Scrisoare deschisă adresată dlui Gianni Merlo, președintele Asociației Internaționale a Presei Sportive

Scrisoare deschisă adresată dlui Gianni Merlo, președintele Asociației Internaționale a Presei Sportive

Dragă Gianni,

Îți scriu ca să-ți spun că în România s-a petrecut o crimă la adresa gazetăriei sportive. Pe scurt, la doar o lună după demiterea redactorului șef Cătălin Țepelin, patronii cotidianului de sport Gazeta Sporturilor au decis închiderea publicației pe print și continuarea activității doar online. A murit astfel singurul ziar de sport încă existent pe piața din România, un ziar înființat în 1924 și care ar fi trebuit să sărbătorească anul viitor 100 de ani de la înființare!
S-a petrecut în ziua de 1 noiembrie în jurul prânzului, atunci când angajaților Gazetei Sporturilor li s-a comunicat că ziarul nu mai apare a doua zi! Fără nicio avertizare prealabilă și fără niciun menajament. Pur și simplu a fost ucis cu sânge rece un ziar sportiv vechi de 99 de ani, fără îndoială unul dintre cele mai vechi publicații de profil din Europa.

A doua zi i s-a comunicat și directorului editorial Cătălin Tolontan că postul său a fost desființat. Cei doi, Tolontan și Țepelin s-au aflat la originea protestului pentru păstrarea independenței editoriale a ziarului, în pofida intereselor comerciale ale patronatului și în special a celor legate de industria de pariuri.

Motivația patronilor, după care ediția de print a Gazetei Sporturilor înregistra un deficit important, nu stă în picioare, atâta vreme cât datele oficiale ale Registrului Comerțului din România au arătat că la sfârșitul anului 2022 ziarul a înregistrat un profit de 500.000 de euro.

Cu alte cuvinte, nu a fost decât o decizie de pedepsire a celor care n-au acceptat cenzura și căror poziție a afectat interesele tot mai agresive ale numeroaselor firme de pariuri care sunt prezente în sportul românesc. N-a mai contat în niciun fel tradiția acestui ziar, calitatea muncii editoriale a celor din redacție și modul în care gazetarii au reflectat de aproape un secol cele mai frumoase momente ale sportului mondial.

M-am gândit că întreaga comunitate a gazetarilor sportivi din lumea întreagă trebuie să fie înștiințată despre această situație uluitoare, care nu mai este un atentat ci a devenit chiar o crimă la adresa libertății de exprimare. Și cum bunul plac al unor patroni, cei de la Ringier în cazul de față, poate îngropa într-o singură zi un ziar având o tradiție aproape centenară. Cred sincer că AIPS ar trebui să facă publică această agresiune, căreia i-a căzut victimă bătrânul cotidian Gazeta Sporturilor!

Cu cele mai bune gânduri,
Dumitru Graur
Vicepreședinte APS România

București, 3 noiembrie 2023