SCRIMĂ | Simona, în „haine noi”!

La doi ani și jumătate după ce a cucerit medalia olimpică de aur cu echipa de spadă, Simona Gherman a revenit în activitate ca manager la CSA Steaua. Ea va coordona trei secții din cadrul clubului.

Simona Gherman este a doua campioană olimpică de la Rio din echipa de spadă care a decis să revină în activitate după o perioadă de pauză. Multipla medaliată la marile competiții continuă în scrimă însă dintr-o altă postură, cea de manager la CSA Steaua. Pe lângă scrimă, Simona va coordona și secțiile gimnastică ritmică şi gimnastică artistică.
„Am să intru, am să învăţ pentru moment şi am un singur obiectiv, vreau să ajut sportul românesc să ajungă în vârf”, a susținut Simona Gherman, într-un interviu acordat pentru Steaua TV.

După Londra, DA, după Rio, NU

În vârstă de 33 de ani, campioana olimpică a mărturisit că s-ar mai fi simțit în stare să intre pe planșă și ca sportivă, însă răspunsul dat după Rio a fost și cel final: „Poate că aș fi putut să fac și în continuare scrimă. Dar, dacă după Londra am spus <>, după Rio am spus că nu mai calc în sală”.
Între Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și Rio 2016, Simona Gherman a devenit mamă. Înainte de a reveni pentru competiția supremă din Brazilia, sportiva nu a ascuns faptul că a avut puțină teamă: „Cu un copil să revii, mi-a fost destul de teamă. Că nu am să fac față deplasărilor, dorul de casă… Am avut o teamă în plus că poate nu am să reușesc, dar pe urmă mi-am dat seama că ea (n.r. fetița) mi-a dat cea mai mare forță și cumva am spus că sunt îndeplinită ca sportiv, ca femeie”.

Stelistă încă de când era copil

Marele regret al Simonei, din punct de vedere al activității sportive, este că nu a cucerit o medalie și la individual la Campionatele Mondiale. Ea deține în palmares nu mai puțin de 18 medalii, întreg setul de titluri cu echipa de spadă, dar și două titluri europene la individual, la Legnano (2012) și Torun (2016).
Simona Gherman s-a arătat fericită de faptul că a revenit la CSA Steaua, mai ales că aici a crescut încă de mică. „De când am venit la scrimă, am fost la clubul Steaua. Sunt din pepinieră, întotdeaua clubul mi-a fost alături să pot să fac performanță. Scrima m-a făcut ceea ce sunt azi. Este un sport suberb dacă ajungi să-l înțelegi”, a tras concluzia campioana olimpică de la Rio.

Cele mai importante rezultate ale Simonei Gherman

Jocurile Olimpice
Rio de Janeiro (Brazilia, 2016) – medalie de aur (echipe)

Campionate Mondiale – seniori
Paris (Franţa, 2010) – medalie de aur (echipe)
Catania (Italia, 2011) – medalie de aur (echipe)
Moscova (Rusia, 2015) – medalie de argint (echipe)

Campionate Europene – seniori
Kiev (Ucraina, 2008) – medalie de aur (echipe)
Plovdiv (Bulgaria, 2009) – medalie de aur (echipe)
Sheffield (Anglia, 2011) – medalie de aur (echipe)
Legnano (Italia, 2012) – medalie de aur (individual)
Strasbourg (Franţa, 2014) – medalie de aur (echipe)
Montreux (Elveţia, 2015) – medalie de aur (echipe)
Torun (Polonia, 2016) – medalie de aur (individual)

Articol scris de Marius HUȚU