Săritoare care se antrenează pe uscat

anca-serb-2Anca Şerb a fost singura reprezentantă a României în proba de sărituri în apă la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. Sibianca de 24 de ani descrie condiţiile vitrege de antrenament care fac ca tricolorii să plece cu un handicap major la orice competiţie internaţională de anvergură

Mihai Popescu

Proba de sărituri pare un fel de „cenuşăreasă” în familia nataţiei, tot timpul în umbra înotului, evident mai mediatizat. Cu atât mai mult este valabilă teorema la noi în ţară, unde rezultatele săritorilor de pe trambuline nu sunt pe măsura celor din bazinul de înot. Explicaţia vine firesc şi ţine, ca şi în alte sporturi, de diferenţa condiţiilor de pregătire, pe lângă tendinţa majorităţii copiilor de a se îndrepta către înot. În ciuda tuturor neajunsurilor, încă mai există câţiva sportivi dedicaţi acestei ramuri a nataţiei care fac sacrificii considerabile pentru a-şi urma pasiunea. Un bun exemplu este Anca Şerb, singura româncă participantă la Campionatele lumii din Ungaria la proba de sărituri.

„Sunt condiţii proaste, prefer să mă antrenez pe «uscat»!”

anca-serb-4Sportiva de 24 de ani, originară din Sibiu şi legitimată la CSA Steaua Bucureşti, a descris experienţa participării la competiţia din Ungaria dar şi sacrificiile făcute în perioada de pregătire. ”Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta au fost primele Mondiale la care am participat. Am plecat fără griji acolo, am fost foarte entuziasmată dar am avut şi ceva emoţii înainte de cele trei probe la care am participat. Am obţinut locul 19 la proba pe echipe, împreună cu Aurelian Dragomir. Pentru mine nu a contat poziţia obţinută cât evoluţia mea. Apoi, la trambulina de 1 metru, am terminat pe 37, iar la proba mea preferată, trambulina de 3 metri, am încheiat pe locul 29 şi «personal best». Este o performanţă foarte bună pentru mine, pe plan internaţional. La Mondiale fost o atmosferă extraordinară, cu totul altceva decât la Campionatele Naţionale sau Europene, participând cei mai buni sportivi din lume. Au condiţii excelente, bazin nou, luminat, ultimul model de trambuline. Dacă am avea şi noi în ţară condiţii mai bune, evident că am ajunge mai sus. Ar trebui schimbate mai multe lucruri, şi condiţiile, şi mentalităţile, pentru că încă se mai menţin unele de acum 25 de ani! Eu, cu o lună înainte de Mondiale, m-am antrenat în sală, pe saltele. Asta pentru că nu am mai avut bazin în Bucureşti. L-au închis pe cel de la „Lia Manoliu”, din nou, pentru renovări. În general, sportivii de la noi din ţară, pe trambulină, nu prea avem rezultate pentru că nu avem condiţii optime. Aveam trei bazine în toată ţara iar acum au rămas doar două, la Bacău şi Sibiu, unde o dată pe săptămână, cel puţin, trebuie să-ţi cureţi trambulina, ca să poţi să te antrenezi. Iar în Bucureşti, când era deschis bazinul, era mlaştină, săream în apă neagră. Am mai fost la Bacău să mă antrenez, dar condiţiile tot proaste sunt. Aşa că prefer pe «uscat». Merg aproape zilnic la sală, unde lucrez cu antrenorul meu, Florin Avasiloae”, a declarat Anca Şerb, pentru Sport în România, sportiva care, la sfârşitul lunii august, a participat şi la Jocurile Mondiale Universitare de la Taipei, în Taiwan.

Stop competiţiilor internaţionale

anca-serbDeşi mărturiseşte că ar mai putea activa aproximativ opt ani în domeniu, Anca pune acum pe primul plan viaţa privată. ”Din toamnă vreau să mă retrag din activitatea internaţională, cel puţin. Acolo sunt întotdeauna pretenţii foarte mari iar eu vreau să am mai mult timp pentru viaţa personală. Probabil o să mai particip o perioadă la concursurile interne, o să mă pregătesc cam o lună de zile înaintea unei competiţii, iar apoi o să rămână doar un hobby. Sunt la un master acum şi în acelaşi timp lucrez la un club de educaţie acvatică, sunt instructor de baby swimming. Oricum nu vreau să dispar de tot din aria aceasta, aş prefera să fac ceva tot pe nataţie, să am o grupă de copii pe care să-i pregătesc. Momentan mai rămân în Bucureşti, sunt încă tânără, dar la un moment dat o să mă întorc acasă, la Sibiu, când vreau să mă liniştesc”, ne-a mai spus Anca Şerb.