Sarcina dificila pentru noul Director de Comunicare al FIFA

Jurnalistul elvetian Walter De Gregorio a primit cea mai dificila sarcina din presa sportiva, avand rolul de a lustrui imaginea mult incercatei FIFA si a presedintelui sau, Sepp Blatter.

In varsta de 46 de ani, De Gregorio, fost editorialist al cotidianului elvetian Blick si al saptamanalului politic Die Weltwoche, va incepe munca la Zurich, in mod oficial, pe 1 octombrie. Francezul Nicolas Maingot, care ocupa acest post incepand cu decembrie 2009, va fi adjunctul lui De Gregorio.

Directorii de Comunicare FIFA s-au perindat in mod constant, incepand cu toamna lui 2002. Keith Cooper a fost inlocuit de Markus Siegler, un al fost jurnalist elvetian, succedat, la randul sau, de Hans Klaus in primavara lui 2008. Neavand legaturi cu lumea fotbalului, Klaus a rezistat doar 18 luni in functie. 

De Gregorio este securizat, mai ales dupa ce a jucat un rol important in coordonarea actiunilor de PR ale lui Blatter in ultima si controversata campanie electorala pentru alegerile presedintelui FIFA, din luna iunie a acestui an. De notat si faptul ca Blatter i-a oferit lui De Gregorio primul sau interviu oficial de dupa voturile discutabile pentru desemnarea organizatorilor CM 2018 si CM 2022, din decembrie 2010. 

Prima sarcina majora pentru De Gregorio va fi aceea de a se intelege cu presa nationala si internationala destul de sceptica, in timpul si dupa Comitetul Executiv al FIFA, care va avea loc la Zurich pe 20 si 21 octombrie. 

Blatter a promis ca atunci va dezvalui propunerile sale legate de reformarea guvernarii FIFA si de imbunatarii increderii in legatura cu operatiunile sale de lupta impotriva coruptiei. Jumatate dintre cei 24 de membri care alcatuiau Comitetul Executiv al FIFA anul trecut au fost acuzati de implicare in activitati dubioase. 

In luna iulie, presedintele qatarez al Confederatiei Asiatice si membru al CEx al FIFA – Mohamed Bin Hammam – a primit, din partea Comisiei pentru Etica a FIFA, o suspendare pe viata din lumea fotbalului pentru mita; un alt membru marcant al Comitetului Executiv, Jack Warner, a demisionat de buna voie din functia de vicepresedinte FIFA si lider al CONCACAF, in loc sa se apere de acuzatii.

Saptamana trecuta, FIFA a cerut unui alt veteran al Comitetului Executiv, Worawi Makudi, sa raspunda oficial la acuzatiile de folosire nejustificata a 860.000 de dolari din fondul programului de dezvoltare GOAL. Presedintele Tailandez in varsta de 59 de ani a fost considerat unul dintre aliatii lui Bin Hammam, alaturi de care a participat la Conferinta din Caraibe, din luna mai a acestui an, in timpul careia a izbucnit scandalul legat de mita. Makudi a negat orice ilegalitate.

Furtuna in care De Gregorio a intrat s-a intensificat saptamana trecuta, in urma unei informatii conform careia Blatter si Michel Platini au facut un pact secret, conform caruia primul va renunta la functie peste doi ani, urmand ca postul sau sa fie preluat de francez, actualmente Presedintele UEFA. 

Aceste speculatii au fost alimentate si de un interviu acordat recent de Blatter in Brazilia, in care a subliniat nevoia de „evolutie, nu de revolutie” atunci cand va incheia cel de-al patrulea si ultim mandat de presedinte.

Blatter s-a folosit de contul sau de Twitter pentru a nega aceste speculatii, spunand: „Sugestia conforma careia vreau sa-mi inchei mandatul inainte de cei patru ani legali este ridicola si un nonsens”.

Platini a declarat, luna trecuta, ca se asteapta ca Blatter sa-si duca la final cel de-al patrulea mandat de presedinte, pentru a asigura o mostenire pozitiva la finalul celor 40 de ani de cariera in cadrul FIFA. Noul sef al lui De Gregorie ocupa functia de presedinte inca din 1998.