Sănătate | Reînvățăm să socializăm!

Alcoolul, țigările, lipsa activității fizice, alimentația necorespunzătoare sunt principali factori de deces. Este o afirmație unanim recunoscută ca fiind adevărată, însă un studiu realizat de Harward de ierarhizare a morbidității și mortalității, efectuat recent, a plasat chiar în fața acestor factori o altă cauză a degradării stării de sănătate: factorii sociali.

Determinanții sociali ai sănătății sunt considerați ”structurile sociale și sistemele economice complexe, integrate și suprapuse care sunt responsabile de inechitățile în materie de sănătate”, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Cei șase factori socio-economici principali includ stabilitatea economică, mediul de viață, activitatea fizică, educația, alimentația, contextul comunitar și social și sistemele de îngrijire a sănătății. După cum este prezentat în diagrama însoțitoare, construită de Kaiser Family Foundation, fiecare factor cuprinde o varietate de factori care contribuie, care joacă un rol semnificativ în determinarea sănătății unui individ.

6 bile negre

Stabilitatea economică are un rol important în reducerea nivelului de stres cronic și, în plus, contribuie la ridicarea la un nivel de calitate superioară a celorlalți determinanți sociali ai sănătății.
Educația este strâns legată de statutul economic al unui individ. Educația eficientă pentru copii și învățarea pe tot parcursul vieții pentru adulți sunt contribuții cheie dovediți la sănătatea optimă.
Alimentația. Educația adecvată în materie de nutriție, precum și accesul la alimentele sănătoase pot fi un factor eficient de prevenție pentru multe boli și probleme de sănătate.
Mediul de viață este extrem de important în privința sănătății. Poluarea din marile orașe, stresul dintr-un trafic extrem de aglomerat, programul zi/lumină serviciu-casă, pot genera efecte adverse serioase asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor.
Contextul comunitar și social. Rețelele de sprijin social (prietenii, amicii, vecinii) sunt importante pentru a ajuta la rezolvarea problemelor, pentru a face față adversității și pentru a menține un sentiment de control asupra circumstanțelor vieții. Există multe studii care arată legătura directă dintre relațiile sociale puternice și satisfacția generală și bunăstarea unui individ.
Sistemul de sănătate. Accesul la servicii de sănătate de calitate facilitează mai multe opțiuni de abordare preventivă a îngrijirii înainte ca condițiile de sănătate să exceleze într-o stare de necontrolat.

”Distanțarea socială”, o boală cu efecte devastatoare

Cei doi ani de zile în care liniile directoare la nivel mondial au fost ”distanțare socială” și-au pus amprenta nociv asupra tuturor activităților oamenilor. Studiile au arătat că distanțarea fizică a afectat sănătatea mintală a tuturor și că socializarea este esențială pentru sănătatea și bunăstarea tuturor și că efectele încă persistă fiind nevoie de a reînvăța să socializăm. Cei mai afectate categorii de regulile pandemice au fost copiii, tinerii și vârstnicii. ”Post pandemie înregistrăm o scădere severă a interacțiunii sociale și a gradului de socializare. După o lungă perioadă de interacțiune virtuală, apoi regulile din școli în privința folosirii măștilor, cu pauze în care copiii nu au mai interacționat, format grupuri de socializare, aceștia au fost obligați la o autoizolare care-i afectează încă, iar părinții trebuie acum să încurajeze socializarea mai mult ca oricând”, a spus doctorul Jerry Halverson. Acesta recomandă părinților să intervină prompt dacă observă că, post-pandemie, copilul are dificultăți în a-și gestiona emoțiile, e morocănos mai mult decât înainte, preferă să se retragă singur în cameră, evită conversațiile și petrece mai mult timp în fața ecranelor.

Beneficiile socializării

Sănătate mintală mai bună – socializarea și comunicarea modifică pozitiv starea de spirit și vă poate face să vă simțiți mai fericit
Reduceți riscul de demență – interacțiunea socială este bună pentru sănătatea creierului dumneavoastră
Promovează un sentiment de siguranță, apartenență și securitate, permite să ai încredere în ceilalți și să-i lași pe aceștia să aibă încredere în tine
Conexiuni personale. Rețelele sociale și interacțiunile online le pot oferi oamenilor un fals sentiment de conectare. Petrecerea timpului de calitate cu prietenii, cu cei dragi, sau cu colegii de muncă, vecinii, dau o stare de bunăstare mentală esențială pentru starea de sănătate generală.

Rol cheie pentru o viață sănătoasă

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, socializarea poate juca un rol cheie în viața sănătoasă. Bătrânii care se simt izolați social sau singuri au mai multe șanse de a experimenta o serie de efecte negative, inclusiv morbiditate, depresie, obezitate și malnutriție. Socializarea poate duce la o sănătate mintală mai bună, dar îmbunătățește și sănătatea fizică. După doi ani de pandemie, în care măsurile de siguranță impuse i-au vizat în special pe vârstnici, numărul extrem de ridicat de decese în rândul acestora i-a convins pe numeroși doctori că abținerea de la orice contact social pe termen lung nu poate fi o opțiune pentru majoritatea oamenilor, în special pentru seniori. Izolarea și absența socializării constituie un factor de stres sever care poate provoca o multitudine de consecințe asupra sănătății, inclusiv hipertensiune arterială, complicații circulatorii, îmbătrânire accelerată, boli cardiovasculare și deteriorarea apărării imune.

”Agenții” de elită ai socializării

Socializarea, în cea mai simplă expunere, este procesul de învățare a credințelor, comportamentului, practicilor și cunoștințelor acceptate ale societății. Un individ învață de obicei aceste aspecte ale culturii și ale grupurilor sociale ale societății de la așa numiții agenți ai socializării. Există cinci agenți principali ai socializării: familia, educația, grupurile de egali, organizația religioasă și mass-media.

Agentul 001 – Familia / Este agentul primar al socializării deoarece este primul și cel mai apropiat mediu social al copilului. Primul contact social este familia, adică părinții, frații și alte rude. Cu ajutorul familiei, copilul intră în societate prin învățarea aspectelor de bază ale culturii societale, familia determinând prima identitate socială a copilului prin statutul și condițiile socioeconomice, transmiterea culturii și felul de educație în care este înscris copilul. Familia asigură creșterea corespunzătoare a copiilor prin asigurarea unor nevoi de bază, cum ar fi hrană, adăpost, îmbrăcăminte și alte nevoi precum dragostea și îngrijirea. De asemenea, familia stabilizează societatea și păstrează cultura societală prin socializare. Transmite copilului normele, valorile și practicile culturale. Astfel, familia este cea de a dezvolta și modela comportamentul social al unui copil pentru a fi acceptat ca membru al societății.
Cu toate acestea, familia are limitele ei. Unul dintre dezavantajele familiei este că poate să nu transmită cultura universală acceptată a societății, deoarece condițiile sociale ale familiilor diferă unele de altele. De exemplu, familiile bogate pot învăța copiii lor valorile vieții bogate care pot fi diferite de cele ale familiilor sărace.

Agentul 002 – Școala / Agentul secundar al socializării, școala oferă un mediu neutru emoțional în care copilul este tratat nu doar ca iubit, ci obiectiv, în concordanță cu calitățile sale reale. O altă importanță vitală a școlii în socializare este formarea indivizilor pentru dezvoltarea vocațională. Îi învață abilități și competențe care îi pregătesc pentru locuri de muncă viitoare. În școală, copilul învață prin practică ce este competiția, succesul și eșecul, învață să depășească dificultățile sau să renunțe de fiecare dată când nu poate face ceva. În perioada de socializare școlară se dezvoltă stima de sine a copilului, care în multe cazuri rămâne pe viață. Școala actuală nu reprezintă din păcate un agent real al egalității, ci chiar dimpotrivă.

Agentul 003 – Cercul de prieteni / Cercul de prieteni/apropiați, poate fi în funcție de vârstă, de preocupări, de pasiuni, de interese… Grupurile de colegi încep în timpul primei etape a copilăriei unei persoane și continuă în adolescență, iar apoi la vârsta adultă, de exemplu, cu colegii de muncă. Se susține că învățarea mai creativă are loc în grupurile de colegi, în comparație cu familia și în clasă. Aceste cercuri de prieteni oferă ajustări ale tranziției de la copilărie la adolescență sau la maturitate. Dezavantajul major al grupurilor de egali, care afectează părinții și societatea este presiunea negativă a colegilor.

Agentul 004 – Mass-media / Este cel mai puternic și cel mai argumentat agent indirect de socializare. Include ziare, reviste, radio, internet, jocuri video și, desigur, cea mai dominantă dintre toate, televiziunea. Mass-media aduce culturile și cunoștințele divergente din întreaga lume aproape de un individ. Mass-media este o sursă vitală de învățare a cunoștințelor, iar degradarea actuală a acesteia duce la degradarea indivizilor și a societății. Mass-media, cum ar fi internetul, oferă o interacțiune nelimitată și o comunicare care nu este limitată de timp și loc. Internetul în socializare este o lume virtuală, în care tinerii intră, le oferă mai multă libertate de a-și exprima emoțiile, sentimentele, atitudinile, stările de spirit și depășirea diferitelor conflicte interne și externe care apar în viața reală, în relațiile de familie, relațiile cu semenii lor. Pe de altă parte, mass-media este un instrument periculos care duce la pierderea culturii. Mass-media transmite, de asemenea, vicii sociale negative precum violența, care pot perturba armonia socială a societății. Ele pot provoca conflicte culturale și pot afecta delincvența în societate.

Agentul 005 – Organizațiile religioase / Religia este o cale importantă de socializare pentru mulți oameni. Socializarea în organizațiile religioase este centrată pe sistemul de credințe religioase în jurul ființelor supreme sau supranaturale. Sistemul de credințe atinge multe aspecte ale vieții societale care sunt predate în familii, școli și societate în general. Religia este o sursă de învățături despre moralitate și valori care modelează și influențează comportamentul social dorit în societate.
În cele mai multe cazuri, religia predică împotriva violenței, confuziei și devianței. În acest fel, religia promovează pacea, unitatea și creează un mediu social care este locuibil de toată lumea. Pe de altă parte, organizațiile religioase au și un impact negativ asupra socializării unui individ în societate. Ele perpetuează vicii sociale negative, cum ar fi inegalitățile de gen și stereotipurile comportamentale.

Ionuț Barbu

Articol publicat în numărul 111 al revistei Sport în România