Stresul, poluarea și lipsa timpului liber fac din nou ca rata de mortalitate să redevină mai mare în aglomerările urbane decât în mediul rural. Specialiștii au decis că sportul și spațiile verzi pot echilibra balanța negativă.
Pentru mii de ani, morbiditatea și mortalitatea la oraș au fost mult mai mari decât în mediul rural. Molimele pe fondul aglomerării urbane, au făcut ravagii de-a lungul istoriei în orașe, ducând la primele politici de ”oraș sănătos”, începute în secolul XIX (program OMS demarat în 1986). Mișcarea a luat o mare amploare, au fost decizii la nivel mondial pentru protejarea populației din marile orașe, axate pe servicii medicale tot mai performante, o igienă și o nutriție mai bună, reușindu-se schimbarea raportului de morbiditate și mortalitate între urban și rural.
De curând însă, OMS a publicat însă un amplu raport care arată că orașele sunt lovite acum de provocări noi, care afectează dramatic starea de sănătate a populației. Bacterii rezistente la medicamente, creșterea bolilor cronice, îmbătrânirea populației și nevoia de îngrijiri suplimentare, sunt cele mai importante dintre acestea. Mergând spre ”factorii determinanți” ai sănătății, care afectează sănătatea și generează starea de rău s-a ajuns la concluzia că principalele cauze sunt legate de poluarea accentuată de ”efectul de insulă” al betoanelor de care suntem înconjurați, de ritmul tot mai alert al vieții, și de faptul că tot mai puținul timp liber e folosit pentru relaxări tehnologice toxice (tv, calculatoare, smartfon-uri, etc) și, mai ales, de stres.
Sportul – o soluție simplă la mare problemă
Dacă poluarea face anual peste 7 milioane de victime dintre orășeni (raport OMS 2014), nici stresul nu se lasă mai prejos, deși numărul victimelor sale este greu de numărat (unii specialiști spun chiar că este mai mare de 7 milioane de oameni pe an). Atunci când stresul apare frecvent sau constant, dar organismul este incapabil să-l gestioneze, este resimțit extrem de negativ. Sunt eliberați hormoni de stres precum adrenalina, noradrenalina și cortizolul, care fac organismul mai eficient pentru o perioadă scurtă de timp. Pregătește-te de luptă sau fugi. Informațiile pe care le primim sunt sortate, în cortexul prefrontal, evaluate și procesate. Când creierul se confruntă cu prea multă informație (n.a. – iar acum este realmente asediat de informații pe fondul progresului tehnologic), este incapabil să o proceseze. Acest lucru duce la un sentiment de a fi copleșit și la simptome de stres, ceea ce are, pe termen lung, un efect negativ asupra sănătății noastre.
Una dintre cele mai eficiente metode de a face față stresului, conform doctorilor și specialiștilor, este de a-ți aloca zilnic timp pentru tine, pe care să-l folosești inteligent făcând sport. Când faci activitate fizică, organismul produce endorfine, care îmbunătățesc starea de spirit.
Efort fizic și sport – aceste activități sunt controlate de cortexul motor din creierul nostru. Când facem sport, această zonă funcționează intens și necesită o mare parte din resursele disponibile întregului creier. Rezultatul este că cortexul prefrontal, care controlează răspunsul nostru emoțional la stres, nu are resurse – pur și simplu nu poate menține starea de stres. Nivelul său de activitate scade, iar nivelul de stres este redus.
Rolul și importanța sporturilor pentru relaxarea psihică
Prima dată când vei alege să lupți contra stresului prin sport, trebuie să te gândești în primul rând la sporturile și exercițiile fizice care te bine dispun. Apoi trebuie să-ți stabilești target-urile, care trebuie să fie realiste și tangibile (n.a. – nu e indicat să-ți stabilești ședințe extenuante, sau obiective de slăbit rapide). Este important să aveți o asociere pozitivă cu activitatea pe care o alegeți să vă bucurați de sport, nu să exagerați. După un studiu amănunțit, specialiștii Harward au remarcat că anumite sporturi au șanse mult mai mari pentru a învinge stresul. Dintre acestea:
*Atletismul / Alergatul, deoarece este una dintre primele abilități pe care le învățăm. Lucrul important aici este să rămâneți în intervalul aerobic (respirația se accelerează, dar nu rămâi fără suflare), pentru a evita să exerciți prea multă presiune asupra corpului.
*Sporturi de echipă / Dacă petreci mult timp singur, fie la serviciu, fie în timpul liber, sporturile de echipă precum fotbalul sunt o modalitate excelentă de a scăpa de stres.
*Boxul / Autoapărarea vă oferă o conștientizare sporită a corpului, ceea ce vă dă un sentiment de încredere. Punerea mănușilor și descărcarea stresului față de sacul de box este întotdeauna o opțiune interesantă. De asemenea, îl puteți instala acasă. Beneficiile cheie ale boxului includ întărirea părții superioare a corpului și a miezului, îmbunătățește echilibrul și coordonarea ochi-mână, îmbunătățește starea de spirit și rezistența și ajută la postură. Boxul nu numai că mărește forța fizică și musculară, ci și echilibrează mintea, mărind concentrarea și făcându-te să ignori motivele pentru care ești stresat.
*Plimbări / Pe lângă sporturile de anduranță, plimbările scurte și regulate pot ajuta la reducerea hormonilor de stres.
*Yoga / Este un alt mod eficient de a vă limpezi capul. Concentrându-vă asupra respirației, intrați într-o stare meditativă. Este o evadare din viața stresantă și ocupată a multor persoane pe care o pot face acasă sau participând la cursuri de yoga. Cel mai bun avantaj al yoga este concentrarea interioară pe care o încurajează. Concentrarea este secretul pentru gestionarea stresului și ameliorarea anxietății.
*Alpinism / Sporturile pe care le faci afară, în aer curat, cum ar fi cățăratul, îți oferă un sentiment mai mare de libertate. Înveți să te concentrezi asupra lucrurilor esențiale și să nu te distragi.
*Înot / Este un antrenament pentru întregul corp care are un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, oferă câteva elemente de antrenament de rezistență, deoarece apa este mai densă decât aerul. Acest sport nu numai că tonifică mușchii și crește forța, dar ajută și la menținerea unei greutăți sănătoase, a inimii și a plămânilor sănătoși. Intrarea în contact cu apa poate ajuta la calmarea atât a corpului, cât și a minții. Mai mult, acordarea unei atenții deosebite tehnicii în timp ce executați ritmul obișnuit al mișcărilor de înot poate avea un efect foarte relaxant, aproape meditativ asupra minții.
*Dans / Crearea unor mișcări pe o muzică plăcută aduce mai multă bucurie și distracție. Puteți încerca diverse tipuri de dansuri, de la dansuri tradiționale la dansuri moderne. Deoarece mărește pulsul, este un exercițiu perfect care promovează eleganța și agilitatea. Cercetătorii au descoperit că oamenii care dansează în sala de bal de două ori pe săptămână au mai puține șanse să sufere de demență, posibil pentru că învățarea de noi mișcări stimulează adesea creierul.
*Tenisul de câmp / Este un exercițiu cardio perfect. În plus, tenisul îți provoacă atât mintea, cât și corpul, îmbunătățește memoria și concentrarea. Tenisul face creierul să elibereze endorfine și serotonină care îți stimulează starea de spirit. Concentrarea pe învingerea adversarului îți ține adesea mintea departe de celelalte preocupări ale vieții. Pentru anxietate, stres și probleme, tenisul obișnuit vă oferă o ieșire sănătoasă.
Eliberați hormonii fericirii
Stresul psihic poate produce și simptome fizice supărătoare și înșelătoare. Simptomele mentale variază de la îngrijorare și iritabilitate până la neliniște și insomnie, furie și ostilitate sau senzații de groază, presimțire și chiar panică.
Mușchii sunt încordați, ceea ce duce la agitație, expresii faciale încordate, dureri de cap sau dureri de gât și spate. Gura este uscată, producând o sete de nestins sau poate senzația unui nod în gât care îngreunează înghițirea. Mușchii maxilarului strânși pot produce dureri de maxilar și dureri de cap. Pielea poate fi palidă, transpirată și umedă. Simptomele intestinale variază de la „fluturi” la arsuri la stomac, crampe sau diaree. Urinarea frecventă poate fi deranjantă. Un puls puternic este obișnuit, la fel și senzația de apăsare în piept. Respirația rapidă este, de asemenea, tipică și poate fi însoțită de suspine sau tuse repetitivă. În cazuri extreme, hiper-ventilația poate duce la furnicături ale feței și degetelor, crampe musculare, amețeli și chiar leșin.
Sportul este o modalitate bună de a trăi la timpul prezent, scăzând nivelul de stres pentru că în timp ce facem exerciții eliberăm hormoni (endorfinele supranumite și hormonii fericirii) care ne îmbunătățesc starea de bine. Concentrându-ne pe corpul nostru să funcționeze în cel mai bun mod, reușim să creăm o conexiune minte-corp care ne va ajuta să ne gestionăm mai bine sentimentele și acțiunile.