Pământ, Apă, Aer, Soare și Mișcare – acestea sunt nevoile primordiale ale omului.
Multe filme animate pentru copii au ca temă super-eroii care stăpânesc elementele primordiale: Pământ, Soare, Apă, Aer. Celebrul ”Captain Planet”, invocat de cinci super-eroi, patru care stăpâneau cele patru elemente, iar al 5-lea era Inimă, venea mereu la timp pentru a salva planeta și încheia episodul cu mesajul ”The Power is Yours”. În 2024, la fel ca în 1990, când s-a lansat Captain Planet, folosirea eficientă a acestor elemente de bază este vitală pentru susținerea unei vieți sănătoase și vibrante. Și asta la nivel individual, fiecare dintre noi trebuind să stabilească o relație mult mai directă cu acești super-eroi: Pământ, Apă, Aer, Soare și Mișcare.
Premiere în istoria omenirii
În cartea Homo Deus – Scurtă Istorie a Viitorului (apărută în 2015), Yuval Noah Harari consemnează, după ani de cercetare, premiere incredibile în istoria omenirii: este pentru prima dată în istoria omenirii când mai mulți oameni mor pentru că mănâncă prea mult decât cei care mor de inaniție, când se sinucid mai mulți decât oamenii care mor în războaie, când mor mai mulți oameni în accidente de mașină decât de molime. Foametea, molimele și războaiele sunt ținute sub control, dar locul acestora este preluat de obezitate, depresie, stres și prostire prin tehnologie din abundență, fără limite aproape.
Experiment de clasa a V-a, o lecție pentru întreaga viață
Cu mult înainte de ”România educată”, când profesorii, alături de doctori și preoți erau stâlpi ai societății, cu har și pasiune pentru profesiile lor, în școala generală se făcea experimentul celor cinci plante sănătoase puse în ghiveci, la fereastră. După un timp, planta 1 era mutată la întuneric, planta 2 nu mai era udată, planta 3 era scoasă din pământ, planta 4 era acoperită cu un borcan să nu mai primească aer proaspăt. În scurt timp toate aceste 4 plante se uscau și mureau, iar cea de-a 5-a care primea lumină, aer, apă și aer creștea frumos. La finalul experimentului ni se explică faptul că organismul nostru este, ca fiecare din cele 5 plante, dependente de apă, aer, lumină, pământ și, cel de-al 5-lea element vital este mișcarea. Toate celule corpului nostru au nevoie de mișcare pentru a se dezvolta, la fel cum un pârău de primăvară, după topirea zăpezilor, se revarsă în râuri răcoritoare și pline de energie, rămânând curată și proaspătă. Dacă se întâmplă ca această mișcare a apei să stagneze și să devină o baltă, atunci în scurt timp în ea vor crește bacterii, ciuperci și va deveni urât mirositoare.
Lumina soarelui ne activează
Se știe că oamenii sunt ființe chimice activate de lumina soarelui. E demonstrat că plimbările zilnice, de măcar 15 minute, prin aer proaspăt și lumină solară ajută la reducerea nivelului de stres și întinerirea sufletului. În plus, luăm astfel vitamina D de la soare, care ne scade tensiunea arterială, ne întărește sistemul imunitar și ne ajută să dormim mai bine.
Celulele noastre își pot face treaba doar cu oxigen din abundență
Ați auzit ades când erați nervoși, agitați, stresați, supărați, îndemnul: Respiră. Asta pentru că aerul proaspăt inspirat stimulează starea de spirit și ajută la o mai bună concentrare. Celulele din organism nu-și pot face treburile fără oxigen! Toate științele antice de vindecare folosesc respirația – numită Respirația Vieții dintr-un motiv.
Știați că… cele mai multe toxine sunt expulzate prin respirație?
Știați că… cea mai mare parte a energiei noastre provine din respirație, totuși majoritatea dintre noi respirăm la aproximativ 20% din capacitatea maximă?
Știați că… sportivii de performanță, armata, serviciile speciale, au în programul de antrenament vital numeroase exerciții de respirație care-i ajută să-și îmbunătățească performanțele fizice.
Folosiți câteva dintre tehnicile de respirație ale lui Denis Quellette, unul dintre cei mai apreciați specialiști ai lumii în dezvoltarea optimă a respirației și observați beneficiile.
Totul se mișcă prin fluidele corpului
Apa este, de asemenea, sistemul de rezervă pentru a aduce oxigen la celule. De fapt, o celulă nervoasă trimite mesajul de durere către creier atunci când există o lipsă de oxigen în acele celule din jur. Câtă apă să bei? Formula pentru o bună hidratare reprezintă jumătate din greutatea corporală în uncii pe zi, ca minim pentru funcțiile corporale optime și sănătatea celulară (uncia lichidă este o unitate de volum a cărei valoare este între 28,413 ml și 29,573 ml). Pentru o persoană de circa 90 de kilograme, cantitatea minimă de apă necesară zilnic ar fi astfel 45 x 29 = 1,3 litri de apă pe zi.
Deshidratarea poate duce la depresie, stres , foame, somn de proastă calitate, oboseală, ceața creierului, constipația, creșterea în greutate și multe altele.
Pământul ne dă minerale și energie
Ne obținem mineralele mâncând plante, care extrag minerale prin rădăcinile lor din sol. În ultima perioadă pentru că solul nostru, sub un asediu al poluării, are tot mai puține minerale, iar legumele și plantele își pierd o bună parte din proprietățile lor benefice, specialiștii promovează algele marine, sarea de Himalaya, sărurile celtice sau de la Marea Moartă. Dincolo de mineralele aduse din pământ în organism prin alimentație se recomandă ca, din când în când, atunci când suntem la munte, într-un parc, undeva unde avem contact direct cu solul să mergem puțin cu tălpile goale pentru a constata plusul de energie pe care ni-l dă contactul cu pământul.
Mișcarea, parte din rutina zilnică a unei vieți sănătoase
Organismul uman a fost proiectat pentru mișcare și e dependent de ea pentru o viață sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Exercițiile fizice regulate, vă ajută să vă mențineți o greutate sănătoasă și să mențineți sănătatea cardiovasculară, care este importantă mai ales pe măsură ce îmbătrânim, reduce riscul de boli cronice și reduce stresul cronic și, în plus, veți avea un somn de bună calitate. Chiar și 5-10 minute pe zi de sport vă vor ajuta, deci faceți câteva flotări înainte de culcare sau dimineața, când vă treziți, mergeți mai mult pe jos, exercițiile sunt benefice (mai bine decât așezat pe scaun cu telefonul în mână sau pe canapea, în fața televizorului). Sportul stimulează starea de spirit și producția de endorfine. Exercițiile aerobice de intensitate moderată până la viguroasă și antrenamentele de forță pot duce la o creștere a endorfinelor, împreună cu alte substanțe chimice care vă ajută să vă simțiți bine, cum ar fi endocannabinoizii, dopamina și serotonina.
Alte ponturi utile
Dormi suficient / Cel mai bun mod de a vă îmbunătăți starea generală de bine este un somn odihnitor și regenerator. Știați că înainte de 1879, când Edison a inventat becul, un om mediu dormea 11 ore? Somnul insuficient îți afectează sistemul imunitar, nivelul general de energie și multe altele.
Nevoia de liniște / Lumea este un loc zgomotos. Dacă ai ceva de făcut planuri, de luat decizii importante, încearcă să-ți faci timp să stai singur, în liniște, cu gândurile tale. Este cu adevărat util pentru sănătatea ta generală, atunci când ne procesăm și reflectăm asupra vieții noastre.
O atitudine pozitivă / „Viața este 10% ceea ce ți se întâmplă și 90% cum reacționezi”. O atitudine pozitivă nu numai că ne îmbunătățește viețile, dar se transmite și celor din jur . La fel, efectele negative ale unei atitudini proaste se revarsă asupra celorlalți. O persoană recunoscătoare este magnetică, îți dorești să fii în anturajul ei. În lumea de astăzi, există multe lucruri și atitudini ale celor din jur care ne pot descuraja, așa că este un motiv bun pentru a adăuga recunoștință ca parte a vieții tale de zi cu zi. Un mod minunat pentru a începe este să enumerați 3-5 lucruri pentru care sunteți recunoscători în fiecare dimineață când vă treziți sau în fiecare seară înainte de a merge la culcare.