Elevii români au cucerit 19 medalii la Campionatele Mondiale Școlare de la Budapesta, dintre care cinci de aur. Această performanță a condus la o clasare pe podium în ierarhia finală pe națiuni
Mihai Popescu
Delegația de înotători adolescenți care a reprezentat România s-a alăturat altor aproape 300 de tineri veniți din 17 țări. Cu toții şi-au măsurat forţele la diferite probe în cadrul Mondialelor Şcolare de Înot, găzduite de capitala Ungariei, în perioada 20-25 aprilie. Cele șase fete și tot atâția băieți, proveniți în totalitate de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” din București, au avut o evoluție consistentă, încununată cu 5 medalii de aur, 5 de argint, 9 de bronz și două locuri 4. În urma acestor rezultate, România s-a clasat pe podium în clasamentul pe națiuni, atât în competiția rezervată fetelor (locul 3, după Turcia și Germania), cât și în cea pentru băieți (locul 2, în urma Germaniei dar înaintea Turciei).
Elevii laureați cu aur sunt Vlad Pațurcă (50 & 100 m spate), Andrei Rusen (100 m fluture & 200 m liber) și Maria Claudia Gâdea (100 m bras). Medaliile de argint au fost obținute de Andrei Rusen (100 m liber), Maria Claudia Gâdea (50 m bras & 200 m liber), respectiv de echipele de 4×50 m mixt fete (Jasmine Ivan, Gabriela Gâdea, Maria Claudia Gâdea, Ștefania Dospin) și 4×50 m mixt băieți (Vlad Pațurcă, Gabriel Dumitrache, Răzvan Rath, Andrei Rusen). Pe lista medaliaților cu bronz și-au trecut numele Jasmine Ivan (50 & 100 m liber, respectiv 50 m fluture), Gabriel Dumitrache (100 m spate), Andrei Rusen (50 m fluture), Sabin Bonea (200 m liber), Vlad Pațurcă (50 m liber), respectiv echipele de ștafetă 6×50 m fete (Simona Savastița, Ana Maria Dragomir, Gabriela Gâdea, Ștefania Dospin, Jasmine Ivan, Maria Claudia Gâdea) și băieți (Sabin Bonea, Ionel Bran, Răzvan Rath, Vlad Pațurcă, Gabriel Dumitrache, Andrei Rusen). Gabriela Ioana Gâdea și Simona Savastița s-au clasat pe locul 4 în probele de 100 m liber și 100 m bras. De asemenea, Vlad Pațurcă a fost desemnat ambasador al înotului şcolar în 2017, într-un concurs online, în care a obţinut un număr de 865 de voturi, fiind premiat de către ISF şi ESF.
”România are tradiţie, resurse dar mai ales potențial pentru viitor!”
Delegația țării noastre a fost condusă de profesorul Laurențiu Oprea, inspector de educație fizică și sport în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), secondat de antrenorii Natalia Gheorghe și Cristian Țârțăleanu, profesori la Colegiul Național ”Emil Racoviță” din București. Organizarea și finanțarea participării la acest concurs au fost asigurate de Ministerul Educației Naționale prin Federația Sportului Școlar și Universitar (FSSU), structură națională afiliată Federației Internaționale a Sportului Școlar (ISF). „Ne bucurăm că înotul românesc a înregistrat rezultate notabile la Campionatele Mondiale Şcolare care au avut loc în capitala Ungariei. Adresăm pe această cale felicitările noastre organizatorilor şi participanţilor, dar mai ales elevilor români care au reuşit să urce pe podium, arătând încă o dată că România are tradiţie şi resurse dar mai ales potențial pentru viitor! Felicitări medaliaţilor și vă anunțăm pe această cale că sportivii vor fi premiaţi în cadrul unui eveniment special, împreună cu toţi elevii români care au urcat pe podium la competiţiile internationale”, ne-a spus, în acest sens, Constantin Căliman, director adjunct al FSSU.
Ediția 2017 a CM Școlare de Înot, eveniment major în calendarul sportului școlar mondial, a fost organizată de Federația Internațională a Sportului Școlar (ISF) și Federația Sportului Școlar din Ungaria în parteneriat cu Federația Europeană de Înot (ESF).
Senzație și la Balcaniada de juniori!
La începutul acestei luni, România a participat la încă o competiție rezervată tinerilor înotători, Campionatul Balcanic de juniori de la Sofia. La concursul desfășurat pe durata a două zile, în capitala Bulgariei, au participat 135 de sportivi din 11 țări (Bosnia-Herțegovina, Grecia, Cipru, Kosovo, Moldova, România, Serbia, Turcia, Muntenegru, Macedonia și țara gazdă, Bulgaria). Intervalul de vârstă, ca criteriu de participare pentru băieți, a fost 17-18 ani, iar pentru fete, 16-17 ani. Țara noastră a deplasat un lot compus din 17 sportivi (9 fete și 8 băieți), la care s-au adăugat 7 oficiali.
În total, România a cucerit la Balcaniadă 20 de medalii, dintre care 7 de aur, 7 de argint și 6 de bronz. Cea mai bună performanță a unui înotător român, conform tabelei de punctaj FINA, i-a aparținut lui George Rațiu, care a deschis ștafeta de 4×100 metri liber cu un timp de 51:01, echivalent a 777 de puncte. În clasamentul pe medalii, la masculin, România s-a clasat pe locul 1, cu 14 trofee, dintre care 7 de aur, 5 de argint și 2 de bronz. Cel mai medaliat înotător al Balcaniadei a fost Daniel Martin, cu 8 trofee, dintre care 6 de aur și 2 de argint, el având și două performanțe incluse în primele 10, conform tabelei de punctaj FINA.