Rugby | Începe spectacolul între buturi!

Cupa Mondială din Japonia se anunță cel mai tare eveniment din istoria rugby-ului, iar bătălia pentru trofeu se va da între campioana en-titre, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Anglia.

Cea de-a 9-a ediție a Cupei Mondiale la rugby programează, timp de o lună și jumătate, un adevărat regal, fiind pentru prima dată când evenimentul va fi organizat de o țară din afara elitei acestui sport. Japonezii s-au pregătit, însă, la superlativ, încurajați de succesul formidabil al naționalei lor, la ediția din urmă cu patru ani. Reprezentativa asiatică a realizat la Cupa Mondială din 2015, din Anglia, cea mai mare surpriză din istoria rugby-ului, depășind Africa de Sud în faza grupelor, 34-32. În acest an, fanii niponi au așteptări mari de la favoriții întăriți, în ultimii ani, cu jucători proveniți din Noua Zeelandă, Tonga sau Africa de Sud. Până acum, trofeul a fost câștigat de trei ori de Noua Zeelandă (1987, 2011, 2015), de câte două ori de Australia (1991, 1999) și Africa de Sud (1995, 2007) și o dată de Anglia (2003), iar la ediția din acest an favorite pornesc, din nou, formațiile din emisfera sudică. Ca de obicei, turneul va avea la start 20 de echipe, deși au existat solicitări pentru a se crește numărul la 24 sau chiar la 32, pentru competiția din 2023.

Europa, în căutarea revanșei

Cupa Mondială din acest an este văzută ca o șansă de revanșă pentru naționalele din Europa, după eșecurile pe linie, unele dintre ele pe teren propriu, din ultimul deceniu și jumătate. În 2007, Africa de Sud a plecat cu trofeul de la competiția găzduită de Franța, stricând sărbătoarea „cocoșilor”, iar acum patru ani Anglia a organizat turneul final, însă echipele din Sud au fost net superioare: Noua Zeelandă a câștigat la pas, urmată de Australia, Africa de Sud și Argentina. Până la ediția din 2015, nu a existat vreun caz în care echipele din Six Nations să rateze complet prezența în semifinalele World Cup! De data aceasta, europenii își pun în speranțele în Anglia, Țara Galilor și Irlanda, „verzii” având cea mai grea misiune – după o grupă relativ ușoară, în sferturi ar urma să întâlnească una dintre favoritele Noua Zeelandă și Africa de Sud, care pornesc cu prima șansă în grupa B.

Stadioane pline

În acest an, 12 stadioane vor găzdui Cupa Mondială, biletele pentru partidele din grupe fiind vândute aproape în totalitate. Meciul de deschidere, între Japonia și Rusia, este programat pe Stadionul Tokyo Chofu, iar finala se va disputa pe data de 2 noiembrie, pe Stadionul Internațional Yokohama din Kanagawa. Aceasta e și cea mai mare arenă, 72.327 de locuri. În schimb, stadionul din Kamaishi este cel mai mic, cu doar 16.000 de scaune, urmând să se joace pe el doar două meciuri slab cotate, Fiji – Uruguay și Namibia – Canada. Hong Kong și Singapore și-au exprimat, la rândul lor, interesul de a găzdui unele meciuri și au fost incluse în dosarul inițial, dar în cele din urmă nu s-au mai aflat printre orașele anunțate de organizatori.

Grupa A
Irlanda, Scoția, Japonia, Rusia, Samoa

20 septembrie: Japonia – Rusia
22 septembrie: Irlanda – Scoția
24 septembrie: Rusia – Samoa
28 septembrie: Japonia – Irlanda
30 septembrie: Scoția – Samoa
3 octombrie: Irlanda – Rusia
5 octombrie: Japonia – Samoa
9 octombrie: Scoția – Rusia
12 octombrie: Irlanda – Samoa
13 octombrie: Japonia – Scoția

Grupa B
Noua Zeelandă, Africa de Sud, Italia, Namibia, Canada

21 septembrie: Noua Zeelandă – Africa de Sud
22 septembrie: Italia – Namibia
26 septembrie: Italia – Canada
28 septembrie: Africa de Sud – Namibia
2 octombrie: Noua Zeelandă – Canada
4 octombrie: Africa de Sud – Italia
6 octombrie: Noua Zeelandă – Namibia
8 octombrie: Africa de Sud – Canada
12 octombrie: Noua Zeelandă – Italia
13 octombrie: Namibia – Canada

Grupa C
Anglia, Franța, Argentina, SUA, Tonga

21 septembrie: Franța – Argentina
22 septembrie: Anglia – Tonga
26 septembrie: Anglia – SUA
28 septembrie: Argentina – Tonga
2 octombrie: Franța – SUA
5 octombrie: Anglia – Argentina
6 octombrie: Franța – Tonga
9 octombrie: Argentina – SUA
12 octombrie: Anglia – Franța
13 octombrie: SUA – Tonga

Grupa D
Australia, Țara Galilor, Georgia, Fiji, Uruguay

21 septembrie: Australia – Fiji
23 septembrie: Țara Galilor – Georgia
25 septembrie: Fiji – Uruguay
29 septembrie: Georgia – Uruguay
29 septembrie: Australia – Țara Galilor
3 octombrie: Georgia – Fiji
5 octombrie: Australia – Uruguay
9 octombrie: Țara Galilor – Fiji
11 octombrie: Australia – Georgia
13 octombrie: Țara Galilor – Uruguay

Primele două clasate se califică în sferturile de finală.

Articol scris de Cristian VLAD