RUGBY | Debut de foc

Naţionala de rugby joacă, pe 1 februarie, primul meci din Rugby Europe Championship 2020: întâlneşte la Tbilisi marea favorită, Georgia.

Reprezentativa de rugby a României s-a reunit încă din primele zile ale anului, pentru a pregăti debutul în Rugby Europe Championship 2020. Partida inaugurală va avea loc pe 1 februarie, la Tbilisi, “stejarii” urmând să întâlnească Georgia. Jucătorii care evoluează în campionatul intern au intrat deja în antrenamente, la Izvorani, după care au plecat într-un stagiu de pregătire în Antalya, profitând de vremea mai bună din Turcia. Mai mult, noul staff al naţionalei a decis ca tricolorii să nu mai revină acasă, mergând direct în Georgia, la Martkopi, unde vor sta până la începutul lunii viitoare, când va avea loc meciul cu actuala campioană din Rugby Europe Championship. Pentru prima parte a stagiului au fost aleşi 32 de jucători din ţară, acestora urmând să li se alăture şi stranierii.

Două rivale de la Cupa Mondială

Pentru tricolori, Rugby Europe Championship 2020 aduce o nouă provocare, pentru că vor înfrunta două echipe care au participat la Cupa Mondială. Competiția s-a desfășurat în toamna anului trecut, în Japonia, “stejarii” lipsind pentru prima dată din istorie; au ratat calificarea “la masa verde”, pentru folosirea unui jucător neeligibil, Sione Fakaosilea. Acesta evoluase pentru reprezentativa de rugby în 7 a statului Tonga, iar descalificarea României i-a dus pe ruși la turneul final. Acum, întărită cu experiența Cupei Mondiale, Rusia se va implica în lupta pentru trofeu în Rugby Europe Championship, alături de Georgia și de naționala antrenată de Andy Robinson. “Sunt nerăbdător să văd cum va gestiona echipa aceste provocări. Sunt convins că băieţii vor munci mult şi vor da totul în fiecare meci. Dacă se vor concentra pe elementele-cheie, garantez că vom obţine un rezultat pozitiv. Această competiţie va fi o provocare pentru noi, datorită progresului pe care Rusia şi Georgia l-au făcut cu ocazia Cupei Mondiale din 2019”, a explicat noul selecţioner.

Pas cu pas

Echipa naţională a efectuat încă din toamnă primul stagiu de pregătire sub comanda lui Robinson, care s-a declarat optimist în privinţa viitorului pe banca “stejarilor”. “Deja construim, încerc să îmi implementez ideile printre băieţi şi pot spune că am un răspuns pozitiv din partea lor. Am fost fericit să văd potenţialul tinerilor jucători şi sper ca, pe parcursul Rugby Europe Championship, unii dintre ei să îşi câştige locul în prima echipă”, a mai declarat antrenorul englez. Robinson a ales pentru stagiul din Antalya un “mix” între jucătorii cu experiență și tinerii din campionatul intern. Nu au lipsit băimăreanul Constantin Pristaviță, steliștii Florin Vlaicu și Daniel Plai, dinamovistul Johan Van Heerden, timișorenii Eugen Căpățână și Cătălin Fercu.

“Țintar” infernal

Britanicul Andy Robinson, actualul selecționer al naționalei de rugby, a început munca la reprezentativă încă din toamna anului trecut, cu un cantonament de aproape două săptămâni, pentru a-și cunoaște și testa noii elevi. Campion al lumii cu reprezentativa Angliei la ediția din 2003, antrenorul în vârstă de aproape 56 de ani încearcă să ducă România la Cupa Mondială din 2023, care va avea loc în Franţa. Până atunci vor fi însă meciuri-test, plus participarea la Rugby Europe Championship. Ediția 2020 se anunță mai dificilă ca niciodată, dacă luăm în calcul și “ţintarul” competiţiei: tricolorii debutează cu o dublă în deplasare, cu Georgia şi Portugalia, iar partida cu Rusia va avea loc, de asemenea, pe terenul rivalilor. Practic, doar duelurile cu Spania și Belgia vor fi găzduite de noi, astfel că şansele României la trofeu sunt destul de reduse.

39 de puncte a reuşit Florin Vlaicu în Rugby Europe Championship 2019, fiind cel mai bun marcator în ediţia precedentă a competiţiei. În urmă cu trei ani, la un meci cu Belgia, mijlocaşul “stejarilor” a mai bifat un record, fiind primul jucător român din istorie ajuns la 100 de selecţii pentru echipa naţională.

trofee în Rugby Europe Championship are reprezentativa României, care a obţinut ultimul titlu în 2017, după victoria dramatică din ultima etapă, 8-7 cu Georgia, pe stadionul “Arcul de Triumf” din Bucureşti. În schimb, gruzinii au 11 trofee, iar hegemonia celor două mari rivale a fost întreruptă doar de Portugalia, care s-a impus în 2004.

RUGBY EUROPE CHAMPIONSHIP 2020
1 februarie: Georgia – România
8 februarie: Portugalia – România
22 februarie: România – Spania
7 martie: Rusia – România
14 martie: România – Belgia

Articol scris de Cristian VLAD