Sportivii tricolori au cucerit 14 medalii la Campionatul Balcanic U21 la judo. Preşedintele FRJ, Cozmin Guşă: ”Investiţia în aceşti tineri este o problemă de responsabilitate naţională”
Alexandru Enciu
În judoul românesc se lucrează la nivel profesionist, iar rezultatele obţinute în ultimul deceniu sunt dovada lucrului bine făcut. Cu prezentul pus pe făgaşul înaltei performanţe pe direcţia Tokyo 2020, Federaţia Română e Judo pregăteşte deja ediţia olimpică din 2024. Generaţia vizată a făcut o primă demonstraţie de forţă la Campionatul Balcanic U21 de la Pazardzhik (Bulgaria, 7-9 iulie). Într-o companie selectă, dar mai ales numeroasă, cu 170 de judoka la start, tinerii tricolori au reuşit să-şi adjudece la final locul 1 în clasamentul pe naţiuni, cu 14 medalii, dintre care şase de aur. România a fost reprezentată de un lot format din 30 de judoka, iar adversarii au venit din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia.
Pe prima treaptă a podiumului au urcat două fete, Cleonia Riciu (52 kg) și Alexandra Mazilu (78 kg), şi patru băieţi, Laszlo Balasz (55 kg), Laris Borş (60 kg), Răzvan Bodea (73 kg) şi Teodor Băldean (81 kg).
Studii în Olanda, antrenamente la Academia lui Anton Geesink
România a avut şi patru medaliaţi cu argint, între aceştia aflându-se şi Andrei Guşă (81 kg), fiul preşedintelui FR de Judo, Cozmin Guşă. Rezultatul lui este cu atât mai remarcabil, cu cât antrenamentele de judo sunt complementare studiilor. Andrei Guşă învaţă în Olanda, iar în timpul liber se antrenează la Academia campionului olimpic Anton Geesink, cu gândul de a reprezenta în viitor judoul românesc la marile competiţii de obiectiv. Alături de el, s-au mai întors cu argint acasă Alin Albu (60 kg), Andrei Baicu (100 kg) şi Cristina Sirbulet (78 kg).
Pe treapta a treia a podiumului s-au situate Lidia Marin (44 kg), Iasmin Covaciu (48 kg), Otilia Preda (63 kg) şi Florisa Horvath (70 kg).
La finalul competiţiei ţara noastră a ocupat locul 1 în clasamentul pe medalii, urmată de Turcia şi Bosnia şi Herţegovina.
Preşedintele FR de Judo, Cozmin Guşă, a radiografiat Balcaniada, punând accentul pe investiţiile ce trebuie făcute în această generaţie: ”Acest rezultat înseamnă mult, dar poate însemna şi puţin. Înseamnă mult la nivel de speranţă, fiind vorba de rezultate obţinute de juniori într-o competiţie tare, la care au participat ţări consacrate, cu o bază de selecţie mai mare decât a noastră. Cu atât rezultatul este mai merituos. Vorbim de ţările din fosta Iugoslavie, dar și Grecia, Turcia, Albania, ţări foarte puternice, alături de Bulgaria, ţara gazdă, puternică şi la lupte.
De ce spun că acest rezultat ar putea să nu fie important? Vreau să explic asta la nivel de sport. Pentru că aceşti tineri, în vârstă de până în 20 de ani, dacă nu vor fi susţinuţi în continuare, cu finanţare corespunzătoare, dacă nu vor exista antrenori pricepuţi, se vor pierde. Am avut multe cazuri de tineri cu rezultate bune, nu doar la judo, care s-au pierdut. Este o problemă de responsabilitate naţională. Dintre aceşti tineri se vor alege cei care ne vor reprezenta ţara la Tokyo în 2020, iar ceilalţi la următoarea Olimpiadă de la Paris sau Los Angeles”.