ADUNAREA GENERALA A APS – 2016

Vineri, 3 iunie 2016, in Aula FRF s-a desfasurat Adunarea Generala pe anul 2016 a Asociatiei Presei Sportive din Romania (APSR), prilej pentru membrii sai sa dezbata Raportul de activitate, precum si alte probleme si chestiuni importante din viata APS Romania. Cu aceasta ocazie, intr-un fericit mix de opinii sportive, s-a desfasurat si un Seminar pe teme fotbalistice actuale, organizat in colaborare cu FRF.

 

Din partea FRF au luat cuvantul in cadrul Seminarului Florin Sari, ‎Manager responsabilitate sociala si buna guvernanta, Razvan Mitroi, Director de comunicare al FRF si Aurel Ticleanu, Managerul departamentului scouting. Alocutiunile au fost extrem de interesante, cu dense informatii, astfel incat site-ul nostru isi propune sa revina intr-un material separat asupra chestiunilor expuse de specialistii FRF.

Dat fiind ca anul viitor APS Romania aniverseaza 90 de ani de existenta, presedintele Dumitru Graur a solicitat implicarea tuturor membrilor in organizarea Galei jubiliare din 2017 si atragerea unor sponsori importanti in finantarea unui asemenea eveniment, care sa cinsteasca munca si solidaritatea de breasla a gazetarilor sportivi.

Programul zilei  a fost completat si cu alte actiuni: pranz oferit de Consiliul APS, apoi deplasare cu autocar la Muzeul Colectiilor Auto – Ion Tiriac, pentru ca seara sa participam in corpore la Arena Nationala pentru a sustine Romania in confruntarea amicala cu Georgia.

 

Mihai Catalin Panait

Raportul preşedintelui 

Vă reamintesc că la data de 16 mai 2015 a avut loc Adunarea Generală de alegeri a APSR, care s-a ţinut în Sala de conferinţe a Hotelului IBIS din Capitală. Au participat circa 100 de gazetari, cei mai mulţi dintre ei din provincie. Cu această ocazie, preşedintele în funcţiune a fost reales pentru alţi 4 ani în fruntea APSR, iar pentru Consiliul de conducere au fost desemnaţi domnii Vlad Enăchescu – vicepreşedinte, Romeo Chiriac – secretar general, Narcis Drejan, Cătălin Cârnu, Alexandru Enciu şi Emil Grădinescu – membri.

Principalele repere ale activităţii anului 2015-2016

În perioada care s-a scurs de la precedenta Adunare Generală, Asociaţia Presei Sportive din România a avut o activitate susţinută, cu succese pe mai multe planuri. De remarcat în primul rând faptul că APSR-ului i-a fost recunoscut în iulie anul trecut statutul de asociaţie de utilitate publică, prin HG publicată în Monitorul Oficial nr. 528/16.07.2015. Despre importanţa excepţională a acestei reuşite vom vorbi mai târziu.

Principala activitate economică din această perioadă, în măsură să susţină din punct de vedere financiar asociaţia, a fost realizarea revistei “Sport în România”, tipărită lunar şi difuzată în peste 1.500 de exemplare.  Şi în anul 2016 APS continuă efortul pentru editarea revistei „Sport în România”, deşi MTS a renunţat, odată cu instalarea noului ministru, la cota care îi era repartizată, iar revista rămâne cum spuneam principala sursă de finanţare a asociaţiei.

Între alte acţiuni ale APS este de reţinut şi cea în care, la iniţiativa colegului Narcis Drejan, asociaţia a demarat o acţiune de într-ajutorare a gazetarului Sorin Dumitrescu, aflat pe patul de spital şi într-o situaţie financiară precară. Prin contribuţia directă a mai multor membri, APSR a reuşit să strângă suma de 2.000 lei, care a fost predată soţiei acestui gazetar, Alina Dumitrescu, la sediul asociaţiei.  

Consiliul APSR s-a reunit în şedinţe lunare, luând hotărârile care se impuneau cu unanimitate de voturi. Astfel, între 1 şi 5 iunie 2015, o delegaţie format din mai mulţi ziarişti sportivi s-a deplasat la Bansko (Bulgaria), pentru a participa la Congresul Asociaţiei Jurnaliştilor Sportivi din Sud-Estul Europei (SEESJA) şi la tradiţionalul turneu de fotbal dintre gazetari, dotat cu Cupa Ivan Kolev-Michimana. Apoi, dl. Narcis Drejan a reprezentat asociaţia noastră la Congresul AIPS Europe, care a fost organizat la Minsk (Belarus) – în septembrie trecut, iar în luna martie a acestui an preşedintele asociaţiei a participat la Congresul Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, ţinut la Doha (Qatar). De asemenea, recent, dl. Cătălin Cîrnu a făcut deplasarea la Skopje (Macedonia), pentru al doilea Congres al Asociaţiei Sud-Est Europene a Jurnaliştilor Sportivi, unde s-a stabilit şi data de desfăşurare a noii ediţii a Cupei Ivan Kolev, care se va avea loc în octombrie, în Croaţia.

N-aş vrea să neglijez nici evenimentul care a avut loc în ziua de 18 decembrie, atunci când APSR a organizat în Sala de conferinţe a COSR, festivitatea de decernare a Premiilor Asociaţiei Presei Sportive din România, reluând o veche tradiţie a gazetăriei sportive din ţara noastră. Au fost premiaţi cu această ocazie un număr de 9 ziarişti, care au primit trofee şi diplome din partea asociaţiei pentru munca lor din anul 2015. Dorim ca acest eveniment să nu rămână singular, continuând şi cu premii acordate atât pentru anul 2016, cât şi pentru următorii.

Foarte important, bilanţul contabil al asociaţiei la data de 31.12.2015 a fost unul pozitiv, anul încheindu-se din punct de vedere financiar cu un profit de 49.205 lei. Acest profit a rezultat atât din activitatea fără scop patrimonial a asociaţiei (taxe legitimaţii, sponsorizări) – în valoare de 8.563 lei, cât şi, sau mai ales, din activitatea economică a APSR, respectiv editarea revistei Sport în România – în valoare de 40.642 lei. Întrunit în şedinţa din februarie, Consiliul APSR a aprobat utilizarea profitului pentru capitalizarea asociaţiei, în vederea continuării activităţii non-profit şi a celei economice ale asociaţiei.

Începând din ianuarie a acestui an, APS a iniţiat acţiunea de reînnoire a legitimaţiilor, cu valabilitate pentru doi ani: 2016-2017. S-a încasat până acum suma de 37.200 lei, corespunzatoare eliberării a 250 de legitimaţii APS şi 100 de legitimaţii AIPS – ale Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, acestea fiind foarte utile pentru obţinerea acreditărilor la marile competiţii sportive. 

La propunerea preşedintelui, Consiliul APS a hotărât în unanimitate înfiinţarea unor comisii speciale în cadrul asociaţiei, având drept scop dinamizarea şi mai buna organizare a activităţii. Astel, au luat fiinţă:

  • Comisia de tineret – responsabil Narcis Drejan
  • Comisia feminină – Mirela Neag
  • Comisia relaţii internaţionale – Dumitru Graur
  • Comisia de competiţii sportive: Cătălin Cîrnu
  • Comisia de dezvoltare: Vlad Enăchescu
  • Comisia de etică: Consiliul APSR

Aceste comisii vor putea avea propriile proiecte şi întruniri, urmând să raporteze periodic Consiliului, ca şi Adunării Generale a APSR rezultatul activităţilor pe care le întreprind.

Închei prin a sublinia că anul care urmează va fi de o importanţă extremă pentru organizaţia noastră! În 2017 se vor împlini 90 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Presei Sportive, eveniment pe care suntem obligaţi să-l sărbătorim aşa cum se cuvine. Sper să putem fi la înălţimea acestui eveniment!

Vă mulţumesc.

Dumitru Graur,

Presedinte APSR

 Raportul a fost prezentat la şedinţa Adunării Generale a APSR din ziua de 3 iunie 2016, fiind aprobat în unanimitate de participanţi.