Puştiul minune de sub panou

andrei-arionAndrei Arion (16 ani), considerat unul dintre cei mai promiţători juniori din ţară, a scris un ghid de pregătire psihologică a jucătorului de baschet

Marius Huțu

La nici 17 ani împliniţi, Andrei Arion (Steaua CSM) joacă baschet de mai bine de un deceniu. Până aici, nimic neobişnuit, sunt încă destui părinţi care preferă să-şi ducă odraslele la sport încă de la vârste fragede. Când însă un copil ajunge să scrie deja o carte de tipul unui ghid despre bazele pregătirii psihologice ale jucătorului de baschet, atunci prima reacţie este ceva de genul ”Wow!”. Clar avem parte de un sportiv ieşit din tiparele obişnuite, astfel de preocupări nu le are oricine.
Povestea lui Andrei Arion am descoperit-o pe site-ul oficial al clubului Steaua CSM, angrenat în lupta pentru titlu şi în acest sezon al Ligii Naţionale. Primul instict a fost să-l căutăm pe copil, povestea merită a fi expusă pentru lumea sportului şi nu numai. Cum i-a venit ideea de a scrie o carte la 16 ani şi despre un domeniu care nu este precum o carte deschisă, psihologia?

De unde a venit ideea de a scrie un ghid

echipa„M-am documentat foarte mult pe partea psihologică. Mi-am dorit să devin un jucător şi mai bun, iar pentru acest lucru trebuie să fii puternic şi din punct de vedere mental. Ulterior a venit şi ideea de a scrie o carte, să pun într-un ghid ce am cules, am sitetizat practic informaţia. Este un ghid simplu, uşor de înţeles, sunt explicate anumite concepte”, ne-a răspuns Andrei. Puştiul s-a documentat în general pe site-urile din afară, pentru că în ţară nu a găsit foarte multe informaţii în acest sens. ”Am găsit mai multe date în limba engleză, motiv pentru care mi-a şi fost mai uşor să-l editez în limba engleză. Partea de documentare a durat cel mai mult, în fiecare zi am citit câte un articol. Partea de scris a durat cam 3-4 săptămâni, în fiecare zi am alocat câte 2-3 ore din timp”, a povestit juniorul Stelei.
Ghidul se numeşte ”The psychological profile of a basketball player” (Profilul psihologic al unui jucător de baschet), cuprinde 116 pagini şi a fost descărcat deja de pe internet de aproximativ 900 de ori până la închiderea acestui număr al revistei. Înainte de a-l pune pe hârtie, juniorul s-a documentat din peste 40 de surse biografice. În ghid, a înserat şi două interviuri, cu Robert Bobroczky, coechipeir la lotul naţional şi Levi Szijarto, jucător foarte experimentat în echipa mare a Stelei.

Pregătirea mentală este neglijată la juniori

Andrei Arion a vorbit şi despre importanţa pregătirii mentale inclusiv la nivel de copii şi juniori: ”Depinde ce vrei să faci. Unde mergi doar de plăcere la baschet, nu trebuie să te stresezi pe partea psihologică. Dar partea mentală devine foarte importantă când joci deja la un anumit nivel, când ai competiţii, obiective. Atunci, partea psihologică o iei în serios. În România, juniorii se antrenează fizic şi tactic, dar pregătirea mentală este neglijată. Rolul acesteia nu este bine definit în pregătirea juniorului român. Ca urmare, mulţi jucători români au de suferit din cauza acestei lipse pe partea mentală. Din fericire, mentalitatea poate fi antrenată şi îmbunătăţită. Sper că ce am scris să fie un start de drum care va îndemna jucătorii de orice nivel să încerce un alt tip de antrenament”.

„Îmi doresc să avansez cât se poate de mult”

panouBaschetul reprezintă marea pasiune a vieţii pentru Andrei Arion, elev în clasa a 10-a. ”Nici nu mă văd făcând altceva”, spune puştiul minune, care visează ca orice al tânăr să ajungă la un moment dat în NBA. În tentativa de a ajunge în campionatul nord-american, sportivul de la Steaua şi-a stabilit şi câteva etape de parcurs. ”Îmi doresc să avansez cât se poate de mult. După ce îmi voi termina liceul, îmi doresc să ajung în Statele Unite, astfel că voi încerca să ajung acolo la un Colegiu. Apoi, vom vedea la momentul respectiv dacă voi putea continua un drum către NBA”, ne-a destăinuit Andrei Arion. Până atunci, el visează să debuteze la echipa de seniori a Stelei: ”În acest sezon sunt conştient că nu se putea. Steaua are de pregătit un play-off, nu are timp acum să promoveze tineri. Dar pe viitor, cine ştie, poate voi avea această şansă să joc la Steaua, aş fi foarte încântat”. La cât de multă iniţiativă are deja de la o vârstă fragedă, tot viitorul îi aparţine lui Andrei Arion. Aş paria chiar că despre acest nume vom mai auzi.

Andrei Arion este conducător de joc, face parte constat din loturile naţionale de juniori de 3 ani şi este unul dintre cei mai apreciaţi baschetbalişti din sectorul juvenil. Milos Teodosic (CSKA Moscova), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), care tocmai a stabilit un record istoric în NBA prin numărul de triple-doubles realizate în timpului unui sezon regulat (42) şi Stephen Curry (Golden State Warriors) sunt jucătorii lui favoriţi. De la Steaua îl urmăreşte în mod deosebit pe Marius Runkauskas.

Andrei Arion a primit recent trofeul pentru “cel mai de perspectivă jucător”, în cadrul turneului final U20 al Campionatului Naţional.

8 titluri de campion are deja în palmares baschetbalistul de la Steaua, începând de la baby baschet şi până la 16 ani.

Andrei Arion excelează şi la învăţătură. El este olimpic la matematică, biologie, engleză şi chimie, fiind bursier la Şcoala Americană din Bucureşti.