Naţionala masculină se pregăteşte de cel mai important examen din ultimii 30 ani, Eurobasket, una din grupe fiind găzduită de Cluj. Obiectivele sunt îndrăzneţe, adversarii de calibru, noutăţile din lot, interesante
Marius Huțu
România găzduieşte în perioada 1-7 septembrie, la Cluj, una din grupele Campionatului European de baschet seniori (Eurobasket), întrecerea fiind unul din cele mai importante evenimente sportive găzduite de ţara noastră în ultimii ani, având în vedere cine vine, de fapt, în Ardeal. Adică Spania, Cehia, Croaţia, Ungaria, Muntenegru, majoritatea adversarilor având nume importante din NBA. Este suficient să-l amintim doar pe spaniolul Pau Gasol, jucătorul lui San Antonio Spurs, cu un contract anual în valoare de aproape 8 milioane de dolari, pentru a ne da seama de greutatea competiţiei, care este organizată în același timp în alte trei ţări, Israel, Turcia şi Finlanda.
Evenimentul în sine reprezintă deja o mare reuşită
Cu aproximativ o lună înainte de start, echipa naţională este în febra pregătirilor, emoţiile, adrenalina încep să se simtă. Pentru absolut toată lumea, staff, jucători, conducători, participarea la Eurobasket reprezintă o premieră, având în vedere că România joacă din nou la un turneu final după o pauză de 30 de ani. ”Sigur, este o mare bucurie pentru noi să fim la acest nivel, dar în acelaşi timp şi o mare presiune, pentru că aşteptările sunt mari. Se simte adrenalina la fiecare antrenament, toţi suntem conştienţi că trebuie să performăm. Eurobasket trebuie să fie, din punctul meu de vedere, scânteia de care are nevoie baschetul românesc, pentru a se impune şi pe plan internaţional. Evenimentul în sine reprezintă deja o mare reuşită pentru noi, pentru că l-am adus în ţară”, ne-a declarat antrenorul coordonator, Marcel Ţenter.
Obiectiv, calificarea în optimi
România va întâlni la turneul final Spania, Croaţia, Cehia, naţionale care de regulă le-am privit în ultimii ani doar la TV, la marile turnee. ”Este real că nu avem experienţă la acest nivel, nu am jucat cu aceste echipe în ultimii ani, însă numai dacă te întâlneşti cu ele în astfel de competiţii, înveţi. Grupa este foarte grea şi cred că va fi dominată de Spania şi Croaţia. Pentru celelalte două locuri care asigură calificarea în optimi va fi o mare luptă. Suntem îndrăzneţi, nu ne gândim la locul 3 sau 4 în grupă, ci o mare victorie pentru noi ar fi și dacă am reuşi să ne calificăm mai departe”, a afirmat Marcel Ţenter.
Trei americani, pe lista naţionalei României pentru a fi naturalizaţi
Pentru a avea o comportare peste aşteptări, România încearcă să naturalizeze şi trei jucători americani pentru Eurobasket, astfel: pe Giordan Watson, adus în această vară de ”U” Banca Transilvania Cluj de la echipa franceză Le Mans, D.J. Copper, un alt jucător care a activat în ultimul sezon în Franţa, la Pau-Orthez, şi Scottie Wilbekin, care ar reprezenta un ”transfer” de senzaţie dacă va fi realizat, având în vedere că este baschetbalist de Euroleague. Acesta din urmă evoluează la Darussafaka Dogus (Turcia). ”Am înaintat actele lor la forurile superioare, sperăm să reuşim până la startul Eurobasket. Cam toate naţionalele fac acest lucru în baschetul mondial”, ne-a declarat Marcel Ţenter. Dintre cei trei americani, Giordan Watson se află deja în cantonament cu echipa naţională.
Un american din NBA şi în staff-ul tehnic
Federaţia Română de Baschet a urmărit să întărească şi staff-ul, astfel că lângă Ţenter şi Milorad Perovic a fost adus şi un tehnician din NBA, Scott Simpson, care ocupă funcţia de consultant în strategie şi analiza. Simpson a fost recomandat de vicepreşedintele FR Baschet, Gheorghe Mureşan. Americanul în vârstă de 36 de ani face parte din 2014 din staff-ul grupării New York Knicks, acolo unde ocupă funcţia de “Advance Scout”. Până să ajungă la Knicks, Simpson a activat cinci sezoane la o altă echipă din NBA, Oklahoma City Thunder.
Program intens de jocuri pentru Eurobasket
Până la startul turneului final, Federaţia şi staff-ul tehnic au reuşit să pună la punct un program destul de solicitant, dar care, în mod normal, ar trebui să ajute echipa naţională să crească. Astfel, după o încălzire cu Portugalia în deplasare şi cu Tunisia la Cluj, România va înfrunta Israel la Bucureşti (28-30 iulie). Apoi, în 7-8 august va evolua în Grecia, cu naţionala ţării gazdă şi cu Marea Britanie sau Belarus, apoi va pleca în Letonia, pentru alte două partide cu selecţionata ţării gazdă şi Lituania. ”Avem meciuri multe, jocuri grele, dar este o perioadă de care avem nevoie pentru a acumula, pentru a aduna cât mai multe informaţii”, a precizat antrenorul coordonator al lotului, care crede cu tărie că România ar putea avea într-un viitor, nu foarte îndepărtat, o naţională cu pretenţii şi în baschetul european. ”Dacă nu aş crede în aşa ceva, nu m-aş mai fi apucat de treabă”, a concluzionat Marcel Ţenter. Atât pentru el, cât şi pentru toţi cei care sunt implicaţi, Eurobasket poate reprezenta piatra de temelie, motivaţia pentru a clădi un lucru de calitate.
”Poate pare greu de crezut, dar România a fost respectată la nivel internaţional într-o vreme. Avem datoria de a reface această situaţie.”
Marcel Ţenter, antrenor coordonator
INFO
Trofeul FIBA EuroBasket 2017 a fost adus la mijlocul lunii iulie în Oradea şi Cluj-Napoca, unde fanii l-au putut admira şi cu care au făcut fotografii.