Programul GO Scholarship a împlinit un an și-și deschide porțile pentru o nouă etapă de preselecții

Sportul înseamnă educație. Virgil Stănescu, fost căpitan al naționalei de baschet a României, actualmente președinte al Sports HUB și Ana Luca, fostă jucătoare de handbal, azi manager al proiectului GO Scholarship, au avut în anul 2019 ideea de a crea un program multidisciplinar, dedicat sportivilor juniori, astfel încât aceștia să facă performanță în disciplinele lor, fără să lase educația deoparte.

GO Scholarship, programul dedicat sportivilor juniori, care-i aduce laolaltă pe unii dintre cei mai buni specialiști în pregătire fizică, nutriție, kinetoterapie, psihologie sportivă, psihoterapie și consiliere în carieră din România, a împlinit 1 an de la lansare.
La evenimentul de sărbătorire au participat multipli campioni ai României, retrași din activitate – Ana-Maria Brânză (scrimă), Marian Drăgulescu (gimnastică), Geanina Beleagă (canotaj), George Ogăraru (fotbal), antreprenori – Dragoș Anastasiu (Eurolines), Felix Pătrășcanu (Fan Courier), înalți oficiali români membri ai unor foruri naționale și internaționale – Mihai Covaliu și Narcisa Lecușanu, Ministrul Sportului, Eduard Novak, el însuși campion paralimpic, tineri campioni din programul GO, specialiști sportivi, antrenori, părinți și reprezentanți ai mass media.

Mihaela Mihai (handbal) este unul dintre cei peste 40 de sportivi selectați în programul GO Scholarship în primul an de existență. Ea a fost, de asemenea, prima sportivă care a intrat în programul pilot în 2021. Mihaela este și azi în proiect și, între timp, și-a făcut debutul la echipa națională de senioare a României și la echipa de senioare a CSM București, unde joacă alături de o legendă, Cristina Neagu, desemnată de patru ori cea mai bună handbalistă a lumii.

”Am consolidat proiectul în funcție de nevoile lor, ale părinților și ale antrenorilor, ceea ce ne-a ajutat să construim, cărămidă cu cărămidă, acest sistem. Încă dezvoltăm și învățăm procese și proceduri de funcționare care să se potrivească atâtor sporturi diferite și atâtor caractere diferite, dar sunt foarte bucuros că o putem face alături de o echipă minunată de profesioniști”, a povestit Virgil Stănescu, cel care a asigurat și rolul de moderator al evenimentului.

Ana Luca, cealaltă jumătate a proiectului, care înainte de a face pasul spre management a făcut timp de 12 ani handbal de performanță, explică și ea esența sistemului GO: “Când am construit GO Scholarship, am avut tot timpul în minte dezvoltarea unui sistem performant prin care să le dăm ocazia celor admiși să-și lărgească orizontul, să se depășească de la o zi la alta și să devină cea mai bună versiune a lor. Încă de la început, una dintre preocupările noastre a fost să conturăm un proiect cu ample valențe educaționale, prin care să facilităm și accesul părinților, reprezentanților cluburilor și antrenorilor la cât mai multe informații relevante.”

Nimic fără educație, muncă și disciplină

Programul GO Scholarship și-a propus, încă de la început, să pună sportul și educația pe picior de egalitate. Iar asta presupune un efort suplimentar din partea sportivilor juniori pentru care anii adolescenței înseamnă pasiune pentru disciplina practicată, interes pentru școală și viziune în ceea ce privește viitorul – înțelegerea că intenționalitatea în acțiuni, cunoașterea și conștiința de sine sunt elementele care pot să-i ducă o treapă mai sus în tot ceea ce fac, profesional și personal.
Însă pentru toate astea, ei au nevoie de susținerea adulților și de îndrumarea lor. Părinți, profesori, antrenori, cu toții contribuie la mintea lucidă și spiritul optimist al unui sportiv tânăr care-și dorește să ajungă cât mai sus cu putință în sport.

Mihai Covaliu, campion olimpic la scrimă și președintele COSR, a punctat: ”Nu există baghete magice, mai ales în sport. Avem nevoie de muncă, avem nevoie de pasiune, avem nevoie de o mulțime de lucruri. Iar părinții și antrenorii au o mare responsabilitate. Bagheta magică e la ei. Și ei trebuie să fie foarte atenți la cum își conduc copiii, cum îi cresc, cum îi ajută, cum îi învață, cum îi sprijină. E foarte important să creezi un mediu bun, sănătos, în care acești copii să se formeze și să crească. Mai ales că trebuie să fim sinceri și să privim adevărul în față: nu toți copiii care încep un sport ajung campioni. Dar noi trebuie să fim atenți, vorbesc de antrenori și de părinți, la educația pe care o primesc acești copii în mediul în care se formează. Ei pot fi campioni pentru viață. Ei pot fi acei oameni adulți care își creează un stil de viață și-o concepție anume de a reuși în ceea ce-ți propun. Asta ne va ajuta să avem o societate mai sănătoasă și o societate mai performantă.”

Și Radu Bidiugan, director al INCS, a vorbit despre nevoia de răbdare, pentru că rezultatele durabile nu apar peste noapte, iar o construcție solidă în rândul sportivilor tineri are nevoie de timp: ”Sportivii trebuie să aibă răbdare și să construiască. În momentul de față, problema cea mai mare e fuga după medalii. Toți părinții, antrenorii, cluburile își doresc medalii. Ceea ce face ca modul în care un copil, un tânăr este pregătit, din punct de vedere fizic, tehnic, să fie dus spre performanță mult prea devreme și nu există răbdarea unei construcții solide. E vorba de o construcție foarte complexă. Dacă ne uităm la sportul de performanță, indiferent de nivel, există linii directoare foarte clare: dacă vrei să obții performanță, ai răbdare și construiește în așa fel încât să ajungi, la momentul potrivit, să obții rezultate.”

”Toți copiii care sunt prezenți aici sau care fac parte din acest program au de câștigat și au către ce exemple să privească. Prin ceea ce faceți voi (n.red. GO Scholarship), ajutați acești copii să meargă pe o cale cât mai corectă, pentru că talentul poate că există peste tot, încă el trebuie protejat, trebuie ajutat”, a completat George Ogăraru, directorul Academiei de Fotbal Steaua București.

GO Scholarship invită noi sportivi să se alăture programului

O nouă etapă de preselecție pentru sportivii tineri, care să se alăture programului GO Scholarship, a început pe 16 martie și se va încheia pe 15 aprilie 2023. Sportivii interesați trebuie să fie născuți în anii 2007 și 2008, să provină dintr-una dintre cele 13 discipline alese – atletism, baschet, box, fotbal, handbal, judo, polo pe apă, rugby, scrimă, tenis de câmp, tenis de masă, triatlon și volei masculin, să aibă cel puțin o clasare în top 10 în anul competițional actual sau în cel anterior și să locuiască în București sau în împrejurimi (maxim o oră distanță de București).

Un sportiv poate fi înscris în programul GO Scholarship pe site-ul https://goscholarship.ro/inscriere/ de către federația sportivă sau clubul sportiv din care face parte, de către antrenor/i, de către părinți sau se poate înscrie pe cont propriu. Atât înscrierea, cât și participarea în programul GO Scholarship sunt gratuite.

În 2022, costul cu un sportiv GO a ajuns la puțin peste 1.000 de euro lunar, iar bugetul total anual al proiectului a fost de aproape 340.000 de euro. Cifrele bifate în primul an de program au însemnat: 372 sesiuni de pregătire fizică, 215 sesiuni nutriție, 213 sesiuni de psihoterapie și psihologie sportivă, 313 sesiuni consiliere carieră, 717 sesiuni kinetoterapie și fizioterapie.

Partenerii programului GO Scholarship sunt Fundația Superbet, BRD, Nike, KPMG, Affidea.

Urmăriți GO Scholarship și în social media:
 www.facebook.com/GOScholarshipRomania/
www.instagram.com/goscholarship.romania/

Puteți afla mai multe informații despre program, specialiști și sportivi pe www.goscholarship.ro

Articol scris de Andreea Vasile și publicat în numărul 111 al revistei Sport în România