Primii pași spre Cupa Mondială

poza-copertaDupă evoluțiile excelente de anul trecut, naționala României trebuie să își demonstreze valoarea în Rugby Europe Championship, competiție în care va debuta pe 11 februarie, contra Germaniei

Cristian Vlad

2017 va fi un an extrem de important pentru rugbyul românesc, deoarece echipa națională va începe campania de calificare la Cupa Mondială din Japonia 2019, odată cu debutul noului sezon al Rugby Europe Championship. “Stejarii” vor disputa primul meci din competiţie în 11 februarie, cu Germania, pe arena de 50.000 de locuri din Offenbach, iar după numai o săptămână va veni şi primul joc pe teren propriu, mult mai “tare”, contra reprezentativei Spaniei. “Calificarea echipei noastre la Cupa Mondială a rămas principalul obiectiv al tuturor celor care respiră rugby – jucători, antrenori, conducători și nu în ultimul rând, fani. Iar totul începe cu meciul din cadrul Cupei Europene, împotriva Germaniei, acesta fiind cel mai dificil, pentru că este primul. Prin evoluțiile bune din ultimul timp am creat un standard pe care dorim să îl menținem și chiar să îl depășim” , a declarat Lynn Howells, antrenorul României, convins că tricolorii vor bifa o nouă prezență la cea mai importantă competiție a lumii; naționala noastră nu a lipsit vreodată de la Cupa Mondială, de la debutul acesteia, în 1987!

Amical în Portugalia

Pentru prima dată de la apariția Rugby Europe Championship, naționala noastră va susține un meci de pregătire înaintea debutului. Oficialii Federației Române au perfectat un amical cu Portugalia, urmând ca întâlnirea să aibă loc pe 4 februarie, la Lisabona, unde “stejarii” se vor afla într-un mini-cantonament. “Os Lobos” s-au aflat în primul eşalon valoric al Cupei Europene a Naţiunilor până în sezonul 2016, când au retrogradat în divizia inferioară. Cele două echipe s-au confruntat ultima dată chiar anul trecut, într-un meci disputat la Cluj, care a revenit românilor cu 24-0. “Este pentru prima oară când reușim să organizam un astfel de meci amical, chiar înaintea unei competiții importante, era necesar să aflăm care sunt cei mai în formă jucători la momentul începerii calificării la Cupa Mondială”, a explicat selecționerul Lynn Howells.

Șanse mari pentru Japonia

fotoJucătorii convocați la națională care evoluează în campionatul intern se vor reuni pe 29 ianuarie, într-un stagiu la Izvorani, având programată în acele zile și vizita medicală, iar pe 3 februarie, împreună cu stafful tehnic, vor pleca în Portugalia, unde li se vor alătura și jucătorii selecționați pentru meciurile din Rugby Europe Championship care joacă în Franța. Obiectivul “stejarilor” este să obţină încă din primăvară calificarea la Cupa Mondială, pentru a evita emoţiile, iar România are mari şanse să îl realizeze rapid. În ciuda circumspecţiei la care îndeamnă oficialii din Federaţia Română, Germania sau Belgia sunt echipe în faţa cărora se pot obţine victorii cu punct bonus ofensiv, în faţa Rusiei şi a Spaniei există ascendentul valoric, dar şi cel al rezultatelor net favorabile de-a lungul timpului, marele duel fiind cel programat contra Georgiei – singura echipă în faţa căreia tricolorii au pierdut anul trecut, în 11 partide. Cele trei meciuri test pe care România le-a disputat în luna noiembrie, cu SUA, Canada şi Uruguay (toate, echipe mult mai bine clasate în topul mondial, comparativ cu Spania sau Belgia) au confirmat creşterea valorică a “stejarilor”, care privesc deja spre viitor: Cupa Mondială din Japonia ar putea aduce o prezență istorică prin forțarea calificării în sferturile de finală ale competiției.

Calculele calificării

Naţionala României se poate califica la Cupa Mondială din Japonia 2019 în urma rezultatelor cumulate pe care le va obţine în sezonul 2016-2017 şi 2017-2018:
– dacă ocupă primul loc în Cupa Europeană a Naţiunilor 2016/2018;
– dacă se clasează pe locul 2 în Cupa Europeană a Naţiunilor, 2016/2018 după Georgia, calificată direct de la Cupa Mondială din Anglia;
– dacă se clasează după echipa calificată direct şi se impune în barajul cu ocupanta locului 3 în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa şi Tonga)
– dacă se impune în turneul de recalificare la care vor mai participa o echipă din America, una din Africa şi una din Asia sau Oceania.
Practic, cel mai ușor de îndeplinit ar fi unul dintre primele două criterii, pentru a nu sta în ultimul moment, așteptând un duel periculos cu formațiile din Oceania sau, mai rău, un ultim turneu cu echipe imprevizibile de pe continente exotice.

MECIURI CEN 2017

Germania – România, 11 februarie
România – Spania, 18 februarie
Rusia – România, 4 martie
Belgia – România, 11 martie
România – Georgia, 19 martie

Am început reconstrucția echipei, iar rezultatele au început să se vadă încă de anul trecut. Acum trebuie să facem primii pași spre Cupa Mondială, iar în viitorul apropiat să devenim un partener important pentru echipele aflate între primele zece din lume.” (Lynn Howells, antrenor România)