Presedintele UEFA impulsioneaza lupta impotriva meciurilor trucate

Primul seminar al Ofiterilor pentru Integritate din cadrul UEFA a avut loc in aceasta luna la Nyon, iar presedintele UEFA, Michel Platini, s-a folosit de ocazie pentru a transmite un avertisment puternic in legatura cu pericolele trucajelor din fotbal.

„Fotbalul, la fel ca majoritatea disciplinelor sportive, se confrunta cu un pericol mortal. Esenta sportului nostru se bazeaza pe integritatea rezultatelor, de la fotbalul din scoala si pana la Cupa Mondiala. Evident, credibilitatea fiecarei competitii este afectata. Daca zarurile sunt masluite, ce rost mai are sa fim entuziasti? In zilele noastre, nu trece nici macar o saptamana fara ca ziarele sa titreze ceva legat de suspiciuni, o ancheta sau arestari legate de integritatea competitiilor noastre. Cu toate acestea, refuz sa ma dau batut in lupta cu acest pericol mortal si stiu ca intreaga familie a fotbalului este pregatita sa contraatace”.

Domnul Platini a spus ca lumea sportului nu poate lupta singura impotriva crimei organizate. „Autoritatile din sport nu se pot lupta cu aceasta provocare doar pe baza propriilor unelte. Aici veti interveni dumneavoastra”, le-a spus acesta Ofiterilor pentru Integritate. „In fiecare tara si in cadrul fiecarei federatii, veti avea rolul de a intari legaturile dintre autoritatile disciplinare ale fotbalului si instantele judecatoresti si politie. Veti aduce cunostintele dumneavoastra din fotbal in slujba profesionistilor. Jucati un rol crucial in apararea sportului nostru, in lupta impotriva crimei organizate si curatarea competitiilor noastre la toate nivelurile”. Cu putin timp in urma, Comitetul Executiv al UEFA a aprobat un raport prezentat de grupul de studiere al meciurilor trucate si al pariurilor, care a propus masurile ce ar trebui luate in fotbalul european pentru combaterea meciurilor trucate – inclusiv crearea unei retele de Ofiteri pentru Integritate la nivel european. 

Pe langa rolul de ofiter de legatura intre autoritatile din fotbal si agentiile de ordine ale Statului cu privire la trucaje, Ofiterii de Integritate vor face schimb de informatii si experienta cu administratia UEFA in legatura cu judecarea actelor de coruptie si crima organizata care afecteaza fotbalul. Acestia vor monitoriza procedurile disciplinare si vor coordona actiunile relevante, vor organiza programe educationale pentru jucatori, arbitri si antrenori, toate acestea facand parte dintr-o strategie preventiva.

UEFA va pune la dispozitie anual fonduri pentru fiecare federatie nationala, cu scopul de a finanta postul de Ofiter pentru Integritate. Ofiterul pentru Integritate al UEFA va lucra alaturi de colegul sau din fiecare tara, sprijinind operarea retelei si supervizand schimburile de idei si informatii. „Politica noastra este TOLERANTA ZERO fata de cei care sunt prinsi”, a spus, in cadrul seminarului, Secretarul General al UEFA, Gianni Infantino. “Protejarea sufletului acestui sport este cruciala. Putem ajuta procurorii si autoritatile din fiecare tara, iar acestea ne pot ajuta prin schimbul de informatii, mai ales ca noi suntem foarte rapizi atunci cand vine vorba de luat decizii puternice si ii putem ajuta in rezolvarea cazurilor”.

UEFA a creat un sistem de detectare a fraudelor din lumea pariurilor, care monitorizeaza pariurile pe fotbal pentru a detecta tiparele neobisnuite de pariere. Sistemul monitorizeaza peste 30.000 de meciuri anual, inclusiv meciuri jucate sub egida UEFA, precum si partide din primele doua ligi ale fiecarei tari membre.

 

Preluare de pe site-ul AIPS