PREMIILE “OSCAR” ALE GAZETARIEI SPORTIVE

În lumea atât de saturată şi omniprezentă de astăzi a sportului mondial, sportivii au posibilitatea de a deveni celebri, premiaţi şi adulaţi de publicul de pe stadioane sau din săli. Sportivii au devenit figuri mediatice, adevăraţii eroi ai epocii moderne, fiind premiaţi anual, indiferent de sportul practicat, de la Balonul de Aur la medaliile olimpice, de la Laureus Awards la FIFA Best Player of the Year şi aşa mai departe. Jurnaliştii vor primi şi ei în curând premiile lor!

Cu ocazia celui de-al 78-lea Congres al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, ţinut la Paris, într-una dintre sălile prestigiosului Muzeu Louvre a fost anunţată lansarea concursului în urma căruia urmează să fie recompensată munca slujitorilor meseriei de gazetar de sport, adică acei oameni care stau de regulă în spatele scenei, reflectând prin mijloace specifice performanţele sportivilor din arene. Concursul este deschis gazetarilor de presă scrisă şi celor de web, reporterilor de radio şi de televiziune, fotografilor şi video-cameramanilor, tuturor jurnaliştilor de sport recunoscuţi de Asociaţia naţională a gazetarilor de sport afiliată AIPS.

Concursul se numeşte „Sport Media Pearl Awards” şi va decerna 11 premii pe diferite categorii ale jurnalisticii sportive, chiar la sfârşitul anului în curs. Fiecare câştigător al unei astfel de categorii va primi, în cadrul unei somptuoase Gale care se va desfăşura în decembrie la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite)  suma de 10.000 de dolari pentru performanţa sa jurnalistică, în vreme ce gazetarii situaţi pe locurile 2 şi 3 ale fiecărei categorii vor fi recompensaţi cu suma de 1.500 de dolari, ei fiind de asemenea invitaţi la Gală. La categoria „Sport pentru o lume mai bună” (Sport for a Better World), câştigătorul va fi recompensat de asemenea cu suma de 10.000 de dolari, însă o altă sumă, în valoare de 50.000 de dolari, va fi donată de organizatorii concursului (Abu Dhabi Media) pentru susţinea proiectului propus de jurnalistul profesionist premiat.

Anunţul a fost făcut în prezenţa Excelenţei Sale Mohammed Ebraheem Al Mahmood, Preşedinte şi Director General al Abu Dhabi Media, care a declarat: “Abu Dhabi Media este încântat să găzduiască Sport Media Pearl Awards. Parteneriatul cu AIPS vine ca drept recunoaştere a rolului important al jurnalismului sportiv la nivel mondial. Ca lideri ai organizaţiilor media, noi credem că este de datoria noastră de a-i recunoaşte şi a-i susţine pe cei care izbutesc reflectări excepţionale ale fenomenului sportiv către public, susţinând mişcarea sportivă mondială”.

La rândul său, preşedintele AIPS, Gianni Merlo, a declarat: “Aceste premii sunt deosebit de importante, deoarece în dificilul moment pe care îl traversează presa mondială este esenţial să se scoată la lumină valoarea muncii noastre. Sport înseamnă cultură, iar aceste premii vor ajuta publicul să recunoască valoarea socială a jurnalismului sportiv. Pentru noi este simbolic faptul că anunţul privind acest concurs s-a făcut la Paris, locul de naştere al AIPS, cu 90 de ani în urmă. Mulţumesc Abu Dhabi Media pentru această iniţiativă, care va adăuga ceva cu totul nou profesiei noastre”. 

Juriul

Premiile vor fi jurizate de un colectiv internaţional de 11 profesionişti din industria media, avându-l ca preşedinte pe Gianni Merlo, preşedintele AIPS. Acest juriu va lua deciziile finale pe baza nominalizărilor stabilite de către Comitetul Executiv al AIPS. Asociaţia Internaţională a Presei Sportive este formată din nu mai puţin de 156 de asociaţii naţionale independente de pe tot globul, între care şi Asociaţia Presei Sportive din România. Reprezentanţii tuturor acestor asociaţii sunt acum invitaţi să participe la concurs, trimiţând juriului propunerile cu realizările lor profesionale din perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2015. La finalul lunii septembrie va fi stabilită lista finală, conţinând un număr de 10 nominalizări pentru fiecare categorie de premii, iar juriul mai sus-numit va decide primii trei câştigători ai premiilor. Aceştia vor fi nominalizaţi abia la Gala Dinner organizată la Abu Dhabi, în decembrie.

Categorii de premii

Sunt nominalizate şase categorii speciale ale jurnalismului sportiv, după cum urmează: Fotografie, (având două subcategorii: Abilitate sportivă şi Emoţie), Presă scrisă (de asemenea cu două subcategorii: Editorial şi Reportaj de culoare), Video, Audio, Bloguri şi categoria „Sport pentru o lume mai bună”. Mai există de asemenea alte trei categorii speciale, cea pentru onorarea unei întregi Cariere dedicată jurnalismului sportiv, cea pentru Reportajul de investigaţie şi cea pentru Dezvoltarea unei aplicaţii web. Organizatorii au anunţat încrederea că toate aceste premii urmează „să devină cele mai semnificatii distincţii pentru fiecare platformă media prin care se exprimă jurnaliştii sportivi din întreaga lume”. Într-un fel, dacă nu supărăm pe cineva, un fel de „Oscar”-uri ale gazetăriei sportive. Sperăm ca şi gazetarii sportivi din România să participe la acest concurs! Pentru mai multe detalii, cei interesaţi sunt invitaţi să viziteze şi site-ul AIPS, la adresa: http://www.aipsmedia.com/index.php?page=news&cod=15894&tp=n#.VPmtbXysXgg

Dumitru Graur, preşedinte APSR