Premiile Alexandrion, exemplu pentru mediul de afaceri privat

 

premiereDavid Matei

Sala Atlas a Hotelului Radisson Blu din Bucureşti a găzduit în prima parte a lunii februarie cea de-a doua ediţie a Galei Trofeelor Alexandrion, un eveniment unic în sportul românesc, în care performerii susținuți financiar în principal „de la stat” sunt recunoscuţi, omagiaţi şi recompensaţi de către una dintre firmele de excelență din mediul privat. Evenimentul dedicat performanţei sportive a reunit peste 200 de persoane, majoritatea nume de referinţă al principalului vector de imagine al ţării: sportul. Au fost prezente atât foste mari glorii de la Camelia Potec, Corina Ungureanu, Mihai Leu la Florin Segărceanu şi mulţi alţii, la marii performeri ai anului 2016. De altfel, 22 de sportivi cu rezultate deosebite în anul trecut au şi urcat pe scenă pentru a-şi ridica premiile, care au constat atât în bani, cât şi într-un trofeu cu un design impresionant. Atmosfera a fost întreţinută şi prin concertele susţinute de Antonia şi Carla Dream’s.

În primul rând suporteri

Într-unul dintre momentele emoționante ale serii, domnul Nawaf Salmeh, președinte și fondator al Alexandrion Grup, a declarat: „Trofeele Alexandrion fac parte din strategia Fundaţiei de a sprijini excelenţa şi performanţa sportivă. Apoi reprezintă și ocazia potrivită de a atrage atenţia asupra necesităților din acest domeniu atât de galonat. Alexandrion Grup a fost este și va fi în continuare alături de campioni. Nu este un demers singular făcut de noi pentru sportul românesc, în care ne-am implicat de aproape 20 de ani şi faţă de care vom fi alături în continuare, mai ales acum, la greu. Susţinem nu numai performanţa sportivă, ci şi tinerii şi copiii din România care aleg să facă sport. Mulţi copii îşi doresc să facă şi sport de performanţă şi o facultate bună, pentru ca atunci când îşi încheie cariera sportivă să poată avea o carieră şi în alte domenii, ceea ce este mai greu în România. Problema este la facultăţi, nu la partea sportivă. Nu e normal ca tinerii să aibă de ales între una şi cealaltă, pentru că ele nu se exclud: şcoala cu sportul. Noi suntem dispuşi să ajutăm şi din punct de vedere profesional. Am decis să ne implicăm în sport pentru că atunci când eşti într-o societate trebuie să te gândeşti şi la viitorul ei şi să sprijini cum poţi pentru ca acesta să fie unul cât mai luminos. Noi, Alexandrion, am găsit o bucurie din a ne implica şi a ajuta sportul, în primul rând pentru că ne place, pentru că suntem suporterii lui. Şi nu vorbesc doar de mine, ci de toţi cei din această companie, de parteneri, de colaboratori, de clienţi. Nu am putea face asta dacă nu ne-ar plăcea şi nu am iubi sportul.”

Ana Maria Brânză: „O seară mare pentru noi”

echipa-spadaPremiantă pentru a doua oară din tot atâtea ediţii ale Galei Trofeelor Alexandrion, campioana olimpică de la Rio, Ana Maria Brânză a apreciat că exemplul Alexandrion poate fi urmat şi de alte firme mari. Pentru asta însă e nevoie de mai mult efort din partea şefilor de federaţii, care ar trebui să meargă la cât mai multe întâlniri cu reprezentanţii mediului privat, pentru a-i convinge că investiţiile în sport pot avea rezultate benefice: „M-a bucurat enorm această iniţiativă privată, mai ales că este unică în sportul nostru. Este remarcabil că mediul privat se implică şi că aceşti oameni sunt alături de sportivi. Şi asta mai ales pentru că aceşti oameni nu sunt din cei care vin, dau un premiu şi pleacă. Ei chiar sunt alături de noi şi susţin sportul şi sportivii. A fost un eveniment de excepţie în primul rând pentru că ne-a reunit. Noi, sportivii din diverse discipline, de multe ori ne întâlnim doar din patru în patru ani, la Jocurile Olimpice. Chiar a fost o seară mare pentru noi, iar pentru colegii mei mai tineri cred că este şi mai important să ştie la început de carieră că sunt şi oameni dispuşi să-i susţină şi să le aprecieze munca şi rezultatele. Am întâlnit în ultimii ani mai mulţi oameni din mediul privat care au arătat o disponibilitate de a se implica în sport, dar din diverse motive nu au făcut-o. Cred că din acest punct de vedere problema este la oficialii federaţiilor, pentru că atunci când stau doar la birou, în spatele uşilor închise, este greu să vină cineva să le bată la uşă şi să-i întrebe dacă nu ar avea nevoie de un sprijin financiar. Ei trebuie să iasă de acolo, să bată la multe uşi din mediul privat şi să-i roage să susţină activitatea sportivă, pentru că Alexandrion demonstrează că se poate”.

Cu degetul spre MTS

dragulescu-ponorGimnastul Marian Drăgulescu şi el premiant pentru a doua oară la galele Alexandrion a mărturisit că evenimentul organizat de o firmă privată poate reprezenta şi un exemplu pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, care a renunţat de câţiva ani să mai organizeze gale anuale pentru elita sportului românesc: „Sper ca să se alăture cât mai multe companii mari din mediul privat acestor iniţiative Alexandrion, demne de toată lauda. E trist pentru mine că MTS nu a mai organizat de mulţi ani gale de final de an pentru sportivii care au adus rezultate în sportul nostru. Pe mine mă dezamăgeşte acest lucru şi îmi dă senzaţia că nu ne apreciază”.

„Dorim foarte mult să aducem românii din nou aproape de sporturile și de sportivii pe care îi iubesc, pentru că acesta este unul dintre puținele domenii care încă ne mai aduc motive de bucurie. Sigur că este nevoie de susținere morală și financiară constante, dar suntem pregătiți să facem asta pentru că avem încredere în sportul românesc. Trofeele Alexandrion reprezintă doar o încununare a ceea ce facem noi în sport, pentru că sprijinim direct, de douăzeci de ani, numeroase cluburi, federaţii, discipline şi sportivi.”
Valentin Popescu, director de marketing sportiv Alexandrion Grup România

Taboul premianţilor

Oana Manea (handbal CSM București) – câștigătoare a Ligii Campionilor.
Daniela Dodean (tenis de masă) – campioană europeană la dublu mixt, bronz la dublu; Premiul a fost înmânat lui Beatrice Romanescu;
Marian Drăgulescu (gimnastică) – două medalii de argint la CE;
Horia Tecău/Florin Mergea (tenis) – vicecampioni JO;
Cătălina Ponor (gimnastică) – două medalii de bronz la CE;
Eliza Samara (tenis de masă) – bronz la simplu și la dublu cu Daniela Dodean, obținut la CE;
Albert Saritov (lupte) bronz JO 2016; Premiul a fost ridicat de secretarul general al FR Lupte, Alin Grigore, medaliatul olimpic fiind în recuperare după o intervenție chirurgicală;
Componentele echipei feminine de spadă: Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu și Loredana Dinu – aur la JO și vicecampioană europeană;
Alexandru Bologa (judo) – medalie de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio;
Componentele bărcii 8+1 a României la canotaj, care au cucerit bronz la JO 2016.

Despre Fundaţia Alexandrion

presedinteÎnfiinţată în anul 2003, Fundaţia Alexandrion şi-a pus amprenta în susţinerea constantă a artei, culturii şi sportului românesc. Sute de proiecte din aceste domenii, dar şi sponsorizări punctuale şi activităţi de într-ajutorare s-au concretizat cu sprijinul Fundaţiei. Printre aceste proiecte se numără refacerea unor lăcaşe de cult, lansări de cărţi, retipărirea, alături de Biserica Ortodoxă Română, a Bibliei de la Bucureşti, Premiile Constantin Brâncoveanu, sponsorizarea Olimpiadelor de la Atena, Beijing şi Londra, precum şi susţinerea mai multor echipe sportive de handbal şi fotbal. De asemenea, Alexandrion Grup și Fundaţia Alexandrion susţin acțiunile culturale, premiind anual personalităţi culturale consacrate sau aflate la început de carieră, prin cele două gale pe care le organizează – Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu şi Gala Premiilor Matei Brâncoveanu. Pe plan sportiv, Fundaţia Alexandrion şi Alexandrion Grup România susţin activ cinci echipe de fotbal (Petrolul Ploieşti, Universitatea Craiova, CSM Politehnica Iaşi, ASU Politehnica Timișoara și Universitatea Cluj), dar și rugby-ul, boxul, golful, tenisul, polo, ciclismul sau handbalul.