Federația Română de Lupte și-a premiat elitele anului 2019, într-o gală de excepție, în care marii câștigători și-au asumat obiective ambițioase pentru Tokio 2020.
Federația Română de Lupte este, fără îndoială, printre performerele ultimilor ani ai Ministerului Tineretului și Sportului, în ceea ce privește numărul medaliilor cucerite la marile competiții internaționale, dar și din punct de vedere al ambițiilor pentru ceea ce urmează. Cu o strategie solidă, urmărită cu atenție de conducerea forului din Vasile Conta, FR Lupte a avut la momentul bilanțului anual numeroase motive de satisfacție. Pentru al treilea an consecutiv Alina Emilia Vuc este sportivul anului în sportul oamenilor puternici, vicecampioana mondială din Kazahstan repetând în 2019 isprava din 2017, de la Paris. De această dată, luptătoarea de 25 de ani, a reușit, prin această performanță, să-și asigure și biletele pentru Jocurile Olimpice de la Tokio, de anul viitor. ”Este o onoare pentru mine să primesc acest trofeu. Înseamnă că munca mea a dat roade și mă obligă să dau totul în continuare pentru a confirma toate aceste aprecieri. Medalia olimpică este visul oricărui sportiv și sper că voi reuși să-l realizez, mai ales că este obiectivul meu principal, de când am reușit prima performanță în acest sport”, a mărturisit Alina.
Fetele dau ora exactă
Luptele feminine sunt pe val, pe lângă trofeul Alinei Vuc, alte trei sportive fiind în topul anului 2019. Între primii cinci laureați ai anului, de altfel, pe lângă sportiva din Reșița au ieșit la rampă alte două luptătoare cu ambiții olimpice, Kriszta Incze și Ana Andreea Beatrice, ultima declarată cea mai bună senioară la categoria U 23, după medalia de bronz obținută de ea la Campionatul Mondial rezervat acestei categorii de vârstă. Cel mai bun sportiv al anului la nivelul lotului masculin a fost declarat Alin Alexuc, în timp ce ”antrenorul anului” este Nykolay Stoyanov. Pentru Beatrice, sportiva de 19 ani care a impresionat pe parcursul acestui an, președintele federației de specialitate, Răzvan Pârcălabu, a avut un mesaj special: ”Valoarea nu așteaptă numărul anilor. Acesta este mesajul pe care eu îl citeam zilnic când eram sportiv și intram în sala de lupte și o sfătuiesc pe Andreea să creadă în adevărul acestor cuvinte și în șansa ei. Este tânără, într-adevăr, dar valoarea ei poate să o ajute să se califice la Olimpiadă”.
S-a inaugurat muzeul luptelor românești
Pentru federația condusă de Răzvan Pîrcălabu, 2020 este un an extrem de important. Asta nu numai din punct de vedere al ambițiilor extrem de mari ale președintelui Federației Române de Lupte, ci și pentru că forul pe care-l conduce va aniversa, după Jocurile Olimpice de la Tokio, 90 de ani de existență. După ani de așteptare, FRL a reușit să taie panglica Muzeului Luptelor Românești, unul înțesat de medalii importante, de la marile competiții internaționale: Campionate Europene, Campionate Mondiale sau Jocuri Olimpice. ”Muzeul luptelor românești reprezintă un obiectiv mai vechi al federației, pe care ne bucurăm că am reușit să-l atingem, după o istorie încărcată de glorie de aproape 90 de ani. Sportivii care au scris istorie pentru școala de lupte românească merită să rămână în prim-plan și să înspire și generațiile care vin din urmă cu ambiție și cu dorința de a-și câștiga locul lor în istoria acestei glorioase federații”, a spus secretarul general al FRL, Alin Grigore.
”Ideal ar fi ca la momentul festiv să putem sărbători o nouă medalie olimpică. Ne-am asumat o medalie la Tokio, dar eu sper chiar la mai mult, pentru că am încredere în toți sportivii noștri. Cred cu tărie că vom avea mai mulți luptători, alături de Alina Vuc, în delegația luptelor românești la Olimpiada din Japonia și mai cred că fiecare dintre cei care ne vor reprezenta vor face totul pentru a ajunge pe podiumul competiției supreme. Îi sfătuiesc pe toți să creadă cu tărie în posibilitățile lor de afirmare și să facă tot ce este omenește posibil pentru a-și îndeplini visurile”, a spus Răzvan Pârcălabu.
Medaliile curg la competițiile de verificare
Pregătirile pentru calificările la Olimpiadă sunt în toi pentru Federația Română de Lupte, iar performanțele obținute de luptătorii noștri sunt de natură să dea încredere conducerii federației. Recent, lotul național de lupte greco-romane a reușit să impresioneze la un turneu internațional extrem de puternic. Astfel, la competiția desfășurată zilele trecute la Ilmanjoki, în Finlanda, România s-a clasat pe locul 5 în clasamentul pe națiuni, cu cinci medalii câștigate, dintre care una de aur și patru de argint. Au punctat Mihai Mihuț (67 kg) – locul 2, Alexandru Dosoftei (72 kg) – locul 2, Vlad Mariea (82 kg) – locul 2, Alin Alexuc (130 kg) – locul 1 și Lenard Berei (130 kg) – locul 2.
Vizite de lucru în Japonia
Răzvan Pîrcălabu a urmărit live stadiul lucrărilor privind amenajarea arenelor pentru Jorurile Olimpice din Japonia și a rămas impresionat de anvergura dată de japonezi acestei competiții supreme a sportului mondial. ”Am fost invitat de Nenad Lalovici, membru al Comitetului Director al CIO, la Congresul Asociației Comitetelor Olimpice Naționale, pentru a vedea stadiul amenajării arenei olimpice pentru anul viitor. M-au impresionat puternic eforturile gazdelor de a atinge perfecțiunea și sunt convins că va fi una dintre cele mai impresionante ediții a Jocurilor Olimpice. Îmi doresc, de fapt sunt sigur, ca sportivii români să facă o figură frumoasă la Tokio”, a mărturisit Răzvan Pîrcălabu.
Adio, Maestre!
Festivitățile Federației Române de Lupte, din finalul anului 2019, au început cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Dumitru Cuc. Maestru al Sportului, Cavaler al Ordinului ,,Meritul Sportiv”, Dumitru Cuc a fost o legendă în luptele românești, un om care a adus numeroase medalii de la marile competiții internaționale, și care a format generații întregi de performeri. Cei mai importanți, dintr-o lungă listă de elevi ai maestrului Cuc au fost: Ștefan Rusu, Ion Cernea, Nicolae Martinescu, Gheorghe Berceanu, Vasile Andrei.
Alexuc aplaudat la scenă deschisă de nemți
Component al formației germane RSV Rotation Greiz EV, Alin Alexuc a intrat în inimile fanilor nemți ai luptelor, ca urmare a unui gest caritabil făcut de colosul român. Astfel, Alin a fost vedeta unui eveniment caritabil organizat de clubul său, în care el și-a donat medalia de bronz câștigată la Campionatul European de la București, banii obținuți mergând pentru într-ajutorarea unei micuțe cu probleme medicale. Gestul lui Alin a impresionat, românul fiind aplaudat la scenă deschisă de peste o mie de spectatori.
Performerii anului 2019 în luptele românești
SPORTIVI LAUREATI 2019
1. ALINA EMILIA VUC – SPORTIVUL ANULUI FRL 2019
2. NIKOLAY STOYANOV – ANTRENORUL ANULUI FRL 2019
3. KRISZTA INCZE – PERFORMERUL ANULUI FRL 2019, SENIORI
4. ALIN ALEXUC CIURARIU – LAUREAT FRL 2019
5. ANA ANDREEA BEATRICE – PERFORMERUL ANULUI FRL 2019, SENIORI U23
6. RĂZVAN ARNĂUT – LAUREAT FRL 2019
7. FLORIN TIȚA – LAUREAT FRL 2019
8. LENARD ISTVAN BEREI – LAUREAT FRL 2019
9. SUZANA ȘEICARIU – LAUREAT FRL 2019, TROFEU 3
10. DIANA VLĂSCEANU – LAUREAT FRL 2019, TROFEU 3
11. ȘTEFANIA PRICEPUTU – PERFORMERUL ANULUI FRL 2019, JUNIORI
12. LARISA MARIA NIȚU – LAUREAT FRL 2019, TROFEU 3
13. ROXANA CAPEZAN – LAUREAT FRL 2019, TROFEU 3
14. VASILE COJOC – SPORTIVUL ANULUI FRL 2019, CADEȚI
15. GEORGIANA ANTUCA – SPORTIVUL ANULUI FRL 2019, CADETI
Loc 3 C.E Cadeti, Loc 1 F.O.T.E Baku
16. KRISZTIAN BIRO – SPORTIVUL ANULUI 2019, CADETI
Loc 2 C.M. Cadeți
17. ANA MARIA NICHIFOR – LAUREAT FRL 2019, TROFEU 3
18. IZABELA ROTARU – LAUREAT FRL 2019, TROFEU 3
19. ANA MARIA PÎRVU – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 3
20. ALEXANDRA ANGHEL – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
21. ANDREI DUKOV – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
22. NIKOLAI OKHLOPKOV – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
23. MIHAI PALAGHIA – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
24. RAREȘ CHINTOAN – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
25. ȘTEFAN COMAN – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
26. FLORIN TRIPON LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
27. ALEXANDRA VOICULESCU – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
28. NICOLETA BĂJAN – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
29. GEORGIANA LIRCĂ – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
30. ADINA POPESCU – LAUREAT FRL 2019 TROFEU 4
4 este poziția Federației Române de Lupte între cele 76 de federații din cadrul Ministerului Tineretului Și Sportului în ultimii doi ani, din punct de vedere al medaliilor aduse pentru România de la marile competiții internaționale.
70 A fost numărul ediției Campionatului European de lupte seniori, găzduită în 2019 la Sala Polivalentă din București. Această competiție a fost declarată de forul continental de specialitate cea mai bine organizată din istoria sa
52 de ani au trecut de când România nu a mai organizat un Campionat Mondial de Lupte seniori (n.a. ultimul CM organizat în țara noastră datează din 1967), însă Răzvan Pîrcălabu a garantat că va aduce în țara noastră o astfel de competiție, imediat ce România va dispune de o Sală Polivalentă de minimim 15.000 de locuri