Performanţă de colecţie

Ionuţ Barbu

CSM Digi Oradea a obţinut o calificare dramatică în ultimul act al Eurocup la polo. Elevii lui Kalman Kadar şi Gheorghe Dunca reuşesc după 36 de ani să ajungă într-o finală europeană, ca urmare a victoriei cu 9-6, obţinute după prelungiri, în faţa celor de la SM Verona

Finala Len EuroCup 2017 la polo va avea în prim plan o echipă românească, CSM Digi Oradea reuşind o calificare istorică în ultimul act al unei competiţii europene, după o aşteptare de 36 de ani! Vicecampioana României a reuşit o victorie dramatică în semifinala cu Sport Management Verona, răsturnând handicapul de două goluri din meciul tur, în bazinul olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea, la capătul unei partide care a avut de toate şi s-a decis abia după prelungiri şi lovituri de departajare.

Asaltul din ultima repriză

Returul disputat la Oradea, pe 18 februarie, a pornit de la 10-12, cât fusese în meciul tur, iar handicapul s-a mărit după primul sfert, adjudecat de italieni cu 1-0. La pauză s-a intrat cu 2-1 pentru români, prin reuşitele lui Negrean şi Georgescu, însă sfertul 3, în care italienii au marcat de două ori şi au irosit şi o lovitură de pedeapsă părea să fi pecetluit soarta calificării. Elevii lui Kalman Kadar nu au abandonat însă lupta şi au avut un sfert patru de excepţie, în care au reuşit să ducă scorul general la 15 – 15, prin reuşitele lui Negrean, Georgescu şi Asanovic. Soarta calificării s-a decis în prelungiri, la loviturile de departajare şi a purtat amprenta portarului Gojko Pijetlovic, campion olimpic la Rio cu echipa Serbiei. Pijetlovic a reuşit să apere ultimele două lovituri ale italienilor şi a trimis CSM Oradea în marea finală, fiind „obligat” la final de publicul peste capacitatea bazinului să facă un tur de onoare în uralele spectatorilor.

„Este incredibil!”

portar„Este incredibil. Tot meciul a fost foarte, foarte greu, mai ales de pe bancă. Din apă cred că pentru mine ar fi fost mult mai uşor, dar pe bancă a fost aproape insuportabil. Jos pălăria în faţa echipei! De la primul până la ultimul, toţi au jucat extraordinar de bine. Am fost foarte, foarte montaţi să câştigăm acest meci. De asemenea, vreau să le mulţumesc tuturor care au venit şi ne-au susţinut aici. A fost un public foarte numeros, care a ţinut, fiecare, cu echipa, deşi au fost momente foarte, foarte grele. Am simţit mult acest sprijin şi le mulţumim din suflet!”, a declarat, după partidă, antrenorul echipei bihorene, Kadar Kalman. „Am avut un public minunat, care ne-a purtat în ultima repriză, în special, pe culmi. Ne-am autodepăşit şi am reuşit să întoarcem rezultatul şi să câştigăm la două goluri, iar apoi să ne calificăm la penalty-uri. A fost un meci extraordinar, poate o dată în viaţă ai ocazia să joci un asemenea meci. Vreau să felicit toată echipa, suporterii şi să ne bucurăm de acest rezultat, pentru că este unul istoric”, a precizat şi Tiberiu Negrean, autor a două goluri în această partidă.
În finala Len EuroCup 2017, CSM Digi Oradea va întâlni pe Ferencvaros Budapesta, care a trecut în semifinale de formaţia Jadran Herceg Novi din Muntenegru. Finala se va desfăşura tot în dublă manşă, meciurile fiind programate să se desfăşoare pe 22 martie şi 5 aprilie.

Sus, sus, tot mai sus

poza-grupTehnicianul Kadar Kalman, de numele căruia se leagă performanţele obţinute de CSM Digi Oradea în ultimul an, consideră că echipa sa poate câştiga trofeul EuroCup în acest sezon în care a învins echipe mai puternice chiar decât formaţia sa, prin forţa şi tăria de caracter a grupului pe care-l pregăteşte, SM Verona fiind ultima demonstraţie de caracter a elevilor săi: „Să joci într-o finală europeană înseamnă extrem de mult. Să o mai şi câştigi ar fi într-adevăr o performanţă istorică, pe care băieţii mei ar merita-o în palmares şi CV-uri. Ar fi ceva superb, am scrie o nouă pagină de istorie a sportului. Polo-ul orădean a demonstrat că îşi poate menţine ridicat nivelul performanţei. Noi suntem o echipă care a demonstrat multe în acest sezon, învingând formaţii chiar mai puternice ca noi prin forţa grupului şi prin faptul că nu avem teama niciunui adversar”.

Atu pentru finală

În finala Len EuroCup, cu Ferencvaros, CSM Digi Oradea va putea folosi şi unul dintre cei mai valoroşi poloişti ai lumii. Nikola Radjen a revenit în activitate după ispăşirea unei suspendări şi a debutat pentru bihoreni în manşa retur a disputei cu SM Verona. „Radjen este un jucător extrem de important, care poate să facă diferenţa. Însă nu trebuie să ne bazăm pe un singur jucător, fiindcă echipa este foarte importantă. Fiecare jucător trebuie să se motiveze, să demonstreze ceea ce poate realiza! Avem mulţi jucători experimentaţi care ne pot ajuta. Trebuie să ne bazăm pe apărare şi prin unitate putem reuşi”, a spus tehnicianul Kadar Kalman.

„A fost un meci foarte greu, din punctul meu de vedere, şi fizic şi psihic. Noi am dat sută la sută din noi, am avut o mai mare dorinţă ca ei şi am fost agresivi, iar apărarea noastră a funcţionat perfect”
Gojko Pijetlovic