Românii Cătălin Neacşu, Mihai Emil Isar şi Bogdan Guţă au traversat pe biciclete celebrul deşert chilian şi au escaladat pantele lui Ojos Del Salado
Cristian Vlad
Record românesc în America de Sud: trei temerari au traversat deşertul Atacama şi au escaladat pantele celui mai înalt vulcan din lume, Ojos Del Salado, au trecut peste Salar de Uyuni, cea mai mare câmpie de sare din lume, iar în Bolivia au mers pe „Drumul morţii”. O aventură incredibilă pusă la cale şi transformată în realitate de Cătălin Neacşu, Mihai Emil Isar şi Bogdan Guţă, cei trei având drept mijloc de locomoţie celebrele biciclete Pegas, cunoscute de toată lumea de zeci de ani, însă într-o nouă prezentare. Startul aventurii celor trei români a avut loc la începutul lunii octombrie la intrarea pe Salar de Uyuni, cea mai mare câmpie de sare din lume, rămasă în urma secării unui lac acum mai bine de 40.000 ani. După traversarea acestuia, cei trei au înaintat către Chile printre vulcani, gheizere şi alte câmpii de sare, la o altitudine medie de 3.500 m, unde au mers prin deşert, fără să întâlnească vreo localitate. Prin sare, nisip şi drumuri accidentate, românii au avansat treptat, încercând să continue parcursul, în ciuda dificultăţii. Apoi au traversat Chile şi totodată deşertul Atacama, până la Oceanul Pacific, încheind astfel prima parte a expediţiei, excepţională prin ineditul peisajelor traversate.
În luptă cu capriciile vremii
„A doua parte a aventurii s-a încheiat la 6000 m altitudine, pe panta vulcanului Ojos del Salado, pe o vreme absolut infernală, cu vânt de 80 km/h şi rafale de peste 100 km/h. Am avut parte de vremea aceasta groaznică timp de patru zile din săptămâna de când am plecat de la Ocean, urcând brusc până la 6000 m. În această etapă am străbătut peste 350 de kilometri pe teren accidentat, în care ne-am bazat doar pe noi şi pe bicicletele noastre. În ultimele zile, am avut parte de temperaturi de până la -10 grade, pe care, împreună cu vântul foarte puternic, le resimţeam cel puţin dublu. Eram îmbrăcaţi cu absolut toate hainele pe care le aveam la noi, pedalam, şi totuşi a fost un chin incredibil”, a povestit Cătălin Neacşu.
Şopârle şi cactuşi
Deşertul Atacama din America de Sud este considerat cel mai arid loc de pe planetă, unde staţiile meteo nu au înregistrat niciun fel de precipitaţii de mai bine de un deceniu. Este, în principiu, lipsit de viaţă şi are cele mai mari diferenţe de temperatură, ziua fiind 30 de grade, iar noaptea se ajunge sub zero grade. Lipsa vegetaţiei, a apei şi a aşezărilor omeneşti, te duce cu gândul la peisajele selenare, doar câte o şopârlă strecurându-se uneori pe lângă cactuşii extrem de rari. Astfel, traversarea cu bicicletele a deşertului Atacama şi căţărarea de la malul Oceanului Pacific până la 5500 m altitudine pe pantele celui mai înalt Vulcan din lume, Ojos Del Salado, a reprezentat o mare reuşită pentru grupul de români.
El camino de la muerte
„El camino de la muerte”, adică Drumul morţii, reprezintă un alt capitol din aventura lui Cătălin Neacşu, care alături de Mihai Emil Isar şi Bogdan Guţă, a traversat deşertul Atacama şi a escaladat pe pantele celui mai înalt vulcan din lume, Ojos Del Salado, pe biciclete „Pegas-Drumeţ”. Traseul respectiv este extraordinar de periculos, fiind unul dintre cele mai faimoase drumuri din lume, şi pe care se petrec deseori accidente, atât din cauza camioanelor care trec, cât şi a lipsei oricărui parapet, pe kilometri întregi, în condiţiile unor pante accidentate. Ce este drept, peisajul merită din plin, datorită sălbăticiei locului, aflat la două ore de mers cu maşina de capitala boliviană La Paz.
Bătrânul Pegas, renăscut datorită… hoţilor!
Andrei Botescu, fondatorul companiei, a pornit relansarea unuia dintre cele mai cunoscute branduri româneşti din anii ‘70-‘80, după ce i-au fost furate două biciclete.
În acest moment, Atelierele Pegas au 15 modele de biciclete pentru adulţi şi copii, care însumează 60 de variante, însă proiectul a demarat incredibil, mai degrabă ca urmare a unor incidente nedorite. “Sunt un pasionat de biciclete. După ce mi se furaseră două, fenomen destul de răspândit la noi, am decis la acea dată să-mi cumpăr una care să nu atragă atenţia atât de mult şi m-am gândit la o bicicletă Pegas, cu designul acela vintage. Am sunat la fabrică şi mi s-a spus că nu se mai fac astfel de biciclete”, povesteşte Andrei Botescu, fondatorul Atelierelor Pegas. El a înscris brandul încă din 2011 la OSIM, întrucât cel atribuit bicicletelor vechi, produse la Zărneşti, expirase! Totul fusese lăsat în paragină de mulţi ani, deşi potenţialul pare să fie excepţional: până în prezent, aproape 15.000 de biciclete din noile colecţii au ajuns la clienţi din ţară şi din Europa. Botescu şi-a propus să aibă o fabrică proprie, însă spune că nu acesta este marele pariu, ci mai degrabă orientarea spre tehnologiile viitorului. În prezent, componentele bicicletelor Pegas vin din toată lumea: cadrele din Taiwan, butucii din Japonia, jantele din Italia şi roţile din Ungaria.
4 vârfuri celebre în lume au cucerit Cătălin Neacşu, Mihai Emil Isar şi Bogdan Guţă până acum, fiind vorba despre Mont Blanc, Kilimanjaro şi vârful Elbrus. Acum, românii şi-au propus să escaladeze vârful cel mai înalt al fiecărui continent, 7 piscuri din 7 continente.
25.000 de bucăţi anual şi o cifră de afaceri de 5 milioane de euro este obiectivul Atelierelor Pegas în următorii trei ani, conducătorii ţintind o creştere de zece ori a volumului de biciclete.