Naturalizat doar de 4 luni, medaliat olimpic pentru România

saritov - site

Daniel ION

„Jur să fiu devotat patriei şi poporului român, să apăr drepturile şi interesele naţionale, să respect Constituţia şi legile României”, a fost jurământul de credinţă depus de Albert Saritov pe 20 aprilie 2016. În limba rusă, pentru că la acel moment nu ştia în română decât „bună”. Acum ştie şi „Mulţumesc”, „Ce faci”, mai nou, „Hai România!”, ştie şi că este primul sportiv naturalizat din istoria noastră care obţine o medalie olimpică pentru România. În Brazilia şi-a respectat şi jurământul de „a apăra interesele naţionale”, aducând cea de-a 5-a medalie pentru tricolori la aceste Jocuri Olimpice cu care nu prea avem de ce să mândrim. Povestea „românului” Saritov este una a unui sportiv care şi-a urmărit visul, acela de a lua medalie olimpică. Este cecen, a practicat luptele la şcoala celui mai valoros luptător al tuturor timpurilor, Buvaisar Saitiev, şi a fost exclus din lotul Rusiei de către antrenorul Dzhambulat Tedeev. Oferta făcută de FR Lupte, de a reprezenta România la Rio, a fost o provocare pe care a acceptat-o şi la sfatul preşedintelui Ceceniei, Razman Kadîrov şi la prima promisă de acesta pentru o medalie olimpică de aur: un mercedes S-Klasse, un cal pur sânge arab şi zece kg de aur!

A defilat înfăşurat în tricolor

caseta saritovSaritov s-a dovedit o achiziţie inspirată a FR Lupte, obţinând calificarea la JO de la primul turneu, venit la doar câteva zile după ce a devenit cetăţean român, profitând de regimul derogatoriu acordat persoanelor „care ar putea contribui la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului şi care îşi exprimă ataşamentul faţă de sistemul de valori românesc”. Preşedintele Federaţiei a anunţat încă de atunci că Saritov este principalul favorit la medalie dintre cei cinci sportivi deplasaţi la olimpiadă de către federaţia sa. „Albert are o valoare incontestabilă şi va aduce prima medalie olimpică României după o aşteptare de aproape un sfert de veac”, spunea Răzvan Pârcălabu la începutul verii. Şi a avut dreptate. Cecenul a intrat în concurs în ultima zi a olimpiadei, a pierdut în faţa celui mai titrat luptător al categoriei, a ajuns în recalificări, unde a profitat din plin de oportunitatea ivită, iar în meciul pentru medalia de bronz l-a spulberat pe georgianul Elizbar Odikadze, învingând cu 10-0.

„Am venit pentru aur, acum mai am de aşteptat până la Tokyo”

caseta declaratiiDupă adjudecarea medaliei de bronz, Saritov s-a înfăşurat în tricolor şi a făcut turul saltelei, după care a acceptat invitaţia galeriei ruse de a merge în mijlocul lor pentru a sărbători, chiar dacă pentru el faptul că a prins ultima treaptă a podiumului nu i-a adus o atât de mare satisfacţie. „Eu am venit în Brazilia pentru aur, aşa că nu pot fi extrem de fericit pentru acest bronz. Este prima mea participare la Jocurile Olimpice, este prima medalie şi un prilej de mândrie pentru România, aşa că mă bucur de această performanţă, dar următoarea medalie olimpică a mea sper să fie peste 4 ani, la Tokyo, şi să fie de aur. Cu un ochi râd pentru că am adus o medalie României după 24 de ani, cu altul plâng, pentru că medalia nu e de aur. M-am simţit român şi cecen”, a spus Saritov.