Nadia Comăneci, ambasador IJF

La propunerea președintelui Marius Vizer, forul judoului mondial (IJF) i-a acordat celei mai mari gimnaste din istorie titulatura de ambasador al judoului.

Ce legătură poate fi între Nadia Comăneci și judo? La prima vedere, niciuna. Conexiunile sunt însă profunde și țin atât de specificul a două sporturi de top, gimnastică și judo, dar și de anvergura a doi români implicați în proiecte de nivel mondial.
Românul Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo și unul dintre cei mai apreciați lideri ai sportului mondial, a revoluționat judoul, ducându-l într-o zonă de expunere ce-l situează între primele cinci sporturi din programul Jocurilor Olimpice. Premiile în bani, concursurile de top, alegerea unor noi destinații pentru competițiile mari și asocierea cu vedetele mondiale ale sportului au fost doar câteva din secretele reușitei. Când Federația Internațională de Judo (IJF) a acordat Montrealului dreptul de a organiza un Grand Prix, Marius Vizer a făcut cea mai logică asociere. La propunerea lui, IJF i-a acordat ”Zeiței de la Montreal”, Nadia Comăneci, calitatea de ambasador al judoului. Astfel, a atras în sportul său un nume mare și a dat competiției o anvergură suplimentară prin asocierea cu prima gimnastă care a obținut o notă de 10 la Jocurile Olimpice.
”Este o mare onoare să fiu numit ambasador al IJF”, a declarat Nadia Comăneci. Îmi place tot ce se întâmplă în acest sport, atmosfera din jurul lui, tot ceea ce face Marius Vizer pentru sportivi. Chiar dacă nu am practicat judo, e bine să ai și alți sportivi care să susțină judoka”, a continuat Nadia.
Cvintupla campioană olimpică vede multe asemănări între judo și gimnastică. ”În ambele se muncește din greu. Este nevoie de timp și de răbdare, de perseverență, dar și trebuie ca sportivii să iubească ceea ce fac. Nu trebuie să fim născuți într-un anumit loc pentru a fi cei mai buni. Este nevoie de muncă titanică. Iar dacă este în inima ta și îți plac provocările, atunci vei reuși”.
Nadia Comaneci spune că orașul din Montreal a rămas cu adevărat în inima ei. ”Am excelat aici și am stat aici. Este o parte a vieții mele. Nu pot vorbi despre viața mea fără să vorbesc despre Montreal. M-am întors de câteva ori pentru Campionatele Mondiale și mă revăd pe holuri, în posterele de la Jocurile Olimpice din 1976, ceea ce îmi produce multe emoții. Sper că istoria mea de aici, de la Montreal, va motiva alți sportivi să fie cei mai buni”, a mai spus Nadia.
Prima ediție a Grand Prixului de la Montreal s-a desfășurat în perioada 5-7 iulie. Cel mai bun rezultat la lotului tricolor a fost locul 5 ocupat de Vlăduț Simionescu la categoria +100 kg.

Articol scris de Alexandru Enciu