Muşchi de aur ţara noastră are

culturism-copertaRomânia s-a clasat pe locul 2 în clasamentul pe naţiuni la Campionatele Mondiale de culturism şi fitness – juniori şi masters, competiţie desfăşurată la Bistriţa

Alexandru Enciu

Municipiul Bistriţa s-a bucurat, timp de două zile, de spectacolul fantastic al celor mai bine definiţi sportivi din lume la capitolul masă musculară. România a găzduit Campionatele Mondiale de culturism şi fitness – juniori şi master, o competiţie care atrage întotdeauna prin frumuseţe, forţă şi dinamism. Nici de data aceasta nu a fost altfel.
Pentru federaţia română de specialitate, mondialul de la Bistriţa a fost un prilej de reafirmare a valorii sportivilor tricolori. România s-a clasat pe locul 2 în clasamentul pe naţiuni, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria acestei discipline.
Pe lângă medalia de argint obţinută de lotul tricolor, un alt rezultat excepţional a fost obţinut de Horia Şchiopu, care a câştigat titlul de campion absolut la categoria Junior Men’s Physique. În vârstă de 21 de ani, născut la Alexandria, dar stabilit la Constanţa, Horia Şchiopu a moştenit din familie ”microbul” culturismului. ”E o pasiune pe care o am de la tata, care a concurat şi el când era junior, aşa că am crescut cu culturismul în casă”, spune Horia.
Un alt rezultat excelent a fost obţinut de ieşeanul Lucian Popa, care a câştigat detaşat, pentru a patra oară consecutiv, medalia de aur la categoria fitness, fiind la o singură medalie de a-şi îndeplini visul şi a realiza recordul mondial, obţinerea de cinci titluri mondiale consecutiv. Lucian Popa are 22 de ani, este născut la Reşiţa şi e stabilit la Iaşi. Deşi foarte tânăr, el este deja un nume în acest sport. A fost dansator de breakdance şi încă mai face parte dintr-o trupă de dans. Pentru cei care doresc să intre în lumea fitnessului, îndemnul lui este următorul: ”Să se apuce doar dacă e din pasiune, altfel va fi o greşeală mare. E nevoie de sacrificii şi dedicaţie pentru acest sport”. Mottoul după care îşi ghidează viaţa: ”Fii cea mai bună versiune a ta!”.

Campioană mondială la numai 16 ani!

feteImnul României a fost intonat şi pentru Jenica Stan, la Junior Women’s physique open, probă în care tot podiumul a fost românesc. Locurile următoare au fost ocupate de Ionela Ion şi Maria Onea. Jenica Stan are numai 16 ani şi a intrat în lumea fitnessului din dorinţa pentru un stil de viaţă sănătos şi un trup bine sculptat. Cel mai important moment din cariera ei a fost cel în care ”un copil de 16 ani a intrat în lotul naţional în vederea participării la Campionatul Mondial”, după cum a declarat. Mott-ul ei: fă tot ceea ce faci din pasiune şi vei reuşi ceea ce îţi doreşti!
Palmaresul delegaţiei României a fost întregit de Sebastian Şerpescu – medaliat cu argint la Junior Men’s physique UP To 174 cm.
”Le mulţumesc sportivilor, care sunt niste modele pentru noi. Să ajungi la acest nivel de performanţă este nevoie de multe sacrificii, seriozitate, profesionalism, determinare. Ei sunt exemple de urmat!”, a declarat Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului, prezent la competiţia de la Bistriţa.
Foarte aproape de o nouă medalie mondială s-a clasat şi Ioana Sulea, campioană mondială în 2016, care a ocupat locul IV la categoria Bikini Fitness. Pe acelaşi loc, însă la alte categorii, s-au clasat şi Vasile Şerban – bodybuilding (peste 55 ani), Vasile Vasut – bodybuilding (40-44 ani), Costin Ilinca – Men`s physique (peste 50 ani).
Pe locul 5 mondial la Fitness s-a clasat băimăreanca Amalia Mali, în timp ce Oana Marinescu, campioană europeană absolută, a ocupat locul 6 la categoria Woman physique (peste 35 de ani), iar Alin Mateescu s-a clasat pe aceeaşi poziţie la categoria men`s bodybuilding (45-49 ani).
”Vreau să-i felicit pe toţi componenţii lotului naţional, indiferent de rezultatul obţinut, toţi merită respectul şi aprecierea noastră. Am dovedit încă o dată că prin muncă şi răbdare putem atinge obiective la care nici nu visam”, a punctat prof. Gabriel Toncean, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness.
Lotul naţional al României este coordonat de campionul european şi multiplu medaliat internaţional, Costel Torcea, iar activitatea sportivă din cadrul federaţiei de campioana mondială absolută, Monica Mureşan.
”Am fost onoraţi să avem oaspeţi de pe cinci continente. Îi mulţumesc preşedintelui federaţiei internaţional IFBB, Rafael Santonja, pentru că Bistriţa a devenit capitala mondială a culturismului şi fitnessului. Acest eveniment este avanpremieră la marea sărbătoare a românilor din 2018, centenarul Marii Uniri. Sărbătoarea a început la Bistriţa cu acest eveniment extraordinar”, a declarat Radu Emil Moldovan, preşedintele CJ Bistriţa, co-organizator al evenimentului.
Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness – juniori şi masters a fost organizat de Federaţia Internaţională de Culturism şi Fitness, reprezentată de Federaţia Română de Culturism şi Fitness şi Federaţia Balcanică de Culturism şi Fitness, în parteneriat cu Ministerul Sportului şi Tineretului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Bistriţa.

premiere