Atletul kenyan Hosea Kipkemboi şi etiopiana Almaz Gelana Erba au câştigat ediţia a 11-a a Maratonului Internaţional Bucureşti, respectând tradiţia evenimentului organizat de Valeria Răcilă van Groningen.
de Cristian Vlad
Ediţia din 2018 a Maratonului Internaţional Bucureşti, cea de-a 11-a din istoria evenimentului, a fost, din nou, la superlativ – demonstrând că organizatorii bat adevărate recorduri, de la un an la altul, din punct de vedere al „perfecţiunii”: aproape 20.000 de concurenţi au participat la competiţie, îndeplinind visul Valeriei Răcilă, dezvăluit, în urmă cu ceva vreme, chiar în paginile revistei „Sport în România”. La actuala ediţie, atleţii africani s-au impus din nou la cursa regină, fiind vorba despre sportivi care s-au remarcat încă de anul trecut. La băieţi, kenyanul Hosea Kipkemboi a fost înregistrat cu timpul de 2 h 11 min 32 sec pe distanţa clasică de 42,195 km, un nou record al cursei. Pe locul secund s-a clasat alt kenyan, Joel Kipkogei Kimutai, 2 h 11 min 59 sec, podiumul fiind completat de etiopianul Kaleb Kashebo, 2 h 13 min 22 sec. Interesant este că vechiul record îi aparţinea, din 2017, lui Duncan Cheruiyot Koech, care l-a devansat, la acea ediţie, chiar pe … Kipkemboi! De remarcat că noua performanţă este cu peste un minut şi jumătate mai bună decât recordul care a rezistat doar un an. Primul român care a încheiat cursa a fost Sorin Mîneran (CSU Arad), pe locul 9, sosit la 16 minute şi 21 de secunde după învingător. Anul trecut, atletul tricolor reuşise să urce pe poziţia a 7-a, la 18 minute de primul loc.
Deja vu la feminin
La feminin, victoria a revenit, ca şi anul trecut, etiopiencei Almaz Gelana Erba, cu timpul de 2 h 41 min 29 sec. La rândul ei, sportiva africană a alergat mai bine decât în 2017, când a fost cu peste jumătate de minut mai „lentă”. Podiumul acestei ediţii a fost completat de două românce, Adela Paulina Bălţoi (CS Pandurii Târgu Jiu), 2 h 50 min 06 sec, şi Nicoleta Ciortan (CSM Danubius Tulcea), 2 h 57 min 56 sec. Practic, a fost un succes fără emoţii pentru campioana din 2017, care şi-a impus permanent ritmul de alergare, demonstrând că succesul anterior nu a fost un accident. Surpriza plăcută a fost reprezentată, însă, de prestaţia româncelor: Adela Paulina Bălţoi a reuşit cel mai bun rezultat al carierei pe distanţa de 42,195 km, în timp ce Nicoleta Ciortan a confirmat performanţele din ultimul timp, cu numeroase clasări pe podium, la competiţiile la care a participat. Unul dintre secretele sale îl reprezintă faptul că este antrenată, la Tulcea, de cunoscuta Elena Fidatov Moruzov, dublă medaliată la Europenele de cros, plus un loc 7 la Jocurile Olimpice din 1996, de la Atlanta, în proba de 5.000m!
Prima cursă „Bronze Label”
La cursele competitive de la Maratonul Internaţional Bucureşti au fost oferite premii primilor cinci clasați ai fiecărei secţiuni, aceasta fiind o nouă confirmare a ascensiunii permanente a evenimentului organizat de Valeria Răcilă şi teamul său. Ediţia a 11-a a fost prima în care maratonul din capitala României a urcat la cel mai înalt nivel, devenind „Bronze Label“, el intrând astfel în circuitul oficial de clasificare al Federaţiei Internaţionale de Atletism. “Suntem foarte bucuroşi că am obţinut acest certificat şi sperăm ca să fie doar un prim pas, iar mai târziu să încercăm ascensiunea spre Silver şi Gold Label”, a spus campioana olimpică la canotaj și inițiatoarea Maratonului și Semimaratonului București, Valeria Răcilă Van Groningen, care s-a confruntat totuşi, în acest an, cu o problemă serioasă, depăşită, însă, fără probleme: meciul de fotbal Serbia – România a fost găzduit tot de Bucureşti şi tot pe data de 14 octombrie, perturbând traseul gândit iniţial de organizatori.
Soluţia perfectă, urmată de un nou record
„A trebuit să modificăm traseul maratonului din acest an din cauza partidei de fotbal. Nu am vrut să riscăm şi a trebuit să schimbăm, nu s-a mai alergat în jurul Arenei Naţionale. Dar am găsit distanţa necesară pentru 42 de kilometri, un traseu plat, reuşind şi de această dată un nou record de cursă, ceea ce este o mare realizare”, a explicat Valeria Răcilă. Încă din 2017, maratonul i-a dus pe sportivi prin puncte importante ale Capitalei, ca Palatul Parlamentului, Piața Unirii, Muzeul Antipa, Guvernul României, Arcul de Triumf, Muzeul Enescu, Ateneul Român, Piața Revoluției, Muzeul Național de Istorie sau Parcul Cișmigiu, organizatorii dorind să ofere evenimentului şi conotaţii „cultural-turistice”, lucru apreciat de atleţii veniţi din toate colţurile lumii. Practic, din acest punct de vedere, rivalizăm cu alte curse de nivel mondial, cum ar fi cele de la Londra sau New York.
„Maratonul este acum organizat la categoria Bronze Level şi anul acesta am avut două persoane din cadrul IAAF care au supervizat competiţia. Sperăm să ajungem şi la Silver Level, dar e un pic mai complicat pentru că trebuie să aducem atleţi de elită şi este mai scump” (Valeria Răcilă van Groningen, preşedinte Bucharest Running Club)
2018 este anul care a adus trei competiţii majore, toate organizate de Bucharest Running Club. Pe 1 aprilie, a avut loc cea de-a 3-a ediţie a UNIQA Asigurări 10K& Family Run, iar apoi, pe 12-13 mai, s-a desfăşurat ediţia a 7-a a Bucharest Half Marathon. Recent, cea de-a 11-a ediţie a Raiffeisen Bank Bucharest Marathon, pe 13-14 octombrie, a încheiat “tripla de forţă” a asociaţiei conduse de Valeria Răcilă van Groningen. Ministerul Tineretului şi Sportului a susţinut toate cele trei competiţii organizate de Bucharest Running Club.
3600 de copii cu vârste cuprinse între 3-13 ani, au alergat sâmbătă 13 octombrie, la Cursa Copiilor. Fiecare categorie de vârstă și gen a avut start diferit, pe distanțe cuprinse între 0,9-1,4 km.
2500 de adolescenți cu vârste între 14-19 ani au concurat la Cursa Adolescenților, pe o distanță de 2,5 km, cu ocazia Maratonului Internaţional Bucureşti.
Campionii din 2018
Maraton masculin
Hosea Kipkemboi (Kenya) 2 h 11 min 32 sec
Joel Kipkogei Kimutai (Kenya) 2 h 11 min 59 sec
Kaleb Kashebo (Etiopia) 2 h 13 min 22 sec
Maraton feminin
Almaz Gelana Erba (Etiopia) 2 h 41 min 29 sec
Adela Paulina Bălţoi (CS Pandurii Târgu Jiu) 2 h 50 min 06 sec
Nicoleta Ciortan (CSM Danubius Tulcea) 2 h 57 min 56 sec
Semimaraton masculin
Maxim Răileanu (Moldova) 1 h 06 min 34 sec
Marius Buşcă (România) 1 h 09 min 32 sec
Emanuel Daniel Gherguţ (Italia) 1 h 11 min 32 sec.
Semimaraton feminin
Maria Magdalena Velişcu (România) 1 h 26 min 44 sec
Raluca Teodorescu (România) 1 h 33 min 48 sec
Loredana Andreea Stoian (România) 1 h 34 min 29 sec.
Cursa de 10km masculin
Nicolae Soare 30 min 15 sec
Alexandru Corneschi 32 min 03 sec
Attila Daniel 32 min 48 sec.
Cursa de 10km feminin
Adriana Nelson 34 min 43 sec
Oana Diana Miruna Ivăncescu 38 min 35 sec
Maria Cristea 40 min 33 sec.
Cursa Populară
Masculin: Mircea Alexandrescu
Feminin: Cuța Talpă
Cursa de 10km în scaun rulant
Masculin: Ilie Stefirta 21 min 55 sec
Feminin: Florentina Hrişcu 43 min 19 sec
19.000 de persoane, din peste 70 de ţări, au concurat la ediţia din acest an a Maratonului Internaţional Bucureşti, cea mai importantă participare din istoria evenimentului. În 2017, la start s-au aflat 17.000 de concurenţi.
Abonamente la revista noastră se pot face AICI. De asemenea, ne puteți contacta la numărul de telefon 021.224.05.04 sau pe e-mail: apsmedia.romania@gmail.com