Mândrie şi onoare la taekwondo

taekwondo siteLotul de taekwondo al României a cucerit două medalii, un aur şi un bronz, la Europene de cadeţi desfăşurate la Bucureşti. Forul condus de maestrul internaţional Constantin Apostol şi-a dat măsura valorii şi prin organizarea galei de celebrare a 40 de ani de existenţă a Uniunii Europene de Taekwondo

Alexandru Enciu

Federaţia Română de Taekwondo WTF a ridicat o nouă ştachetă a mândriei naţionale. Forul condus de maestrul internaţional Constantin Apostol (7 DAN) a găzduit pentru a treia oară în ultimii patru ani un eveniment de talie europeană. Între 8 şi 11 septembrie, la Bucureşti s-au reunit sute de personalităţi ale acestei discipline cu statut olimpic, reunite pentru două momente distincte: Gala de celebrare a 40 de ani de existenţă a Uniunii Europene de Taekwondo (ETU) şi Campionatele Europene de cadeţi.
”Gala ETU – 40” a avut loc pe data de 9 septembrie, la Club Daimon. Peste 200 de invitaţi i-au aplaudat pe cei cinci campioni olimpici, premiaţi cu această ocazie: Michail Mouroutsos (Grecia) – Sydney 2000, Carlo Molfetta (Italia) – Londra 2012, Servet Tazegul (Turcia) – Londra 2012, Milica Mandic (Serbia) – Londra 2012, Bonilla Joel Gonzalez (Spania) – Londra 2012 şi Radik Isaev (Azerbaidjan) – Rio 2016. Alte premii speciale au primit Geremia Di Constanzo (Italia) – cel mai medaliat sportiv cu aur, Gwladys Epangue (Franţa) – sportiva cu cele mai multe medalii (7), Laura Kim Kim (Spania) şi Joel Van Der Weide (Olanda).
Întrecerile Campionatelor Europene de cadeţi s-au desfăşurat la Sala Polivalentă „Ioan Kunst Ghermănescu” şi au adus României două medalii preţioase, un aur şi un bronz, ambele cucerite în întrecerile fetelor. Titlul european a fost obţinut de Liana Musteaţă, la categoria -47 de kilograme. Sportiva legitimată la clubul bistriţean ILYO (antrenor Marius Muti) a adus prima medalie din cel mai preţios metal cucerită pe pământ românesc.

Liana Musteaţă a ajuns la taekwondo la recomandarea unui medic

musteataLiana are 14 ani (este născută pe 24 februarie 2002) şi a ajuns la taekwondo la recomandarea unui medic. ”Am avut o problemă de sănătate, iar medicul mi-a indicat să practic un sport. În comuna în care m-am născut, Rodna, se practica un singur sport, taekwondo. Aşa am ajuns să practic, în urmă cu cinci ani, acest sport care a devenit pentru mine un mod de viaţă”, declară Liana pentru revista Sport în România.
De anul trecut, cea mai bună cadetă din Europa la categoria -47kg s-a mutat la Bistriţa, an în care a şi obţinand primele rezultate internaţionale de anvergură: argint la Campionatele Europene şi bronz la Mondiale, ambele de cadeţi. Înaltă pentru categoria ei de greutate – ”este unul dintre principalele mele atuuri, alături de mobilitatea nativă”, spunea ea -, Liana susţine că sportul de performanţă, în speţă taekwondo, i-a adus numai plusuri: ”M-a ajutat foarte mult. M-a învăţat să fiu disciplinată, ordonată şi să am o perspectivă pozitivă asupra lucrurilor din jurul meu”.
Şi nu doar o perspectivă pozitivă, ci şi o perspectivă… olimpică. Visul ei se leagă acum de participarea la Jocurile Olimpice, chiar de le ediţia următoare, Tokio 2020. ”Mă visez obţinând un loc pe podium, pentru a-mi reprezinta cu mândrie ţara. Cu ajutorul lui Dumnezeu îmi voi împlini visul şi nu voi uita niciodată de unde am plecat, indiferent cât de sus voi ajunge”, declară Liana.
Elevă de succes, cu rezultate bune la învăţătură, Liana este şi un model pentru colegi. ”Sunt mândri de mine, dar nu mă consideră o persoană dură, deoarece în afara antrenamentelor par foarte firavă”, răspunde ea, cu o candoare dulce. Şi pentru a completă tabloul generozităţii, are şi o dedicaţie: ”Dedic medalia părinţilor mei şi domnului antrenor, deoarece fără susţinerea lor nu aş fi ajuns unde sunt acum, dar şi prietenilor, care au fost întotdeauna alături de mine, indiferent de rezultatul pe care l-am adus”. Liana Musteaţă este un copil minunat, cum sunt poate sute de mii în România. Însă, ca să mergem până la capăt, ei trebuie … descoperiţi.
A doua medalie a venit de la o categorie mai mică. Ştefania Monica Popa, sportivă legitimată la Clubul comunal Mihail Kogălniceanu, s-a clasat pe locul trei la categoria -29 de kilograme, după două victorii şi o înfrângere. Şi ea este una dintre marile speranţe ale taekwondo-ului românesc, mai ales că medalia cucerită de ea nu a fost o întâmplare. În ultimii trei ani, constănţeanca a urcat de fiecare dată pe podiumul competiţiilor naţionale.
În afara medaliilor, România se mai poate mândri cu şase sportivi prezenţi în sferturile de finală.

Constantin Apostol: ”Avem îndrăzneala să visăm cu astfel de generaţii”

apostolPreşedintele Federaţiei Române de Taekwondo WTF râde cu un ochi şi plânge cu altul, după acest tur de forţă. Antrenor de succes, dar şi un bun promotor al sportului pe care îl conduce, Constantin Apostol vede mai întâi partea plină a paharului. ”Aceste rezultate sunt izbânda unei generaţii de a da prima ei bătălie, în echipamentul specific şi sub caracteristicile regulamentului, acasă, în faţa prietenilor, familiilor, antrenorilor din ţară. Câştigul s-a regăsit în consolidarea stării prihologice a acestor cadeţi, din care vrem să creăm modele. Medaliile obţinute şi cele şase prezenţe în sferturile de finală sunt speranţe în ceea ce priveşte viitorul acestui sport în ţara noastră şi aspiraţia lui olimpică. Atât la Jocurilor Olimpice de Tineret, cât şi la Jocurile Olimpice de seniori, unde avem îndrăzneala să visăm cu astfel de generaţii. I-am atras pe aceşti copii spre noi prin intermediul disciplinei, prin autocontrol, prin nişte privaţini mici, care sunt necesare când vorbim de sportul de performanţă”, spune Constantin Apostol.
Şeful FR Taekwondo WTF este convins că nivelul organizării, dar şi modul în care s-au prezentat sportivii tricolor au reprezentat cel mai bun vector de imagine pentru ţara noastră. ”A fost o solidaritate uriaşă, ceea ce a întărit şi o serie întreagă de convingeri privind opţiunea, privind comunitatea noastră. Nivelul de implicare al voluntarilor, al tuturor celor care au satelizat pe lângă noi, au făcut din acest eveniment un succes. Mai pot să adăuga un aspect care ţine de reprezentarea României într-un mod aparte, pentru că am reuşit ca toţi voluntarii noştri să fie îmbrăcaţi în port tradiţional, iar fetele să-şi aranjeze părul astfel încât să iasă în evidenţă întreaga geometrie simbolistică a unor episoade din cultura poporului nostru. La acestea am adăugat un izbitor mesaj naţional, pentru că am deschis Campionatele Europene cu o fetiţă de numai 7 ani, care a cântat imnul în grai viu şi îmbrăcată în port naţional moldovenesc. Momentul a fost foarte emoţionant. Am avut şi un feedback extrem de puternic din partea adulţilor, pentru că unii invitaţi au rămas uimiţi că toţi copiii noştri vorbeau engleza. Surprinzător, pentru că ei ne asimilau spaţiului ex-sovietiv, prorus. Pentru mine, ca preşedinte de federaţie, dar şi ca tată a trei copii, a fost un deliciu. Cuvintele frumoase adresate vizavi de cultura pe care o posedă aceşti copilaşi, mulţi dintre ei de 14-15 ani, ne-au ajutat să schimbăm un pic din paradigma locului. Copiii au reuşit să performeze şi sportiv, şi cultural, şi social, iar la nivel de comunicare au luat o notă mare, fapt remarcat de oameni erudiţi. Chiar a contat acest aspect pentru mine”, a punctat Constantin Apostol.

Doi sportivi tineri, medaliaţi europeni, au renunţat la taekwondo!

boardŞeful federaţiei are însă şi motive de nemulţumire. Forul său se află la al treilea eveniment major organizat în ultimii trei ani, după Europenele de cadeţi din 2013, competiţie organizată concomitent cu Europenele de taekwondo paralimpic, şi Europenele de tineret din 2015. ”La Europenele de tineret am obţinut două medalii extrem de valoroase, cu doi sportivi titraţi, Mălina Mihăilă şi Claudiu Roşeanu, medalii care nu au fost premiate nici până astăzi. O spun cu întristare, fata de 22 de ani şi băiatul de 20 au ales opţiunea să urmeze o altă cale în viaţă, ca un răspuns al lor personal la o politică împotriva sportului. Noi chiar am vrut să-i încurajăm, am dorit să ne dăm noi această premiere, însă ei ştiu cum arată documentele de la MTS şi nu au fost de acord. Nu am reuşit, dar îi susţinem în continuare pentru integrare socio-profesională. Ei mai aveau posibilitatea să participe la cel puţin la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. Roşeanu a fost calificat la JO de Tineret, Mălina a fost pe locul 5 la calificările pentru Rio, unde s-au calificat primii patru”, spune Constantin Apostol.
Federaţia sa a aşteptat sprijin şi în organizarea Campionatelor Europene de cadeţi, dar nu a primit suportul financiar aşteptat. ”Nu am primit niciun leu de la MTS pentru organizarea acestui eveniment, care era parte a unei strategii depuse la minister. Este continuarea unui proces finanţat de MTS, în speţă cei trei ani, 2013 – 2015, ai Programului Pierre de Coubertin, care a avut ca scop selecţia şi creşterea unei generaţii de cadeţi. Exact această generaţie care a concurat acum. Acest proces nu a avut finalitate din motive necunoscute mie şi contrare oricăror politici, oricărei strategii şi oricărui român care doreşte să-şi recâştige mândria şi emoţia pozitivă pe care ne-au adus-o, de-a lungul timpului, nume precum Linca, Nadia, Gabi Szabo…”, a mai spus şeful FR Taekwondo WTF.