Magia de la Seul

paula-ivanPaula Ivan a intrat în cartea de istorie a sportului românesc cu o cursă senzaţională în proba de 1.500 de metri, la Jocurile Olimpice din 1988. Marea atletă a rememorat clipele de aur de la Seul pentru „Sport în România”

Marius Huțu

În istoria atletismului românesc, trei sportive au fost duble medaliate la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice, Maricica Puică (1984, aur – bronz), Paula Ivan (1988, aur – argint) şi Gabriela Szabo (2000, aur – bronz). Un trio formidabil al sportului românesc, un trio care a contribuit din plin la o zestre importantă de medalii obţinută de România la ediţiile respective ale Jocurilor Olimpice. Profesor univesitar la ”Spiru Haret” de mai bine de 10 ani, Paula Ivan a apărut din nou în prim-planul camerelor de luat vederi la începutul acestei luni, la Braşov, când a dat startul şi i-a premiat pe participanţii la Crosul Hospice ”Aleargă TU pentru EI!”. Aşadar, un moment numai bun pentru a readuce în faţă povestea unei mari campioane, mai ales că peste un an se împlinesc 30 de ani de la recordul olimpic de la Seul, stabilit în proba de 1.500 de metri, performanţă care este un reper şi azi: 3:53.96. Adică singurul record al unui atlet român care stă în picioare!

„Sunt mândră că recordul meu încă rezistă”

„Predau atletismul la Universitatea Spiru Haret, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Atletism am făcut, asta predau. În rest, legăturile mele cu atletismul sunt destul de puţine, eu m-am rupt de antrenorat în 2002, am trecut pe partea de învăţământ superior. M-am implicat mergând la anumite competiţii, la crosuri mai ales, să dau startul, să fac o premiere. Mai privesc Campionatele Naţionale şi cam atât”, ne răspunde Paula Ivan, atunci când o întrebăm despre activitatea de zi cu zi, dar şi despre legăturile cu atletismul, sportul care a urcat-o pe cele mai înalte culmi ale performanţei.
Între timp, gândurile ne fug rapid către o statistică, la fel cum a fost şi cursa atletei în finala probei de 1.500 de metri din cadrul Jocurile Olimpice de la Seul 1988. Către recordul olimpic din cursa respectivă, care rezistă şi azi. Ca un amănunt de culoare, în istoria Jocurilor Olimpice, doar două recorduri la probele atletice feminine rezistă de mai mult de 30 de ani, cele de la 800 de metri şi aruncarea greutăţii. Graniţa de 30 de ani va fi depăşită şi de recordul Paulei Ivan. ”Părerea mea este că se putea bate recordul până acum, anul trecut la Rio se putea doborî. Dar probabil că s-a mers pentru titlu şi nu pentru timp. Sunt mândră că încă rezistă recordul meu, dar la o adică recordurile sunt făcute să se bată. Dacă va fi doborât, asta este, nu e nicio nenorocire. Şi eu, la rândul meu, am doborât un record”, ne spune Paula Ivan.

„Pleci tare din start”

cursa1Cei care au văzut finala olimpică de la Seul, proba de 1.500 de metri, povestesc de o cursă fabuloasă a sportivei născute în Herăşti, judeţul Giurgiu, aşa cum nu s-a mai văzut poate niciodată pe această distanţă la Jocurile Olimpice. Paula Ivan a câştigat cursa cu câţiva zeci de metri avans faţă de Laimute Baikauskaite (Uniunea Sovietică). Ce îşi mai reaminteşte campioana olimpică de acum 29 de ani? ”Absolut tot”, vine răspunsul prompt al Paulei Ivan. Iar povestea începe să curgă: ”Îmi aduc aminte de tactica abordată în cursa de 1.500 de metri, aceea care m-a dus în final şi la câştigarea titlului. Dacă nu aş fi abordat tactica respectivă, mai mult ca sigur veneam iarăşi pe locul 2. Sunt multe de povestit, dar am să încerc să sintetizez pe scurt. Înaintea finalei la 1.500 de metri, am avut cursa de 3.000 de metri, în care am venit pe locul 2. Una dintre rusoaice (n.r. Tetyana Samolenko) a avut viteză mai bună decât mine şi pe finiş m-a întrecut. După cursa aceea, profesorul şi antrenorul meu Ion Puică s-a gândit şi mi-a alcătuit o tactică. Şi anume, mi-a spus: <<Paula, dragă, dacă vrei să câştigi, trebuie să abordăm următoarea tactică. Să pleci de la început pe un ritm destul de tare, ca să poţi să te detaşezi şi să câştigi în final. Altfel, dacă rămâi pe ultima parte, rusoaica te va bate pe viteză, este mai bună la acest capitol, iar tu ai un plus la rezistenţă>>. M-a speriat puţin la început când am auzit ce îmi spune, dar eu întotdeauna am avut încredere în dânsul şi în ceea ce îmi spunea. Şi dacă dânsul a considerat că aceea e cea mai bună tactică, am acceptat-o”.

Victorie cu un avans de 40 de metri

cursa2Succesul Paulei Ivan a fost de o manieră categorică. ”Dintre specialişti au făcut şi nişte măsurători, nişte studii după acea finală şi a reieşit în jur de vreo 40 de metri distanţa dintre mine şi următoarea. Eu nu ştiu exact cât a fost avansul în metri, dar specialiştii au apreciat vreo 40 de metri”, adaugă campioana olimpică din 1988.
Atleta a avut doi ani de excepţie în carieră, 1988 şi 1989. Spre exemplu, în anul olimpic, Paula Ivan şi-a îmbunătăţit recordul personal la 1.500 de metri cu câteva secunde bune, reuşind să coboare la sub 4 minute. În anul următor, atleta a continuat să-şi lase amprenta în reuniunile atletice, iar printre altele a stabilit record mondial în proba de o milă, care a stat în picioare vreo 8 ani. Saltul ei la nivel internaţional a fost spectaculos, la fel şi momentul în care a anunţat că renunţă la activitatea sportivă, în 1990, în vârf de carieră, la nici 27 de ani împliniţi.
”Am renunţat la activitatea sportivă în 1990, pentru că am rămas însărcinată. În 1987 am început cu Jocurile Mondiale Universitare unde am luat două medalii de aur, au urmat apoi două medalii olimpice, iar în 1989 am făcut record pe milă. Îmi îndeplinisem obiectivul, având medaliile olimpice, am vrut să mă relaxez puţin. Şi mi-am propus să fac şi un copil, pentru că este cea mai preţioasă medalie a mea”, explică Paula Ivan.

Revenită în activitate după 8 ani de pauză

Atleta a făcut povestea şi mai interesantă în 1998, cu 2 ani înaintea Jocurilor Olimpice de la Sydney, când a decis să revină în activitate. Nu după foarte mult timp, deşi avea deja 35 de ani, campioana olimpică de la Seul alerga 1.500 de metri în 4 minute şi 4 secunde. ”Mă reapucasem de sport, nu mi-a fost deloc uşor, dar am reuşit să trec cu bine peste acomodare, am alergat un timp foarte bun după atâta pauză. Nu am continuat însă pentru multă vreme, m-am hotărât să renunţ pentru că am rămas puţin dezamăgită de ce se întâmpla în atetism atunci. Şi asta pentru că am avut al treilea timp din ţară, după Gabriela Szabo şi Violeta Beclea Szekely, îmi câştigasem dreptul să merg la Jocurile Olmipice de la Sydney, dar cu toate astea am rămas acasă. Cu toate că timpul obţinut la Monte Carlo îmi dădea dreptul să particip, mi s-a spus că selecţia s-a făcut la Bucureşti (n.r. la Jocurile Olimpice a fost inclusă în delegaţie Elena Iagăr Buhăianu, care nu a prins finala). Pentru că nu am plecat la Jocurile Olimpice, m-am gândit că nu mai are rost să-mi sacrific şi copilul, pentru că oricum îl sacrificasem destul. M-am căsătorit de tânără, iar când m-am reapucat de sport, copilul era la şcoală şi n-am vrut să-l sacrific şi pe el. Dacă totul ar fi decurs aşa cum era normal, sunt convinsă că mai puteam face atletism 4-5 ani, dar ceea ce s-a întâmplat m-a determinat să renunţ”.
Încercăm şi un joc de imaginaţie, ce-ar fi fost o finală olimpică de 1.500 de metri cu Gabriela Szabo, Violeta Beclea Szekely şi Paula Ivan la start. Un podium complet românesc? ”De ce nu? Dar aşa a fost să fie. Îmi aduc aminte cu tristeţe de acele momente. A fost cel mai dezamăgitor moment al carierei”, răspunde Paula Ivan. Gabi Szabo şi Violeta Beclea aveau să fie pe podiumul olimpic la Sydney în proba de 1.500 de metri.

„Atletismul poate renaşte oricând”

acum1De la acel 4:04 alergat de Paula Ivan în 1998, după o pauză de 8 ani de activitate la nivel oficial, am făcut un salt de 19 ani în timp şi am ajuns în 2017, la Campionatele Naţionale de la Piteşti, unde titlul în proba de 1.500 de metri a fost obţinut cu 4:45. Tradus în distanţă acest timp, ar însemna practic aproape un tur de stadion. ”Rezultatele sunt destul de proaste şi în atltism, dar şi în toate sporturile. Nu mai avem campionii de altădată, dar cred că acest lucru se întâmplă din cauza neacordării unei suficiente selecţii. Selecţia nu a fost făcută aşa cum trebuia”, încearcă să găsească o explicaţie Paula Ivan. Campioana olimpică este însă optimistă de felul ei, este şi nota în care încheie conversaţia pentru ”Sport în România”: ”Atletismul este puţin jos faţă de alte vremuri, dar poate să renască oricând. Îi sfătuiesc pe toţi tinerii care au înclinaţie spre sport, sunt sănătoşi, să încerce să-l practice, indiferent de disciplină. Să înceapă cu mişcare, în primul rând e bună pentru sănătate. Şi apoi, dacă au şi înclinaţie, se pot realiza mult mai uşor făcând un sport de performanţă”.

Recordul va fi sărbătorit în 2018, la Braşov

Paula Ivan a dat startul la Crosul Hospice „Aleargă TU pentru EI!”, la care s-au înscris 730 de persoane. În urma competiţiei desfăşurate în scop caritabil s-au strâns 54.000 de lei pentru cei suferinzi, care acoperă nevoie de medicamente pentru aproximativ 7 luni. Paula Ivan a fost deja invitată şi la a 10-a ediţie a Crosului Hospice, care va avea loc în 2018. Cu această ocazie, marea atletă a României va fi sărbătorită şi pentru cei 30 de ani de la stabilirea recordului olimpic de la Seul.