Breaking News

„Mă aşteptam să ies campioană!”

priceputuŞtefania Priceputu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul European de lupte libere şi greco-romane de la Dortmund

Daniel Ion

Ştefania Priceputu este fără îndoială una dintre marile promisiuni ale luptelor româneşti în perspectiva jocurilor Olimpice de la Tokyo. Campioană continentală la cadeţi, sportiva legitimată la CSM Craiova şi LPS „Petrache Trişcu” a făcut senzaţie la Campionatul European de lupte libere şi greco-romane, care a avut loc la începutul lunii iulie la Dortmund, în Germania. Acolo, în limitele categoriei 44 de kilograme, Ştefania aproape că nu a avut adversar pe măsură, câştigând inclusiv în finala cu reprezentanta Rusiei într-o manieră categorică. „Mă aşteptam ca Ştefania să ia medalie, pentru că este într-o formă extraordinară şi munceşte enorm. Ba chiar eram convins mai bine de 60 la sută că va lua aurul. Mi-a plăcut că şi-a păstrat pe tot parcursul concursului concentrarea şi o stare de motivaţie extraordinară, urmărindu-şi cu stricteţe tactica de a ataca ea mereu şi a controla fiecare dispută. M-am temut puţin în finală, ştiam că rusoaica este extrem de tehnică şi mă aşteptam la un meci foarte greu, însă eleva mea s-a impus la o diferenţă foarte mare, prin tuş”, a mărturisit Valentin Boboşca, antrenorul Ştefaniei de la club. „A fost primul meu an la juniori, am întâlnit adversare mult mai puternice, dar mă bucur că am reuşit să devin campioană europeană şi i-am făcut mândri pe oamenii care m-au susţinut mereu, în special pe antrenorii mei de la club şi de la lotul naţional. Sincer, mă aşteptam să obţin medalia de aur. Am demonstrat încă o dată că pot mai mult. Acum aştept cu şi mai mari speranţe Campionatul Mondial din august”, a spus Ştefania Priceputu.

Bonus 2 medalii de bronz

lupteLa „europenele” de la Dortmund, delegaţia României a mai câştigat şi două medalii de bronz. Surpriza plăcută a venit de la Anghel Alexandra, la 67 kg, lupte libere. Sportiva din Craiova are în 2017 o „explozie” valorică, bronzul adus din Germania fiind a doua medalie internaţională a sa, după ce pe prima o câştigase tot în 2017, la europeanul U 23. „A fost o competiţie puternică şi mă bucur că am întâlnit adversare de top, pentru că m-a făcut şi pe mine să-mi arăt potenţialul. Era loc şi de mai bine, puteam obţine chiar aurul, cu ceva mai multă experienţă internaţională. În semifinale emoţiile m-au împiedicat să mă concentrez la cel mai înalt nivel”, a spus Alexandra. Singura medalie a României la greco-romane la acest turneu final de juniori a fost adusă de sătmăreanul Leonard Berei, la 120 kg, care a urcat pe ultima treaptă a podiumului, după ce în semifinale a avut ghinionul să-l întâlnească pe campionul Zviadi Pataridze, din Georgia.

Schimbare de strategie

grup„Obiectivul nostru de la orice competiţie majoră este o medalie pe fiecare stil”, a mărturisit pentru „Sport în România”, Alin Grigore, secretarul general al Federaţiei Române de Lupte. În ultimii doi ani a devenit deja o tradiţie ca delegaţia tricoloră de lupte să urce pe podiumurile marilor competiţii, fie că este vorba de Jocuri Olimpice, campionate mondiale sau „europene”. „Este şi consecinţa unei strategii a federaţiei, care dă rezultate. Fiecare sportiv de valoare sau de viitor pe care-l avem ajunge anual la minimum trei competiţii puternice, dar nu neaparat Campionate mondiale sau europene. Acolo mergem aproape numai cu sportivii de la care avem speranţe de medalii. Nu ne mai ducem cu lot complet, pe toate categoriile, chiar dacă ştim că unii nu au şanse să treacă de primul tur. Preferăm ca aceştia să fie trimişi de federaţie la alte turnee internaţionale, unde pot întâlni adversari buni, să capete experienţe, să ia medalii, să prindă încredere şi să facă apoi pasul către competiţiile de top”, ne-a mărtutrisit secretarul general al federaţiei Române de Lupte, Alin Grigore.

saritov

leave a reply