Federația Română de Lupte și-a trecut în palmares 8 medalii la Campionatul Mondial de lupte U23.
de Ionuț Barbu
La momentul bilanțului, după încheierea Campionatului Mondial de Lupte U23, desfășurat la București, Răzvan Pârcălabu s-a declarat un președinte fericit. Tricolorii au cucerit 8 medalii, 3 argint și 5 bronz, România a putut ”arunca” în marea competiție internațională nu mai puțin de 30 de sportivi, pentru care această experiență la nivel de top este de bun augur. Înalții oaspeții prezenți s-au întrecut în aprecieri la adresa organizării evenimentului și, nu în ultimul rând, cei peste 800 de participanți străini, din aproape 70 de țări, au acordat calificative maxime României pentru modul de organizare și desfășurare a acestui Mondial.
”Am 30 de favoriți”
La startul întrecerilor desfășurate la Sala Polivalentă din Capitală, în perioada 12-18 noiembrie, FRL pornea cu obiectiv: câștigarea a minimum două medalii. ”Obiectivul asumat la startul competiției a fost unul realist ținând cont de valoarea participanților, însă aș fi fost extrem de dezamăgit dacă nu l-am fi depășit. Eu aveam încredere în toți sportivii care au intrat în luptă și așteptări mult mai mari, pentru că federația a muncit foarte mult în ultima perioadă pentru a le oferi cele mai bune condiții. Mă refer la pregătire, la aducerea celor mai buni antrenori, la participarea la cele mai bune turnee… Aşa că toți și-au dorit să ajungă mari campioni. Toţi cei 30 sunt favoriţii mei şi de la toţi am avut și am și în continuare mari așteptări. A contat enorm pentru ei să fie prezenţi pe saltea, să ia contact cu atmosfera de concurs, să vadă, să simtă ce înseamnă participarea la o mare competiţie. Cea mai mare motivaţie pentru sportivii noştri a fost faptul că au concurat acasă”, a declarat Răzvan Pîrcălabu, preşedintele FR de Lupte.
Premianții FRL
Argint
Nicu Ojog – argint la cat. 82 kg (greco-romane)
Maxim Vasilioglo – argint la cat. 74 (lupte libere)
Alexandra Anghel – argint la cat. 72 kg (lupte feminin)
Bronz
Mihai Radu Mihuţ – bronz la cat. 63 kg (greco-romane)
Omaraskhab Nazhmudinov – bronz la cat. 79 kg (lupte libere)
Nikolai Okhlopkov – bronz la cat. 61 kg (lupte libere)
Ştefania Priceputu – bronz la cat. 50 kg (lupte feminin)
Andreea Ana – bronz la cat. 53 kg (lupte feminin)
Capitala mondială a luptelor
Timp de o săptămână, Bucureștiul a fost capitala mondială a luptelor, iar la final Gheorghe Berceanu, ambasadorul acestei competiții, a mărturisit: ”Am demonstrat că România are valoare, poate gestiona și organiza impecabil evenimente de o asemenea amploare. Cred că am făcut o foarte bună reclamă acestui sport frumos, cu atât mai mult cu cât competiția a fost transmisă în multe țări de pe toate continentele”.
La rândul său, antrenorul Anton Arghira a considerat că acest mondial a fost, dincolo de performanța organizatorică și de rezultatele obținute, și un foarte bun ambasador al luptelor românești. ”România a fost o forță în luptele mondiale și, din păcate, după Revoluție acest sport a decăzut dramatic. Domnul Pârcălabu și echipa lui, printr-o muncă aproape titanică, au reușit să oprească declinul și să începem din nou ascensiunea spre vârfuri, acolo unde ne este locul. Se văd rezultatele muncii, în faptul că obținem tot mai multe medalii. Ne-am îndeplinit obiectivul la această competiție, cu o echipă extrem de tânără, ceea ce ne dă și mai mari speranțe pentru viitor”.
Nu vă puneți cu doamnele
Lotul feminin de lupte și-a făcut din nou datoria, contribuind cu 3 clasări pe podium la zestrea de medalii a României, prin Alexandra Anghel – argint, Andreea Beatrice Ana şi Ştefania Priceputu – bronz. Prima care a urcat pe podium a fost Ștefania Priceputu, la categoria 50 kg. Ce-a de-a doua medalie de bronz a fost câștigată de Andreea Beatrice Ana, 53 kg, care s-a impus în finala mică în fața sportivei Bolortuya Mat Ochir din Mongolia, scor 5-3. În finala categoriei 72 kg, Alexandra Anghel, care impresionase prin parcursul până în ultimul act, a avut o misiune imposibilă contra turcoaicei Buse Tosun, fiind nevoită să se mulțumească doar cu argintul. Bilanțul final al echipei feminine a fost: 3 medalii, două locuri 5 (Kristza Incze 62 kg și Catalina Axente 76 kg) și locul 7 în clasamentul pe națiuni.
”Printre cei 30 de sportivi cu care România s-a prezentat la acest Campionat Mondial U 23 s-au aflat și o bună parte dintre cei care vor fi prezenți la Olimpiada din 2024 și de ce nu chiar și la JO 2020. Ei sunt actorii principali ai României la Jocurile Olimpice care vor urma, trebuie să fie conștienți toți că ține mai ales de ambiția, de mentalul lor și de dorința pornită din inimă de a ajunge acolo”
Răzvan Pârcălabu
Nicu Ojog vrea revanșa la Tokyo
Medalia de argint câștigată de Nicu Ojog în limitele categoriei 82 kg, la stilul greco-romane n-a fost de natură să-i îndulcească dinamovistului gustul înfrângerii din marea finală. Asta pentru că Ojog conducea cu 3-1 în întâlnirea cu georgianul Ghela Bolkavadze, când mai erau doar 58 de secunde de luptă, însă la final georgianul s-a impus la puncte tehnice. Dezamăgirea a fost cu atât mai mare cu cât Nicu Samuel Ojog impresionase pe tot parcursul competiției, învingându-i pe rând pe americanul Carter Joseph Nielsen, armeanul Ghegham Torgomian, iranianul Mahdi Asgar Ebrahimi, iar în semifinale câştigase, prin superioritate tehnică, în faţa egipteanului Ahmed Hassan Aly Mahmoud Ahmed și părea marele favorit la aur al categoriei, chiar dacă suferise o accidentare contra egipteanului. Și în finală Nicu a dominat disputa cu Bolkavadze, însă pierderea concentrării pentru câteva secunde a fost decisivă, georgianul reușind să egaleze cu câteva secunde înainte de final. Cum la lupte, în caz de egalitate, cel care punctează ultimul câștigă, victoria i-a revenit gruzinului la puncte tehnice.
„Am suferit o accidentare la piciorul de drept în semifinală și nu am fost apt pentru finală. M-am luptat cu toată ambiția, dar în repriza a doua am cedat din cauza piciorului. Aceasta este cea mai importantă medalie din cariera mea până în momentul de față. Am început acest sport la nouă ani cu fratele meu. Mi-a plăcut foarte mult. Olimpiada de la Tokyo este următorul obiectiv la care mă gândesc, m-aș bucura să-mi pot lua revanșa în finala olimpică. Recuperarea cred că va dura o lună, o lună și jumătate”, a declarat Nicu Ojog.
”Nicu Ojog a obținut medalia de argint și titlul de vicecampion mondial după un parcurs excelent. Faptul că este junior și a reușit să câștige această medalie la o grupă de vârstă mult mai mare, ne dă speranțe că pe viitor vom obține performanțe importante. Mulțumim în același timp doamnei Ministru Ioana Bran, care a fost în permanență alături de noi la acest campionat, având chiar amabilitatea de a participa la festivitatea de premiere. Felicitări Nicușor!”, a transmis președintele FRL, Răzvan Pârcălabu.
Naturalizații și-au făcut datoria de români
Naturalizat de curând, Maxim Vasilioglo a câştigat medalia de argint la lupte libere, categoria 74 de kilograme, fiind învins în finală de Avtandil Kenceadze din Georgia. Anterior, Vasilioglo îi învinsese pe Navid Morad Zanganeh (Iran), în optimi, pe Ismail Abdullaev (Azerbaidjan), în sferturile de finală, şi pe Andranik Gabrielian din Armenia, în semifinale. ”Este prima mea medalie importantă și mă bucur că am obținut-o pentru România. Sper ca în curând să câștig și altele, și chiar de aur”, a spus Maxim, sportiv pe care președintele Pârcălabu spunea că nu a fost nevoie să-l convingă să lupte pentru România, ci mai degrabă invers au stat lucrurile. ”Maxim este din satele românești din Ucraina și el ne-a făcut propunerea de a lupta pentru România, împreună cu fratele său, care este tot luptător, spunându-ne că acesta sunt cele mai importante vise ale lor în sport, să câștige medalii pentru România”.
Și Omaraskhab Nazhmudinov, fost luptător rus, naturalizat cu două luni în urmă, a urcat pe podium, la categoria 79 kg a stilului libere, după ce l-a învins la capătul unui meci dramatic, pe japonezul Yjuro Yamasaka, scor 9-8. Înaintea acestei dispute trecuse de grecul Gheorgki Meletov în optimi, cedând apoi în sferturi în faţa georgianului Nika Kentchadze, viitorul campion mondial. ”Omar Nazhmudinov, proaspăt naturalizat pentru a revitaliza luptele libere, a cucerit medalia de bronz, demonstrând încă o dată ca FRL face doar ceea ce trebuie în interes național. Mulțumesc tuturor acelora care ne-au sprijinit în demersurile noastre pentru aceste naturalizări, în egala măsură aceste frumoase rezultate le aparțin”, a spus Răzvan Pârcălabu.
Vino cu noi la mondiale!
Promovarea Campionatului Mondial de Lupte U 23 a fost de asemenea de cel mai înalt nivel, conducerea FRL făcând eforturi ca spectacolul sportiv să fie completat și de un show artistic care să atragă în tribunele Sălii Polivalente din Capitală cât mai mulți spectatori. Cu o lună înainte de startul competiției, afișul competiției era vizibil în toate marile intersecții din București și pe un număr impresionant de autobuze RATB, cu mesajul: ”Ia-ți familia, prietenii și vino alături de noi să susținem echipele naționale de lupte, fiecare sportiv indiferent de disciplină merită încurajat, când simte căldura compatrioților lui va prinde aripi. Va așteptăm în număr cât mai mare. Hai România!”.
De asemenea, pe tot parcursul evenimentului spectatorii s-au putut bucura de spectacole de cel mai înalt nivel. La festivitatea de deschidere Bandul Superchill și trupa Vogue au încins atmosfera, miercuri trupa Gipsy Casual, joi Mihai Napu Band, vineri Andreea Banica și dansatoarele ei, iar sâmbătă, cireașa de pe tort, trupa Bere Gratis. Moderatorul acestui eveniment, a fost Mihai Mitoșeru, iar intrarea a fost liberă pe tot parcursul competiției.
Președintele UWW, impresionat de România
Competiția de anvergură organizată de FR Lupte la Sala Polivalentă din Capitală s-a bucurat de prezența a numeroase personalități din lumea sportului de la noi și nu numai. Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, președintele COSR Mihai Covaliu și secretarul general al COSR, Gheorghe Boroi, au fost doar câteva dintre personalitățile de prim-rang prezente la eveniment. De asemenea, Nenad Lalovic, președintele Federaţiei Internaţionale de Lupte (UWW) și totodată membru al Comitetului Internaţional Olimpic şi component al Comitetul Director al CIO, s-a arătat foarte mulţumit de organizarea acestei competiții în România: ”Campionatele Mondiale Under 23 au devenit în scurt timp foarte populare în rândul federaţiilor naţionale. Au venit la Bucureşti delegaţii din foarte multe ţări pentru a participa la o competiţie în care condiţiile de organizare sunt fantastice. Campionatele Mondiale la această categorie de vârstă se desfăşoară doar de doi ani şi deja am atins un nivel foarte înalt din punct de vedere al organizării. De aceea cerinţele noastre au devenit din ce în ce mai dure. Bucureștiul ne-a satisfăcut pe deplin”, a afirmat preşedintele UWW.
Invitatul de marcă al FR Lupte a fost impresionat de România și mai ales de Casa Poporului, despre care a ținut să afle cât mai multe amănunte.
Au luat capacitatea, urmează BAC-ul
După succesul acestui CM U23, FR Lupte este pregătită acum de organizarea celui mai important eveniment găzduit în România de luptele românești în ultimii peste 30 de ani, respectiv Campionatul European de seniori, care se va desfășura tot aici, în aprilie 2019.
”Costurile de organizare sunt enorme, dar ne bucurăm de sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi al Ministerului Tineretului şi Sportului. Mulţumim de asemenea Direcţiei pentru Tineret şi Sport din cadrul Primăriei Capitalei care ne-a ajutat substanţial. Organizarea acestui concurs la Bucureşti înseamnă foarte mult, în primul rând este recunoaşterea meritelor noastre şi a muncii noastre. E o concurenţă acerbă să organizezi în ţara ta o asemenea competiţie. Pentru că sunt multe ţări cu tradiţie, ţări puternice din punct de vedere economic unde luptele reprezintă sportul naţional. Şi mă refer la Turcia, Iran, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Rusia, chiar şi Statele Unite ale Americii. Deci sunt multe ţări care se bat pentru găzduirea unui astfel de concurs. Am reuşit însă să îl aducem la Bucureşti, iar anul viitor în aprilie vom avea tot aici Campionatele Europene de seniori. Iar asta înseamnă mult pentru noi. Suntem mândri de sportivii noştri, pentru că luptele româneşti au avut rezultate notabile în ultimii ani”, a explicat Pîrcălabu.
Preşedintele FRL susţine că Municipiul Bucureşti ar primi cu siguranţă organizarea unei ediţii a Campionatelor Mondiale de seniori dacă ar avea o Sală Polivalentă nouă: ”Dacă la Bucureşti am avea o Sală Polivalentă nouă şi performantă, care să respecte normele şi standardele actuale, cu siguranţă am aduce în România şi o ediţie a Campionatelor Mondiale de seniori. Președintele Nenad Lalovici ne-a spus clar acest lucru. Este foarte important ca acest proiect cu noua Sală Polivalentă să fie realizat cât mai repede, pentru imaginea şi ambiţia noastră. Cei care ne-au păstorit în ultimii 30 de ani nu au reuşit să finalizeze acest proiect şi e păcat. O competiţie majoră de lupte la nivelul seniorilor nu a mai fost organizată în ţară din 1979, deci sunt aproape 40 de ani”, a precizat oficialul FRL.
Lotul complet al României
Lupte libere
57 kg Răzvan Marian Kovacs
61 kg Nikolai Okhlopkov naturalizat acum 2 luni
65 kg Evghenii Volcov
70 kg Zurab Kapraev
74 kg Maxim Vasilioglo
79 kg Omaraskhab Nazhmudinov
86 kg Mihai Nicolae Palanghia
92 kg Zoltan Gergen
97 kg Rareş Popescu
125 kg Marian Lungu
Greco-romane
55 kg Florin Tiţa
60 kg Răzvan Arnăut
63 kg Mihai Mihuţ
67kg Alexandru Solomon
72 kg Ionuţ Agache
77 kg Vlad Mariea
82 kg Nicu Ojog
87 kg Alexandru Caraş
97 kg Teodor Cristian
130 kg Lemard Istvan
Lupte feminine
50 kg Ștefania Priceputu
53 kg Beatrice Ana
55 kg Georgiana Şeicariu
57 kg Simona Tudor
59 kg Denisa Iuliana Fodor
62 kg Kriszta Incze
65 kg Rusu Maria
72 kg Alexandra Nicoleta Anghel
76 kg Cătălina Axente