Legiunea lui Zalo

cupaEchipa masculină de sabie s-a lansat pe drumul spre JO Tokyo 2020 cu o superbă medalie de aur cucerită la Cupa Mondială de la Varşovia. Lotul este condus de antrenorul Florin Zalomir

Alexandru Enciu

În ultimii 20 de ani, scrima a fost unul dintre cele mai constante sporturi din România. Din 1996 până în prezent, spadele, săbiile şi floretele tricolore au lipsit o singură dată de pe podiumul olimpic, în 2004, când Laura Badea se clasa pe locul 5 în proba individuală de floretă, totuşi în puncte. În rest, cinci ediţii cu rezultate olimpice excelente, inclusiv ultima, când echipa feminină de spadă a adus singurul aur tricolor. Puzderia de medalii cucerite de scrimeri la europene şi mondiale în această perioadă completează statutul acestui sport şi aureolează munca unor profesionişti adevăraţi. Beneficiind de oameni dedicaţi, cu strategii bine puse la punct, scrima rămâne una dintre disciplinele de top şi în ceea ce priveşte Jocurile Olimpice următoare, drum pe care s-a lansat cu încredere.
În programul olimpic la scrimă sunt 10 discipline din cele 12 de la mondiale, aşa că prin rotaţie două sunt lăsate pe dinafară, la echipe. Pentru Tokyo, va ieşi din scenă spada fete, cea care ne-a adus aurul la Rio de Janeiro, dar va intra sabia masculină, medaliata cu argint de la Londra 2012. O mutare care ne avantajeză, pe undeva, pentru că echipa de spadă fete s-a destrămat după Rio, prin retragerea majorităţii campioanelor olimpice, în timp ce la sabie masculin avem perspective frumoase şi o echipă care a pornit frumos.

Victorii dramatice cu Ungaria şi Italia

atacLa finele lunii februarie, echipa de sabie a României cucerea medalia de aur la etapa de Cupă Mondială de la Varşovia (Polonia). În formula Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu şi Mădălin Bucur, cvartetul tricolor încheia cu victorie una dintre cele mai spectaculoase şi mai dramatice competiţii de scrimă din ultimii ani. Victoriile din semifinale şi finală confirmă din plin acest lucru.
În penultimul act, România a trecut cu 45-44 de Ungaria, asaltul decisiv aducându-i faţă în faţă pe Tiberiu Dolniceanu şi dublul campion olimpic Aron Szilagy. Cei doi se întâlniseră în sferturi de finală şi la JO de la Rio, când ungurul s-a impus cu 15-10, după un meci în care Tibi şi-a pierdut concentrarea la scorul de 10-10. O tuşă dată iniţial lui, dar întoarsă de arbitri după proba video, l-a scos din ritm pe cel mai valoros sabrer român al momentului. La Varşovia, Szilagy a condus cu 44-42 şi mai avea nevoie de o singură tuşă pentru a câştiga. Tibi a atacat însă cu încredere şi îndemânare, egalând situaţia la 44. Totul s-a decis astfel într-o singură tuşă, pe care şi-a adjudecat-o românul.
La fel s-au desfăşurat ostilităţile şi în finala dintre România şi Italia. La ultimul releu, Tiberiu Dolniceanu s-a aflat faţă în faţă cu Luca Curatoli. Italianul a condus cu 44-42, dar la fel ca în semifinale, Tibi a egalat şi a adus victoria României cu 45-44. ”A fost ziua noastră bună. Ne-a ieşit totul. Nici nu am avut timp să savurăm victoria, că am plecat la hotel, ne-am făcut bagajele şi am plecat la aeroport”, a declarat antrenorul Florin Zalomir.

Relaţie perfectă între sportivi şi antrenor

Florin Zalomir are 35 de ani şi este unul dintre punctele forte ale echipei de sabie. I s-a încredinţat lotul imediat după ce Mihai Covaliu a câştigat preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, iar mâna i s-a văzut imediat. ”Băieţii din echipă se înţeleg foarte bine cu Florin Zalomir. Sunt apropiaţi, iar acest lucru poate fi un punct important”, spun oamenii din scrimă. Vicecampion olimpic în 2012 la Londra, într-o echipă din care a făcut parte şi Tiberiu Dolniceanu (actualul lider al echipei de sabie), Florin Zalomir este un tip pe cât de determinat, pe atât de voluntar. În 2003, a ieşit pentru o perioadă din scrimă pentru o experienţă unică în rândurile celei mai puternice armate profesioniste din lume, Legiunea Străină. Timp de doi ani şi jumătate s-a instruit în Franţa şi Afganistan, în condiţii grele, până şi-a ostoit pasiunea de ”senzaţii tari”. S-a întors în ţară, a luat medalii la europene şi la Jocurile Olimpice, iar după 2012 a intrat în grupul antrenorilor.
Cu punctele câştigate la Varşovia, echipa de sabie a României a urcat pe locul 5 în clasamentul mondial, poziţie care asigură prezenţa la Jocurile Olimpice. ”Vrem să ne consolidăm poziţia. Sunt multe echipe valoroase, dar suntem încrezători”, spune Zalomir. La JO se califică direct primele patru clasate din ierarhia mondială, plus câte o echipă de pe fiecare continent.

Un lot numeros şi valoros

grupLa finele lunii martie, trei dintre cei mai valoroşi sabreri români vor trage la un Grand Prix individual în Coreea de Sud. În acest an, obiectivele principale sunt legate de Europenele de la Tbilisi (Georgia) şi Mondialele de la Leipzig (Germania). La sabie, România a început ciclul olimpic cu un nucleu bine conturat de sportivi. Pe lângă cei patru care au făcut parte din echipa de la Cupa Mondială de la Varşovia, mai sunt în lot Dragoş Sîrbu, Sorin Eftimie, George Iancu, Paul Cristian Lungu. Lângă ei, mai este aşteptat şi Ciprian Gălăţanu, un sabrer valoros, care şi-a luat o scurtă pauză după anul olimpic 2016. Cu o asemenea echipă şi un antrenor dedicat, sabia românească poate fi considerată încă de pe acum una dintre speranţele tricolore pentru JO 2020.