Legendele vin la Cluj

copertaRomânia va înfrunta nume grele din baschetul mondial, ca Pau Gasol, Bojan Bogdanovic sau Jan Vesely. Doar primele patru echipe se vor califica la turneul final european

Cristian Vlad

Chiar dacă au mai rămas aproape şase luni până la startul FIBA Eurobasket 2017, cel mai mare eveniment de acest gen organizat vreodată în ţara noastră stârneşte deja “valuri”: jucătorii-vedetă ai baschetului european sunt aşteptaţi să joace la Cluj-Napoca, iar mascota oficială a competiţiei şi-a început deja acţiunea de promovare. Astfel, Sam Dunk, care simbolizează un copil cu super-puteri pasionat de acest sport, a participat de pe margine la toate partidele din ultima perioadă, în Liga Naţională masculină, pregătindu-i pentru turneul de la începutul lunii septembrie pe fanii tricolori. Meciurile în care românii vor putea vedea vedetele continentului vor avea loc în perioada 1–7 septembrie, la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă, iar misiunea echipei naţionale este extrem de dificilă. Astfel, adversarele naţionalei noastre vor fi Spania, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Muntenegru, doar primele patru echipe din fiecare grupă urmând să ajungă la turneul final. Faza eliminatorie se va juca în întregime la Istanbul.

Trei coloşi greu de doborât

Cea mai valoroasă echipă care va veni la Cluj-Napoca este Spania, care deţine trei titluri europene, cucerite în 2009, 2011 şi 2015. De asemenea, echipa iberică este campioană mondială şi multiplă medaliată la Jocurile Olimpice: la Rio de Janeiro, în 2016, spaniolii au cucerit bronzul, vedeta lor fiind Pau Gasol, însă acesta are “asistenţi” de top mondial, ca Ricky Rubio, Sergio Llull, Rudy Fernandez sau Sergio Rodriguez. Aproape la acelaşi nivel cu selecţionala iberică este Croaţia, dublă medaliată cu bronz la Campionatul European, care îl are lider pe Bojan Bogdanovic, cel mai bun marcator la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Echipa croată are în palmares două medalii de bronz (1993 şi 1995), iar la Eurobasket 2015 s-a clasat pe locul 9. De asemenea, Cehia va aduce jucători de elită precum Tomas Satoransky şi Jan Vesely, fiind o altă naţională în faţa căreia tricolorii vor avea viaţă grea.

Tricolorii au şansa lor

moldoveanuPentru prima dată în ultimii 30 de ani, naţionala României va înfrunta vedetele baschetului mondial, la FIBA Eurobasket 2017, având chiar o şansă de a trece mai departe, spre turneul final de la Istanbul. Dacă tripleta Spania – Croaţia – Cehia pare extraordinar de puternică, în schimb Muntenegru şi Ungaria ar putea fi surprinse de reprezentativa tricoloră. Muntenegru vine cu jucători vedetă precum Nikola Vucevic sau Nikola Pavlicevic, în timp ce Ungaria va aborda grupa de la Cluj-Napoca fără oameni din NBA, dar cu Adam Hanga (Baskonia) în postura de lider, acesta fiind printre jucătorii de top din Spania, dar şi din Euroliga de baschet. Campioană europeană în 1955, Ungaria a fost medaliată cu argint în 1953 şi cu bronz în 1946, dar nu a mai ajuns la un turneul final din 1999, când a ocupat locul 14. România va debuta pe 1 septembrie, contra Cehiei, formaţie clasată pe locul 7 la EURO, în 2015.

Componenţa grupelor

Grupa A (Helsinki): Finlanda, Islanda, Franţa, Grecia, Slovenia, Polonia;
Grupa B (Tel Aviv): Israel, Lituania, Italia, Georgia, Germania, Ucraina;
Grupa C (Cluj-Napoca): România, Spania, Croaţia, Muntenegru, Cehia, Ungaria;
Grupa D (Istanbul): Turcia, Rusia, Serbia, Letonia, Belgia, Marea Britanie.

1987 este anul când a avut loc ultima participare a naţionalei tricolore la turneul final european, terminând pe locul 12. Cele mai bune performanţe ale României sunt două clasări pe locul 5 (anii 1957 şi 1967).

12 medalii la competiţia continentală are Spania până în acest moment, fiind vorba despre trei titluri europene (2009, 2011, 2015), şase medalii de argint şi trei de bronz.