La Baku a avut loc reuniunea anuala oficiala a Comitetului Executiv al AIPS

La Baku (Azerbaidjan), la invitatia Ministerului Tineretului si Sportului si a Comitetului Olimpic azer, s-a desfasurat reuniunea oficiala anuala a Comitetului Executiv al Asociatiei Internationale a Presei Sportive (AIPS), la lucrari participand si Emanuel Fantaneanu, membru al Comitetului Executiv.

Au fost prezenti la Baku: Gianni Merlo (Italia) – presedinte AIPS, Esat Yilmaer (Turcia) – prim-vicepresedinte, Roslyn Morris (Australia) – secretar general, Faisal al Qanai (Kuweit), Nikolai Dolgopolov (Rusia), Laima Janusonyte-Steinhoff (Lituania), Manouchehr Zandi (Iran), Konstantinos Vernikos (Grecia) – vicepresedinti, George Ribeiro (Portugalia) – trezorier, Mohamed Al Malki (Qatar), Emanuel Fantaneanu (Romania), Mitchell Obi (Nigeria), Raul Garcia Salguero (Mexico), Adolf Ingi Erlingsson (Islanda), Deszo Dobor (Ungaria), Zhang Haifeng (China), Evelyn Watta (Kenya), precum si Michael Kuhn (Austria) – Comisia de Etica si Keir Radnedge (M. Britanie) – presedintele Comisiei de Fotbal.

Pe Agenda intalnirii s-au aflat mai multe puncte referitoare la actiunile intreprinse de AIPS in perioada care s-a scurs de la Congresul din ianuarie, de la Innsbruck, si pana in prezent, precum si analiza modului in care se deruleaza pregatirile pentru evenimentele ce se afla in organizarea AIPS in pereioada urmatoare.

 

A fost analizat cu atentie modul in care AIPS conlucreaza cu Federatiile Internationale si Comitetele de Organizare ale unor mari competitii. Un exemplu in acest sens il constituie intensele discutii (inainte si in timpul) cu Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Londra, pentru a fi asigurate conditii de lucru pentru presa la standarde moderne, precum si obtinerea unor facilitati pentru serviciile asigurate, printre altele AIPS obtinand sporirea numarului de linii de internet gratuite si de care au beneficiat peste 70 de ziaristi din 33 de tari, intre care si Romania. De asemenea, pe perioada Jocurilor Olimpice a fost realizata Gala dedicata jurnalistilor cu un numar mare de prezente la Olimpiade, fiind constituita, in acest sens, si Hall of Fame al ziaristilor sportivi care au fost prezenti la mai mult de 10 editii ale Jocurilor Olimpice, in aceasta lista onoranta fiind inclus si Cristian Topescu, fost vicepresedinte al APS, pentru cele 13 participari ale sale.

In aceasta perioada, la Baku are loc o noua editie a Campionatului Mondial de fotbal feminin U-17, prilej pentru AIPS de a lansa, in colaborare cu FIFA, editia a doua a programului pentru tineri reporteri, actiune care s-a desfasurat in prezenta membrilor Comitetului Executiv al AIPS, a presedintelui FIFA, Sepp Blatter, si a ministrului sportului din Azerbaidjan, Azad Rahimov. In acest program sunt inclusi peste 40 de tineri ziaristi din tarile participante la competitie, activitatea lor desfasurandu-se pe tot parcursul campionatului sub supravegherea si indrumarea membrilor Comitetului Executiv al AIPS si ai Comisiei de fotbal a AIPS.

Avandu-se in vedere necesitatea unei mai bune conlucrari cu Federatiile internationale si continentale in asigurarea unor conditii de lucru la standarde cat mai ridicate pentru presa, a fost alcatuit un grup de lucru – Emanuel Fantaneanu (Romania), Nikolai Dolgopolov (Rusia), Konstantinos Vernikos (Grecia) -, care va elabora un set de Programe si Proiecte referitoare la cerintele presei sub toate aspectele (acreditare, organizare centre presa etc), material carte va fi pus la dispozitia forurilor sportive internationale si continentale, incercandu-se astfel sa se realizeze o platforma unitara precum si un nivel crescut in relatia presa-federatii-organizatori de competitii.

In perioada 14–19 aprilie 2013, la Soci (Rusia) va avea loc cel de al 76-lea Congres al AIPS, moment extrem de important avand in vedere ca va fi ales noul Comitet Executiv pentru perioada 2013 – 2017. Membrilor C.E. li s-a prezentat stadiul pregatirilor (programul, conditiile de cazare si masa, programul de vizite la bazele sportive ce vor gazdui Jocurile Olimpice de iarna 2014 etc). Conform celor declarate de organizatori, la Congres sunt asteptate inalte oficialitati prezidentiale si guvernamentale rusesti, Vladimir Putin fiind in fruntea listei. Sa reamintim faptul ca la deschiderea Congresului 2012, de la Innsbruck, au fost prezenti Presedintele si Primul Ministru ai Austriei.

Au fost analizate, de asemenea, rapoartele privind noi solicitari din partea unor Asociatii Nationale de a fi acceptate in AIPS, ele primind avize favorabile, decizia finala urmand a fi luata in cadrul Congresului.

Totodata au fost aprobate Rapoartele privind activitatea Presedintelui AIPS, a Secretarului General, a Trezorierului, a celor trei uniuni continentale (AIPS-Europa, AIPS-Africa si AIPS-America), precum si a Comisiilor AIPS.

In cadrul programului, insotiti de inalte oficialitati guvernamentale si sportive, in numele AIPS, a tuturor ziaristilor, au fost depuse coroane de flori la Monumentele memoriale din Baku, in amintirea celor care s-au jertfit pentreu independenta si prosperitatea Azerbaidjanului. S-a luat parte si la deschiderea oficiala a Campionatului Mondial feminine U-17.

Urmatoarea reuniune a Comitetului Executiv va avea loc la Soci (Rusia), inaintea Congresului.

Emanuel Fantaneanu