Canotorii români au obținut două medalii la Buenos Aires: un argint și un bronz la cele două probe de dublu rame.
de Alexandru Enciu
Canotajul românesc n-a ratat nici de această dată podiumul la Jocurile Olimpice de Tineret. Dacă la prima ediție (Singapore 2010) a obținut o medalie de bronz, iar la cea secundă (Nanjing 2014) două medalii de aur, de data aceasta federația de specialitate a contribuit la zestrea delegației olimpice cu un argint și un bronz.
Canotajul tricolor a fost prezent la Buenos Aires cu numărul maxim de sportivi, patru, calificați în cele două probe de dublu rame, masculin și feminin. Cvartetul aruncat în luptă a fost unul de maximă valoare: Florin Nicolae Arteni Fîntânariu și Alexandru Laurențiu Danciu (campioni mondiali en titre la juniori în această formulă) la masculin, respectiv Tabita Maftei (campioană mondială en titre la simplu) și Alina Maria Balețchi, la feminin. La Buenos Aires s-a concurat însă într-o formulă inedită, atât din punct de vedere al seriilor, cât și al distanței (probe de 500 de metri).
Chiar dacă nu fost cursele lor de rutină, tricolorii au crescut de la o pistă la alta și au reușit să cucerească două medalii: băieții au luat argint, iar fetele bronz.
Toți cei patru sunt sportivi de mare valoare și mai mult ca sigur vor fi în câțiva ani nume de referință și la seniori. Canotajul are antecedente din acest punct de vedete. La prima ediție, medalia de bronz a fost obținută de Ioan Prundeanu, cel care a cucerit anul acesta argintul european la seniori în proba de dublu vâsle. În 2014, toți cei patru canotori care au câștigat medalii de aur se regăsesc acum în lotul pentru JO Tokio 2020. Denis Tâlvescu este campioană mondială în 2017 și dublă campioană europeană anul acesta, Ciprian Tudosa este vicecampion mondial, iar Cristina Georgiana Popescu și Gheorghe Robert Dedu sunt și ei sportivi de bază.
Mesajul Tabitei pentru draga ei țară
Canotajul are viitorul asigurat, iar dincolo de performanțe acești tineri vorbesc și cu inima. Mesajul Tabitei Maftei, postat înainte de competiție, este sugestiv: ”Draga mea Românie, îți vorbesc ca unui om ce stă în fața mea și așteaptă să spun ceva, ceva profund, ceva de încurajare, ceva ce dă energie și siguranță în competițiile ce vor urma. Nu stiu nici eu ce va îngădui Dumnezeu să fie însă acum, tocmai am aflat din presă, că înainte de concurs voi avea onoarea de a fi port-drapel. Sincer, sunt atât de fericită că Dumnezeu îmi dă posibilitatea să fiu și eu una din uneltele care au participat și participă la ridicarea ta în ochii infinitului univers. Când privesc la mine, mă văd atât de mică … dar pe cât de mică mă văd, mă simt atât de puternică, încrezătoare și dornică să lupt pentru a vedea până la capăt locul unde te va înălța Dumnezeu. Din tot sufletul afirm ca sunt onorată, răsfățată și mulțumitoare că am din nou privilegiul de a te servi în credincioșie așa cum îl servesc pe Dumnezeu. În continuare mă rog ca El să lupte pentru tine așa cum a făcut-o și până acum. Te respect și te iubesc, țărișoară dragă!”.
Abonamente la revista noastră se pot face AICI. De asemenea, ne puteți contacta la numărul de telefon 021.224.05.04 sau pe e-mail: apsmedia.romania@gmail.com