Asociaţia Presei Sportive continuă seria poveştilor despre oameni care au reuşit să împletească în activitatea lor sportul de performanţă cu meseria de jurnalist. Având în
vedere faptul că faza finală a Campionatului Mondial de rugby se află în plină desfăşurare, vă prezentăm un caz interesant al unui rugbyst jurnalist, pe care fostul lui coechipier de la Racing Metro, internaţionalul român Tudor Constantin, l-a descris ca fiind ”un extraordinar om de echipă, care citea permanent, când avea răgaz de la meciuri sau antrenamente”.
Rugby-ul a conturat, de-a lungul anilor, personalităţi complexe, capabile să facă faţă provocărilor atât pe arenele cu buturi, cât şi în viaţa de zi cu zi. Un portret aparte în comunitatea Ovală îl reprezintă, cu siguranţă, fostul linia a doua neo-zeelandez, John Daniell. Acesta a studiat la Universitatea din Oxford, iar după obţinerea licenţei de jurnalist a practicat meseria pentru care a studiat, în paralel cu rugby-ul de înaltă performanţă. Daniell şi-a început cariera în media pentru Radio New Zealand şi Capital Television. Apoi, în calitate de freelancer, a publicat articole savuroase, analize rafinate şi păreri pertinente, în jurnale care nu mai au nevoie de prezentări suplimentare, cum ar fi The Observer, The Sunday Telegraph, FinancialTimes, The Times, The Evening Post, The New Zealand Listener, L’Equipe sau Le Monde. International All Blacks de tineret sub 19 ani, Daniell a jucat la nivel de profesionişti în Franţa, la formaţii ca Racing Metro (1997-2000), Perpignan (2000-2003) sau Montpellier (2003-2006). Ca o consecinţă a îmbinării rugby-ului cu jurnalismul, John Daniell a declinat oferte foarte avantajoase din punct de vedere financiar, de la echipe din oraşe mici, preferând să joace pe bani mai puţini, dar în localităţi unde subiectele îi permiteau să aibă apariţii constante ca om de presă. La Racing Metro, formaţie pariziană, el a fost coechipier, printre alţii, cu internaţionalul român Tudor Constantin, care l-a descris ca fiind ”un extraordinar om de echipă, care citea permanent când avea răgaz de la meciuri sau antrenamente”.
John Daniell a scris şi cărţi, rezultat al documentării şi experienţelor personale. Cele mai cunoscute titluri ale sale sunt The Fixer şi Inside French Rugby: Confessions of a Kiwi Mercenary. Ultima sa apariţie editorială s-a consemnat în 2009, când a publicat a doua carte. În 2010, lui Daniell i-a fost decernat titlul de cea mai bună carte de rugby, de catre prestigioasa instituţie British Sports Book Awards, precizează www.frr.ro.
Dacă ne gândim la extraordinarele evenimente legate de desfăşurarea actualei ediţii a Cupei Mondiale la rugby, nu ne-ar mira deloc ca peste ceva vreme să apară şi o a treia carte sub semnatura lui John Daniell.