Jocurile Olimpice | Team Romania în echipă completă: 101 pentru istorie!

Tricolorii au decolat spre Jocurile Olimpice de la Tokyo în două tranșe, pe 15 și 16 iulie, cu o săptămână înainte de festivitatea de deschidere a celei mai stranii ediții a JO din istorie: competițiile se vor desfășura cu tribunele goale.

Speranțe, emoții, inimi fremătând pe drumul olimpic. Mai mult ca sigur, aceleași senzații s-au agățat de sufletele tricolorilor și în 1964, când au decolat spre Tokio. Și mai înainte, dar și după. În mai mult de jumătate de secol nu s-a schimbat mare lucru. O competiție uriașă animată de eroi ce vor rămâne pentru eternitate. La Tokio 2020 vor fi 101!

Lista olimpică pentru Tokio 2020 s-a închis joi, 15 iulie, cu opt zile înainte de festivitatea de deschidere a celei de a XXXII-a ediții a Jocurilor Olimpice, programată azi. A fost practic o extensie, generată de retragerile unor jucători din tenis. Federația internațională de specialitate a fost nevoită să trimită astfel invitații unor sportivi ce inițial nu intraseră în calculele calificării, iar printre beneficiari s-a aflat și românca Mihaela Buzărnescu. Miki a închis practic lista olimpică, ducând la 101 numărul românilor ce vor intra în focul întrecerilor de la Tokyo. Un total corect, care reflectă fidel potențialul actual al sportului românesc. Ceva mai bine ca la Jocurile Olimpice Rio 2016 (unde au fost 96 de sportivi) și apropiat de Beijing 2008 (103) și Londra 2012 (102).

În afară de Mihaela Buzărnescu mai primiseră anterior invitații câțiva sportivi (la atletism și înot), grație rezultatelor obținute în ultimii ani. Nu îndepliniseră baremurile olimpice, stabilite la un nivel destul de ridicat, însă au fost pe aproape, astfel că atunci când s-a tras linie au putut intra pe locurile neocupate. Alexandru Novac, Bianca Ghelber și Andreea Mikloș (atletism), Bianca Costea (înot) și-au făcut astfel loc în avionul de Tokio.
Marele perdant a fost tenismanul Horia Tecău. Deși clasat pe o poziție foarte bună în clasamentul ATP la dublu (21), vicecampionul olimpic de la Rio de Janeiro nu a prins un un loc eligibil din cauza faptului că nu a fost dublat de niciun alt jucător român. Următorul clasat la dublu, în ierarhia mondială, a fost Florin Mergea, undeva în jurul poziției 160. Mergea nu a jucat însă o perioadă bună din cauza unor probleme medicale, ceea ce l-a tras mult înapoi. Astfel, cei doi nu au putut să-și apere medalia de la Rio de Janeiro. Este prima oară din 1996 când România nu are un reprezentant în concursul masculin de tenis (simplu sau dublu).

Cu cine defilăm la Tokyo: 101 sportivi la 17 discipline

Atletism 10 sportivi
Claudia Bobocea (1500 m), Florentina Marincu (lungime), Alina Rotaru (lungime), Daniela Stanciu (înălțime), Alin Firfirică (disc), Marius Cocioran (50 km marș), Andrei Rareș Toader (greutate), Alexandru Novac (suliță), Andreea Mikloș (400 m), Bianca Ghelber (ciocan)

Baschet 4 sportivi
Echipa feminină de baschet 3×3
Monica Claudia Cuic, Gabriela Mărginean, Ancuța Nicoleta Stoenescu, Sonia Ursu

Box 2 sportivi
Cosmin Gîrleanu (52 kg), Claudia Nechita (57 kg)

Canotaj 36 sportivi
Dublu rame masculin: Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă
Dublu vâsle masculin: Ioan Prundeanu, Marian Enache
Patru rame masculin: Mihăiță Vasile Țigănescu, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari, Mugurel Vasile Semciuc
8+1 masculin: Alexandru Chioseaua, Sorin Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc – Adrian Munteanu

Dublu rame feminin: Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuș
Dublu vâsle feminin: Simona Radiș, Ancuța Bodnar
Dublu vâsle categorie ușoară: Gianina Elena Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc
Patru rame feminin: Roxana Iuliana Anghel, Elena Logofătu, Mădălina Hegheș, Cristina Popescu
8+1 feminin: Maria Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrânceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu – Daniela Druncea.
Rezerve: Iuliana Mihai și Alexandru Cosmin Macovei

Ciclism 2 sportivi
Cursa de șosea: Eduard Grosu
Mountain biking (Cross-country): Vlad Dascălu

Fotbal 18 sportivi
Portari – Marian Mihai Aioani, Mihai Maximilian Popa, Ştefan Târnovanu;
Fundaşi – Tudor Cristian Băluţă, Radu Ştefăniţă Boboc, Andrei Chindriş, Virgil Eugen Ghiţă, Andrei Florin Raţiu, Florin Ştefan, Alexandru Ştefan Paşcanu, Ricardo Florin Grigore;
Mijlocaşi – Mihai Alexandru Dobre, Ion Gheorghe, Marius Mihai Marin, Ronaldo Deaconu, Eduard Marian Florescu, Antonio Sefer, Virgil Andrei Ciobanu, Marco Alexandru Dulca;
Atacanţi – Andrei Sîntean, George Dănuţ Ganea, Valentin Gheorghe

Gimnastică 3 sportivi
Maria Holbură, Larisa Iordache, Marian Drăgulescu

Înot 4 sportivi
Robert Glință (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate), David Popovici (100 și 200 m liber), Bianca Andreea Costea (100 m liber)

Judo 3 sportivi
Andreea Chițu (52 kg), Alexandru Raicu (73 kg), Vlăduț Simionescu (+100 kg)

Lupte 5 sportivi
Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Beatrice Ana (cat. 53 kg), Kriszta Tunde Incze (cat. 62 kg), Albert Saritov (cat. 97 kg lupte libere); Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg greco-romane)

Kaiac-canoe 2 sportivi
Victor Mihalachi, Cătălin Chirilă – canoe dublu 1000 m
(este posibil să concureze și la simplu)

Scrimă 2 sportivi
Ana Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie)

Tenis 3 sportive
Raluca Olaru (dublu feminin), Monica Niculescu (dublu feminin), Mihaela Buzărnescu (simplu feminin)

Tenis de masă 4 sportivi
Echipa feminină (3 jucătoare) – Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs (simplu, dublu mixt), Elizabeta Samara (simplu), Ovidiu Ionescu (simplu, dublu mixt)
Irina Ciobanu (rezervă)

Tir 1 sportiv
Laura Coman – pușcă 10 metri a.c.

Tir cu arcul
Mădălina Ştefania Amăistroaie – individual

Triatlon 1 sportiv
Felix Duchampt

Premierul Florin Câțu le-a urat succes la decolare

După un de așteptare, luni de pregătire și zile de carantină obligatorii, primii tricolori au decolat spre Tokyo pe 15 iulie, cu o cursă charter. Drumul spre avion i-a purtat pe tricolori prin salonul oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă din Otopeni, unde premierul României, Florin Cîțu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu și secretarul general al COSR, George Boroi, au au ținut să le transmită un mesaj de încurajare și încredere.
„Dragi copii este o onoare și o mândrie în același timp să fim aici. Jocurile Olimpice reprezintă o oază de normalitate în tot acest an de pandemie. E important că putem să participăm la această Olimpiadă”, a spus premierul, care a ținut să amintească faptul că a jucat la rândul său fotbal și că se bucură că fotbalul românesc este prezent la Jocuri după multă vreme. ”Zestrea de medalii olimpice pe care ne-au lăsat-o marii sportivi care au participat la Jocuri trebuie întregită. Voi sunteți campionii de astăzi. Vă urez mult succes la Tokio! Plecăm cu mentalitate de învingători și ne întoarcem învingători!”

Mihai Covaliu: ”Aveți încredere în voi!”

Mihai Covaliu: ”Iată că a venit acest moment pe care l-am așteptat de foarte multă vreme. Sunt absolut convins că lucrurile stau exact așa cum ne-am așteptat, cum ne-am imaginat. Iată că astăzi aici, voi sunteți cei care veți pleca și veți ajunge primii la Tokio. O mare onoare și în același timp o mare responsabilitate pentru noi toți! Plecăm spre Tokio cu încredere și determinare. Pregătiți și cu gândul la cei care au stat alături de noi și ne-au susținut necondiționat. Pentru ei vom lupta și vom da totul. Am încredere că putem trece peste orice obstacol, iar sportul este astăzi limbajul universal. Este acel domeniu care creează punți de legătură între națiunile lumii. Putem fi mai buni, mai curați, mai sănătoși făcând sport. Știu că v-ați pregătit bine. Știu că ați făcut sacrificii. Vă mulțumesc tuturor. Deja sunteți învingători. Să ajungeți cu bine! Știu că sunteți pregătiți din toate punctele de vedere, să respectați regulile. Aveți încredere în voi, vă suntem alături și știu că veți obține un rezultat foarte bun la Tokio. Vă mulțumesc pentru tot și HAI ROMÂNIA!”

Printre cei 128 de pasageri aflați la bordul aeronavei s-au numărat componenții loturilor României de baschet 3×3, box, canotaj, fotbal, judo, scrimă, tenis de masă și tir cu arcul.
A doua zi, vineri, 16 iulie, au plecat spre Tokio și ceilalți tricolori, cu o cursă de linie. Loturile de gimnastică, înot, tir sportiv, atletism și ciclism au pornit spre testul suprem. ”Să nu plecați cu gândul că dacă nu va fi acum, va fi la următoarea ediție. Vedeți că nu știm nici de pe o zi pe alta ce se întâmplă, așa că mergeți la Jocurile Olimpice de la Tokio cu gândul că acum e șansă voastră. Acum, nu altă dată să arătați lumii ce puteți, și sunt sigur că puteți. Succes, tuturor! Hai România!”, le-a transmis fostul atlet George Boroi, acum secretar general al COSR.

Întreceri fără vuietul tribunei

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura fără spectatatori, decizie luată la scurt timp după ce capitala Japoniei a intrat într-o nouă stare de urgenţă sanitară din cauza coronavirusului, care va acoperi întreaga perioadă a competiției.
Cei care au fost o singură dată la Jocurile Olimpice știu ce înseamnă atmosfera creată de suporteri, unică în felul ei. Oameni de pe toate meridianele lumii își unesc vocile și inimile pentru a da culoare competiției. La Tokyo va lipsi vuietul tribunei la startul probei de 100 metri liber la atletism, cea mai așteptată cursă a competiției. Tropăitul picioarelor din bazinul olimpic ce însoțește ritmul brațelor ce despică apa. Explozia de la finalul curselor și îmbrățișările de după.
Ediția Tokio 2020 va fi una cu totul specială din acest punct de vedere. Sportivii nu vor mai avea repere în tribună, ci doar acasă, la mii de kilometri depărtare.
La momentul plecării spre tipar a acestui număr al revistei Sport în România, încă se mai discuta despre numărul de invitați de la festivitatea de deschidere, estimat în jurul a 1000 de persoane, în general VIP-uri. Printre cei prezenţi pe stadion se va număra împăratul Japoniei, Naruhito, care va declara deschisă cea de-a XXXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice, iar printre participanţi şi invitaţi va fi şi prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, după cum a confirmat Casa Albă.
Pentru a compensa lipsa fanilor, organizatorii au solicitat comitetelor naționale să trimită filmulețe cu mesaje de încurajare din țara respectivă, care să se deruleze pe ecranul stadionului în timpul defilării. Și COSR a trimis un material video cu un colaj de încurajări de la sportivi și grupuri profesionale, inclusiv medici și polițiști.

”Sunt foarte motivat să cuceresc o medalie, pentru că este visul meu din copilărie, asta a fost motivaţia pentru care m-am apucat de sport şi m-am şi ţinut în sport. Pentru mine ar fi ca o încununare, pentru că am câştigat toate medaliile posibile, mai puţin cea olimpică. Principalii noștri adversari sunt cei din China, Germania, Cuba, Brazilia, Rusia”
Victor Mihalachi – canoe

”Scopul meu este să îmi depăşesc recordul personal şi naţional pe care l-am avut la Campionatul European, când am reuşit să devin campion european. Dorinţa cea mai mare este de a câştiga o medalie, indiferent de presiunea care se pune pe mine. Îmi trag foarte multă încredere şi motivaţie din această presiune, încerc să mă folosesc de aceste aşteptări pe care le au oamenii de la mine, încerc să nu îi dezamăgesc”
Robert Glință – înot

”Aşteptăm o medalie, cât mai strălucitoare dacă se poate. Mai ales de la Ana-Maria Popescu, dar şi de la Iulian Teodosiu, care a demonstrat la ultimele competiţii că a tras foarte bine. La Budapesta a fost între primii opt, a pierdut cu 14-15 la Aron Szilagyi, dublu campion olimpic şi a câştigat concursul de calificare la Jocurile Olimpice”
Marius Florea – președinte FR de Scrimă

”Nu am pregătit nimic special pentru Jocurile Olimpice. Voi lucra să câştig prin execuţie, prin acurateţea săriturilor. Mă simt bine din punct de vedere fizic. Principalul meu obiectiv a fost şi este legat în continuare de Jocurile Olimpice”
Marian Drăgulescu – gimnastică

Merg cu gândul doar la medalie în a treia aventură la Jocurile Olimpice. În cele două zile de concurs trebuie să fiu de fier. Mă văd pe podium, vizualizez cum mi se pune medalia la gât, vizualizez drapelul. Voi lupta pentru visul meu”
Alin Alexuc – lupte

Articol scris de Alexandru Enciu și publicat în numărul 91 al revistei Sport în România

Fotografii: COSR