România s-a întors cu 9 medalii de la Jocurile Olimpice de la Paris, dintre care trei titluri olimpice. A terminat pe locul 23 în clasamentul pe națiuni, o creștere importantă față de ultimele trei ediții.
Team Romania a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz, clasându-se pe locul 23 în clasamentul pe națiuni.
“De la Sydney 2000, sportul românesc a avut o curbă descendentă. În 2020, la Tokyo, am spus că ăsta va fi pragul sub care nu vom mai accepta ca România să mai fie vreodată, cu patru medalii la Jocurile Olimpice. Este pentru prima dată când România are o creştere importantă. Am avut un obiectiv pe care am reuşit să-l depăşim puţin”, a declarat la finalul Jocurilor, președintele COSR, Mihai Covaliu.
“Se cuvine să mulţumim tuturor sportivilor care au concurat la Paris cum au putut ei mai bine. De aceea sunt frumoase Jocurile Olimpice pentru că rezultatele sunt neaşteptate. E un final, dar drumul şi povestea continuă şi depinde de noi toţi dacă acest drum va fi mai frumos, iar această poveste de succes. Mulţumesc România!”, a adăugat președintele COSR.
„Mi-am propus să scăpăm de acel loc 46 și am scăpat!”
Președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă s-a arătat și ea încântată de rezultatele obținute de sportivii români. “Când am plecat de acasă am zis că îmi doresc ca România să scape de acel loc 46, la general, pe care ne-am situat după Tokyo. Şi iată că astăzi ne bucurăm că suntem pe locul 23. Este o performanţă mare pentru România şi se datorează doar sportivilor noştri, tehnicienilor, muncii lor, muncii federaţiilor care au stat în spatele lor ca să le asigure tot ce au nevoie. Felicitări sportivilor pentru felul în care și-au reprezentat ţara”, a declarat Elisabeta Lipă.
Federații pe plus și federații pe minus
La Paris, au fost câteva federații care au ridicat ștacheta și care și-au depășit așteptările. Planurile lor de pregătire au dat roade. Asta s-a întâmplat la canotaj, disciplina cu cei mai mulți sportivi calificați, dar și cu cele mai multe medalii obținute. Au fost 5 podiumuri olimpice pentru canotaj, dintre care două medalii de aur, dar dacă ne gândim că alte două bărci au terminat pe locul 4, recolta putea fi și mai bună. Canotajul românesc a arătat însă că este pe un drum bun, că are sportivi pe care se poate baza fără probleme și peste patru ani, la Los Angeles.
Natația românească a trăit la Paris prin excepționalul David Popovici. Copilul care s-a făcut mare. La Tokyo a ratat medalia pentru câțiva milimetri, dar s-a revanșat acum, în Arena La Defense. Președintele federației de natație, Camelia Potec, ultima campioană olimpică pentru România la Atena, în 2004, e și ea fericită. ”E un vis devenit realitate. Mi-am dorit din momentul în care am preluat primul mandat de președinte să ascult din nou imnul României la o ediție de Jocuri Olimpice. Iată că, la 10 ani, acest lucru e posibil. Înotul românesc a strălucit din nou. Eu am spus de fiecare dată că suntem o nație și un popor cu foarte mulți copii talentați. Trebuie doar să-i găsim, să-i îndrumăm și cu siguranță vor străluci mai devreme sau mai târziu”, a declarat Camelia Potec.
Gimnastica românească a dat și ea semne de revitalizare după o perioadă în care dispăruse din prim-plan. Medalia adusă de Ana Maria Barbosu vine la 12 ani de la ultima medalie olimpică. Mai îmbucurător e faptul că echipa feminină a României s-a calificat și ea, după trei cicluri olimpice, din nou în finala olimpică, terminând pe locul 7.
Chirilă, visul frumos nu s-a realizat
Halterele au revenit și ele cu medalie la Jocurile Olimpice după o pauză de 28 de ani. De la Atlanta 1996 nu mai urcasem pe podium. A făcut-o acum Mihaela Cambei, sportiva de la CSM Onești, așteptată acasă, pe bună dreptate, ca o regină.
Acestea au fost cele patru discipline care au adus medalii României de la ediția a 33-a a Jocurilor Olimpice. Au fost și sporturi care au dezamăgit și nu au confirmat așteptările. În primul rând la canoe. Cătălin Chirilă nu și-a îndeplinit visul și vor mai trebui să treacă alți patru ani pentru a spera din nou într-un podium olimpic. Chirilă și-a asumat insuccesul și nu e deloc resemnat. Se va pregăti pentru Los Angeles, amintindu-și mereu de lecția dură trăită în capitala Franței.
Tenisul de masă românesc rămâne fără medalie la Jocurile Olimpice, deși speranțele erau și aici mari. Echipa feminină era pe locul 4 mondial, iar șansele la o semifinală olimpică erau întemeiate. Nu a fost să fie, nici la echipe, nici în proba de simplu, dar nici la dublu-mixt. Atletismul a reușit patru finale în probele tehnice, plus poziția a 7-a obținută la maraton de Delvine Meringor, dar drumul până la podium rămâne unul foarte lung.
Cu cinci reprezentanți la Paris, luptele românești nu și-au realizat nici ele obiectivul de a aduce o medalie. Președintele Răzvan Pîrcălabu e tranșant. ”Obținem titluri europene, medalii la Campionatele Mondiale, înseamnă că suntem acolo, pe drumul cel bun. Totuși, undeva greșim. Trebuie să reanalizăm situația stării de fapt a luptelor românești și să facem un program pentru 2028, tot ce reprezintă ediția de la Los Angeles”, a declarat oficialul.
Speranțe de mai bine la Los Angeles
”Sunt convinsă că toți sportivii care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris și-au dorit să se întoarcă acasă cu o medalie. Au luptat să fie cei mai buni dintre cei buni la Jocurile Olimpice. Nu de fiecare dată ne iese, dar de fiecare dată învăţăm şi primim o lecţie. Eu sunt ferm convinsă că vom fi mult mai puternici la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice. Cred că împreună putem să facem ca Los Angeles să fie mult mai bun decât Paris”, crede Elisabeta Lipă.
”Pentru unii dintre voi am plâns, pentru alţii ne-am bucurat, dar aşa este sportul, unul câştigă, altul pierde. Însă noi vă iubim pe toţi în egală măsură şi avem încredere că veţi reprezenta România în viitor şi mai bine”, le-a transmis sportivilor preşedintele ANS.
“Când am plecat spre Paris am spus că ne dorim undeva între 6 şi 8 medalii. Am obţinut 9 şi asta înseamnă că strategia noastră a fost una corectă şi reală. Am obţinut 9 medalii şi cred că puteam obţine 10 şi chiar 11 la această ediţie a Jocurilor, puteau fi chiar mai multe medalii de aur dacă ne uităm la de evoluţiile sportivilor noştri care au obţinut argintul. De aceea sunt absolut convins că la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice vom trece de 10 medalii. Poziţia a 23-a în clasamentul general ne dă încredere că ceea ce am construit până acum stă pe o bază solidă”, a încheiat pe un ton optimist și preşedintele COSR, Mihai Covaliu.
Flacăra olimpică de la Paris s-a stins, dar a reaprins în sufletele tuturor sportivilor din întreaga lume dorința de a participa la viitoarele Jocuri Olimpice – Los Angeles 2028. Un nou ciclu olimpic a început deja.
Articol scris de Marian URSESCU