Canoistul de legendă mondială a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UNEFS Bucureşti
Ionuţ Barbu
Nume de legendă ale sportului românesc, ca Elisabeta Lipă, Laura Badea, Nicu Vlad, Mihai Covaliu, Gheorghe Boroi, Carmen Bunaciu sau Gabriela Szabo, au ţinut să fie prezente, la începutul lunii octombrie, în Sala de Marmură a Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, în momentul în care marele nostru campion Ivan Patzaichin era onorat cu titlul academic de „Doctor Honoris Causa”, al reputatei instituţii.
Festivitatea a inclus un film realizat de Monica Bucur, de la TVR, în care au fost prezentate reperele unei cariere sportive de excepţie a canoistului nostru, iar rectorul UNEFS Bucureşti, profesorul universitar doctor Florin Pelin a citit „laudatio” la adresa lui Patzaichin: „Ca semn de respect, recunoaștere și considerație Senatul UNEFS a decis acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa domnului Ivan Patzaichin, un sportiv de excepție care și-a prelungit succesul în sport la nivelul antrenoratului, dar și ca inițiator de proiecte de dezvoltare durabilă, de interes local și regional, ce promovează tradițiile românești. Ivan Patzaichin face parte din galeria marilor campioni și cuvintele sunt prea puține pentru a reda strălucirea performanțelor sale. Palmaresul acestui om şi sportiv de excepţie este de-a dreptul impresionant, culminând cu şapte medalii olimpice, dintre care patru de aur şi trei de argint, la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice la care a participat ca sportiv, la alte cinci mergând ulterior în calitate de antrenor, cu rezultate de asemenea impresionante. Domnule Ivan Patzaichin, conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al UNEFS, pe deplin meritat, o considerăm o binevenită răsplată și o mare sărbătoare pentru întreaga comunitate!”.
„Sportul m-a introdus într-o lume la care nici nu visam”
Vizibil emoţionat, fostul mare campion le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la eveniment şi celor care şi-au pus amprenta asupra prodigioasei sale cariere, mărturisind că atunci când s-a apucat de acest sport a visat să urce pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor internaţionale, dar nici măcar el nu a îndrăznit să spere că va putea urca atât de sus. „Sunt aproape 50 de ani de când eu am plecat dintr-un sat uitat, așa cum spunea partenerul meu de atunci. Copilul acela și-a dorit să fie campion și am ieșit de mai multe ori campion. Nu m-am gândit niciodată la o asemenea onoare de a primi un astfel de titlu. Este un moment care mă emoționează extraordinar de mult și mă onorează în același timp. M-ați introdus într-o lume la care nici nu visam. Întotdeauna mi-am dorit să fac lucruri mai bune, de când am pășit în lumea acestui sport, în familia sportului românesc, am dăruit ceea ce am considerat eu că sunt în stare să fac, și întotdeauna am zis că nu e suficient cât am făcut”, a declarat Ivan Patzaichin.
Însemnele de Doctor Honoris Causa i-au fost înmânate lui Ivan Patzaichin de președintele Senatului UNEFS, prof. univ. dr. Honoris Causa Viorel Cojocaru, iar festivitatea de acordarea a titlului de Doctor Honoris Causa s-a încheiat cu imnul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, interpretat cântărețul Mihai Constantinescu, absolvent al UNEFS promoţia 1972. Ivan Patzaichin este şi singurul sportiv român căruia CIO i-a acordat Colanul de Platină, cea mai mare distincţie în sport.
CV Ivan Patzaichin
Data naşterii 26 noiembrie 1949
Locul naşterii: Satul Mila 23, Comuna Crişan
Palmares ca sportiv: A participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice, de unde s-a întors cu 7 medalii (4 de aur şi 3 de argint), 50 de titluri de campion naţional, 1 titlu de Campion European, 22 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 9 de aur.
Palmares de antrenor: a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice. A câştigat 150 de medalii cu sportivii lui.
43 de ani a activat Ivan Patzaichin pentru CS Dinamo, clubul care i-a făcut prima legitimare ca sportiv în martie 1967 şi pentru care avea să activeze 18 ani ca sportiv şi alţi 25 de ani ca antrenor.
Poveşti necosmetizate de campion
Debut cu dezamăgiri în serie / La prima competiţie majoră la care a participat în România, Campionatele Naţionale de juniori, terminată pe poziţia a doua, Ivan a fost descalificat pentru o altercaţie în timpul cursei cu un adversar. În 1968, la prima sa apariţie intenaţională, a fost descalificat pentru că ar fi depăşit culoarul său cu vâsla. La JO 1968, la proba 1000 de metri simplu, în timp ce se îndrepta spre victorie, după mai bine de 900 de metri parcuşi s-a întors să vadă de pe care culoar vine principalul contracandidat la aur şi i s-a blocat spatele, terminând cursa mai mult din inerţie, pe poziţia a 7-a.
Primul contact cu Bucureştiul / În primele săptămâni în Capitală, Ivan nu se deplasa nici măcar de la club la cantină fără să fie însoţit de vreun cunoscut, de teamă să nu se rătăcească.
Prima maşină, luată cu ajutorul unui rival / Cu o „avere” de 1.800 de mărci germane în buzunar, Ivan a apelat la neamţul Detlef Lewe pentru a-l ajuta să-şi cumpere o maşină, mergând pe încredere şi lăsându-i acestuia toţi banii. Lewe, pe care Patzaichin îl cunoscuse în concursul în care l-a şi învins, i-a trimis după câteva săptămâni un Ford Coupe argintiu, iar românul a aflat abia peste mulţi ani că preţul acelui automobil (de lux pentru România acelor ani) fusese de 8.000 de mărci.