Idee genială a presei din Turcia: un autocar dedicat jurnaliştilor sportivi!

În timp ce presa europeană se luptă cu concedierile şi restructurările zilnic, Turcia este o ţară în dezvoltare din acest punct de vedere – nu doar la nivel declarativ al economiştilor, ci şi prin acţiuni doveditoare.

În urmă cu câteva zile, Asociaţia Presei Sportive din Turcia (TSYD), s-a transformat într-o caravană modernă a jurnaliştilor- fără a cheltui un ban! Costurile au fost acoperite de compania care a furnizat autovehicului (Tourist Bus Manufacture Company) şi de către Lig TV, companie soră a Digiturk. De asemenea, Funtoro a ajutat la acest proiect, furnizând sisteme de satelit şi TV de înaltă calitate în autobuz.
Ce reprezintă această caravană? Este un autocar modern, dotat cu 44 de locuri şi un studio TV cu 5 canale.

Preşedintele Asociaţiei, Esat Yilmaer, a fost foarte încântat de procurarea autocarului. Acesta este echipat cu internet wireless, antene de satelit care recepţionează şi emit semnal, monitoare personale pentru fiecare pasager, pe care se pot urmări programe şi se pot edita materiale, precum şi cu un bar cu băuturi şi sandvişuri gratuite pentru jurnalişti.
De asemenea, se pot organiza interviuri în autocar prin crearea unui mini-studio, cu ajutorul unei camere, a doi prezentatori şi al unui fundal. Acest post de televiziune poate transmite ore întregi de filmări către sediul de televiziune al oricărui reporter.
De ce au făcut turcii asta? Este simplu: din motive economice şi de securitate. În loc să meargă cu maşina sau cu avionul, Asociaţia pune autocarul la dispoziţie jurnaliştilor pentru călătorii de la Istanbul la Ankara, Eskesechir, Bursa, Cappadocia sau Manisa – oraşe aflate la distanţe de până la 800 de kilometri. După eveniment, jurnaliştii se pot folosi de călătoria retur pentru a lucra şi astfel nu pierd timp esenţial pentru ei şi ziarele sau televiziunile pentru care lucrează.
Autocarul poate fi folosit şi în situaţii de trafic intens în oraş, jurnaliştii neavând, astfel, probleme cu parcarea sau cu siguranta maşinilor proprii.
În viitor, autocarul va fi folosit pentru călătorii în străinătate, pentru a transfera jurnaliştii de la hotel la evenimente, acolo unde, în mod normal, ar avea probleme să rămână grupaţi (de exemplu, la Campionatul European).
Asociaţia Presei Sportive din Turcia a deschis un drum interesant cu această idee extraordinară. Cu toate acestea, cel mai important lucru este acela că le oferă noi beneficii membrilor săi. Acesta ar trebui să fie un obiectiv pentru toate Asociaţiile care sunt membre AIPS.

Sursa: site-ul AIPS
Traducere: Catalin Fainisi