Şi noi suntem Charlie: Apărarea dreptului la liberă exprimare

Caricatură de Belaid Boumid

Lausanne, 9 ianuarie 2015. Apreciat adeseori ca un om cu puţine cuvinte, dar multe imagini, Belaid Boumid a reuşit să capteze sentimentele membrilor AIPS, ale caricaturiştilor şi a întregii prese mondiale, condamnând prin armele sale masacrul jurnaliştilor de la revista Charlie Hebdo din Paris.

Desenul lui Boumid trimite un mesajul clar că atacul asupra revistei satirice franceze a fost un atac direct la libertatea presei şi a celei de expresie.

Boumid a fost până recent preşedinte al AIPS Africa, iar în momentul de faţă a devenit membru de onoare a acestei secţiuni continentale. El este printre cei mai mai cunoscuţi caricaturişti din Maroc. Începând din anul 1977 a lucrat pentru cotidianul Al Bayan, lider de piaţă şi este de asemenea autorul colecţiei de caricaturi “Gadfly”, publicată în anul 2000. De-a lungul anilor s-a afirmat drept unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti de sport africani, o personalitate care s-a gândit mereu să sublinieze rolul important pe care îl are caricatura pentru a produce umor, fără ca mesajul propriu-zis să fie distorsionat.