HALTERE | Copiii-fenomen care au cucerit Europa

Tinerii halterofili români au venit cu sacul plin de medalii de la Campionatele Europene de juniori Under 17 și Under 15, desfășurate în Italia, la Milano. Tricolorii au cucerit 39 de medalii, dintre care 22 de aur!

Halterele românești pășesc pe drumul bătătorit de canotaj și caută esență tare pe meleagurile Moldovei. Botoșaniu și Oneștiul au fost puternic reprezentate în delegația care a reprezentat România la Campionatele Europene de juniori Under 17 și Under 15 desfășurate în Italia, la Milano, acolo unde loturile tricolore au făcut spectacol. Sportivii români au cucerit în total 39 de medalii, dintre care 22 de aur, ocupând poziții fruntașe în toate clasamentele. La fel de importante ca și medaliile au fost cele trei locuri cotă (maximum) obținute pentru Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires (luna octombrie). Două fete și un băiat de la Under 17 vor reprezenta România la competiția supremă a juniorilor, iar cap de listă sunt sportivele de la Onești și Botoșani.
Zestrea remarcabilă este rezultatul seriozității, muncii și ambiției de fier a acestor copii de a reuși în viață. Și nu, românii nu au concurat singuri. Doar într-un singur clasament au ocupat locul I la general, la junioare Under 17, acolo unde, nota bene, au punctat 20 de națiuni.

Direcția ”Buenos Aires”

Aurul, argintul și bronzul s-au înghesuit în bagajele sportivilor români, însă câteva dintre performanțe merită o atenție deosebită, mai ale că ”realizatorii” acestora sunt cap de listă pentru Buenos Aires. La Under 17, Mihaela Cambei a cucerit toate cele trei medalii de aur la categoria 48 de kilograme, cu un total olimpic de 155 kilograme. Legitimată la CSM Onești, Mihaela este campioană europeană în 2016 (Under 15), ocupând în 2017 locul 5 la campionatul mondial.
Tot trei medalii de aur a obținut și Sabina Baltag, de la CSM Botoșani – categoria 53 kg. Cu un total de 177 kg și un impresionant rezultat la procedeul aruncat (102 kg) care i-ar fi adus aurul și la o categorie superioară de greutate, Sabina Baltag este deja o mare promisiune pentru halterele românești. Ea face parte din echipa de aur de la Botoșani, unde funcționeză Centrul Olimpic Național dedicat halterelor. Alături de ea, alte câteva copile ce par fragile se antrenează pentru unul dintre cele mai dure sporturi. O fac însă cu zâmbetul pe buze, pentru că majoritatea sunt selectate din satele din împrejur, unde copiii ”se joacă” de mici cu greutățile, mai ceva ca în sala de haltere. Raluca Olaru este o altă colegă a Sabinei Baltag. Are 17 ani, iar la Milano a obținut toate cele trei medalii de aur la categoria 58 de kilograme, după ce anul anterior reușise aceeași performanță la Europenele de la Kosovo. Raluca este originară din satul Tudor Vladimirescu.
Mihaela Cambei, Sabina Baltag și Raluca Olaru sunt cele trei sportive dintre care se vor alege reprezentantele României pentru Jocurile Olimpice de Tineret. Marinela Moroșan – medaliată cu bronz la total la categoria 63 kg este și ea pe lista scurtă. La masculin, cele mai mari șanse de a ocupa singurul loc cotă al României le are Emanuel Danciu de la CSM Arad, opțiunea a doua fiind Robert Florea, de la CS Olimpia București.

Alice, fata unei românce plecată la muncă în Italia

Rezultate frumoase s-au obținut însă și în competiția juniorilor de până la 15 ani. În special în cea a fetelor, unde patru sportive au adunat 12 medalii de aur: Dorina Costela Tofan (cat. 44 kg), Alice Magda Halmac (cat. 48 kg), Andreea Cotruță (cat. 53 kg) și Luciana Iuliana Condurache (cat. +75 kg). Dintre cele patru, Alice Halmac a avut șansa de a fi susținută de aproape de chiar mama sa, o româncă plecată în Italia să câștige bani pentru a-și întreține familia. Liliana Halmac are 10 copii și lucrează în provincia Milano ca îngrijitoare. Alice (14 ani) este penultima dintre copii. „A început să facă acest sport de la 5 ani, iar la 11 ani era campioană națională. Acum 2 ani a fost selecționată la lotul național de juniori de la Galați. S-a despărțit cu greu de ceilalți frați care au rămas la Bacău. Anul trecut a fost vicecampioană europeană în Kosovo, iar duminică, 22 iulie, a reușit să ajungă și campioană europeană la Milano. Eu de 10 ani îmi cresc copiii singură, fiind divorțată, dar am dovedit că și o mamă singură poate avea puterea de a crește și educa 10 copii, chiar departe fiind de ei. Sunt 6 ani de când lucrez ca în Italia”, a declarat Liliana pentru rotalianul.com.
De la începutul anului, FR de Haltere a adus în vistieria sportului românesc nu mai puțin de 67 de medalii. Până la finele anului, mai urmează câteva competiții, între care și mondialele de seniori, competiția care dă startul calificărilor pentru JO Tokio 2020.

Rezultate complete CE de juniori
Under 17, feminin
Cat 44 kg: Adriana Cosmina Pană – bronz la smuls (61 kg), argint la aruncat (79 kg), argint la total (140 kg)
Cat 48 kg: Mihaela Valentina Cambei – aur la smuls (67 kg), aur la aruncat (88 kg), aur la total (155 kg)
Cat 53 kg: Sabina Baltag – bronz la smuls (75 kg), aur la aruncat (102 kg), aur la total (177 kg)
Cat 58 kg: Raluca Andreea Olaru – aur la smuls (82 kg), aur la aruncat (99 kg), aur la total (181 kg); Alexandra Daniela Maricut – bronz la smuls (79 kg), argint la aruncat (98 kg), bronz la total (177 kg)
Cat 63 kg: Mihaela Ilie – bronz la smuls (86 kg), aur la aruncat (110 kg), argint la total (196 kg); Marinela Moroșan – argint la smuls (88 kg), bronz la aruncat (106 kg), bronz la total (194 kg)

Under 17, masculin
Cat 50 kg: Cosmin Florin Krupla – bronz la smuls (82 kg), aur la aruncat (103 kg), bronz la total (185 kg)
Cat 62 kg: Emanuel Marian Danciu – argint la aruncat (144 kg), bronz la total (256 kg); Robert George Florea – bronz la aruncat (141 kg)
Under 15, feminin
Cat 44 kg: Dorina Costela Tofan – 3 medalii de aur (smuls 59 kg; aruncat 73 kg; total 132 kg)
Cat 48 kg: Alice Magda Halmac – 3 medalii de aur (smuls 62 kg; aruncat 73 kg; total 135 kg)
Cat 53 kg: Andreea Cotruță – 3 medalii de aur (smuls 70 kg; aruncat 90 kg; total 160 kg)
Cat +75 kg: Luciana Iuliana Condurache – 3 medalii de aur (smuls 77 kg; aruncat 93 kg; total 170 kg)

Articol scris de Alexandru Enciu