Echipa feminină va „trage” la Campionatele Mondiale de la Stuttgart ca să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Pentru gimnastica românească urmează provocarea supremă în acest ciclu olimpic, Campionatele Mondiale de la Stuttgart (4-13 octombrie). Competiția reprezintă, de fapt, cea mai importantă etapă de calificare la Jocurile Olimpice, dincolo de bătălia pentru medalii și glorie.
La întreceri și-au anunțat prezența 93 de națiuni, iar România va fi prezentă cu echipele complete. Singur, interesul numărul 1 rămâne echipe feminină, în ciuda faptului că ea traversează cea mai dificilă perioadă din istorie.
Statele Unite, Rusia și China, echipele medaliate la Mondialele de la Doha de anul trecut, au obținut deja biletele pentru Tokyo 2020. De la Stuttgart, se califică alte 9 națiuni. În principiu, echipele care termină în Top 12 în calificările din 4-5 octombrie, pentru că este greu de crezut că SUA, Rusia și China nu se vor regăsi în această ierarhie. Toate națiunile care obțin calificarea la Jocurile Olimpice vor avea dreptul să participe cu patru sportivi la Tokyo.
Așteptările României? „Sunt condiționate de materia umană pe care o avem la dispoziție. Fetele au putut fi urmărite și la Campionatele Naționale de la Ploiești (n.r. desfășurate în prima parte a lunii septembrie), asta a fost în stare să producă gimnastica feminină românească în momentul de față și cu asta mergem înainte. Toate lumea a văzut diferența dintre senioare și junioare. Din păcate, anul de vârstă al junioarelor nu ne avantajează să facem o echipă și mai competitivă. Ne luptăm pentru calificarea la Jocurile Olimpice cu ce avem”, a venit răspunsul antrenorului coordonator, Nicolae Forminte.
Cele mai în formă gimnaste ale momentului nu pot concura la Stuttgart
La Campionatele Naționale, marea vedetă a fost Ioana Stănciulescu, sportivă legitimată la Farul Constanța, care a câștigat cu peste două puncte avans la individual compus, plus alte trei titluri în finalele pe aparate. Ioana este născută însă în 2004, astfel că nu are dreptul să reprezinte România la Campionatele Mondiale. În aceeași situație se regăsește și Maria Silviana Sfiringu, medaliată cu aur la paralele și locul 2 la individual compus în cadrul CN de la Ploiești.
În fapt, România traversează o perioadă foarte dificilă în gimnastica feminină, iar concluziile sunt tot cele vechi, după cum a precizat Nicolae Forminte: „În 2014 am spus că este posibil să nu ajungem cu echipa la Jocurile Olimpice. La fel de posibil este să prindem un concurs bun și să ajungem acolo. Este adevărat, nu m-am gândit niciodată, când am pornit la drum, că voi avea echipa de acum. Au fost mulți alți copii care s-au pierdut pe drum. Nu mă refer la problemele de accidentare, ci s-au pierdut din cauza societății, din cauza părinților. Când am revenit la lot, în mintea mea era un alt plan de bătălie. Dar am datoria să fac tot ce îmi stă în putință ca să aliniem o echipă cât mai bine pregătită și cât mai sănătoasă în limita posibilului. Sunt dureri de uzură care ne împiedică să avem o pregătire continuă. De asemenea, sunt gimnaste care au un grad de suportabilitate al durerilor foarte scăzut, iar pregătirea suferă din cauza lipsei continuității. Suntem mereu la limita pericolului de a pierde o gimnastă și atunci pregătirea este și în funcție de acest aspect”.
Ana Maria Puiu, Iulia Berar, Ioana Crișan, Denisa Golgotă, Maria Holbură și Carmen Ghiciuc sunt cele șase fete care vor reprezenta România la Stuttgart. „În primul rând, în mintea mea, avem obligația să aliniem o echipă la Mondiale, atât pentru a încerca să ne calificăm la Jocurile Olimpice, dar și pentru a onora cartea de vizită pe care o avem. Că unele generații sunt mai valoroase, că altele sunt mai puțin valoroase, cert este că în ultimele două cicluri olimpice s-a dărâmat mitul că orice copil care intră pe ușa sălii de la Deva devine campion olimpic. S-au întâmplat și astfel de miracole pe codul vechi de punctaj, pe codul acesta nou lucrurile stau diferit. Actualul cod de punctaj este făcut exclusiv pentru profesioniști”, a mai spus antrenorul coordonator la echipei feminine.
„Nu pot să mă duc la competiții și să nu mă gândesc la medalii”
Pentru Nicolae Forminte, blazonul pe care România îl are de apărat în gimnastica mondială, câștigat pe parcursul a zeci de ani, este mai presus decât orice alt obiectiv. „Am datoria de a face posibilul și imposibilul, de a încerca să ne calificăm cu echipa la Jocurile Olimpice. Nu-mi este ușor să defilez prin competiții fără să am obiective. De când am început să activez la echipele naționale, atât în colective tehnice, cât și coordonator, mereu am adus 4-6 medalii de diferite culori. Nu pot să mă duc la competiții și să nu mă gândesc la medalii. Nici acum nu mă duc fără să mă gândesc la medalii, dar obiectivul numărul 1 este acea încercare disperată de a ne califica la Jocurile Olimpice. Nu pentru că ar fi o tragedie. Până la urmă, pentru un om crescut în spiritul performanțelor sportive în această ramură este mai mult o chestiune de orgoliu și de demnitate. Dar dacă unii acceptă realitatea și se amestecă în situația asta încurcată încercând să clădească, să construiască, să pună umărul la revenire, alții stau pe margine și cârcotesc. Și aici este o chestiune de opțiune din punct de vedere al specialiștilor”, a tras concluzia Nicolae Forminte.
Echipa feminină a României va concura la Mondialele de la Stuttgart în 4 octombrie, de la ora 19:00, în subdiviziunea a 5-a. China va urma după România, în timp ce Rusia, Marea Britanie și Statele Unite vor intra în concurs în ziua următoare.
La masculin, România va conta pe Roland Modoianu Zseder, Cristian Bățagă, Andrei Muntean, Marian Drăgulescu, Vlad Cotuna și Gabriel Ghiuzan.
Articol scris de Marius HUȚU