Centenarul nostru începe într-o lume zguduită de tensiuni și masacre. Nu este ușor să găsim liniștea necesară pentru a planifica toate manifestările, dar trebuie să ne aducem contribuția la procesele de destindere. Sarcina noastră este, de asemenea, să restabilim relațiile, precum și să ne apărăm libertatea de gândire și de exprimare. În același timp, trebuie să fim atenți la AI (Inteligenta Artificială) și CC (Creatorii de conținut).
PROGRAMUL. În această perioadă lucrăm la Premiile AIPS și la un nou proiect care implică Tinerii Reporteri, care vor trebui să spună lumii povestea Olimpiadei din țările lor. Este o meserie interesantă, pentru că ne arată cât de mare este totuși dorința de a oferi informații corecte și serioase. Congresul Centenarului AIPS este programat în perioada 28 aprilie – 2 mai, la Santa Susanna, în Spania, un eveniment cu totul special de data aceasta, pentru că va trebui să ne spunem povestea și, în același timp, să discutăm cele mai fierbinți subiecte actuale. Va fi un eveniment special, cu mulți invitați și în fiecare zi va prezenta conținut de înalt nivel cultural.
UNESCO. Apoi, pe 6 august, la Paris, orașul care a fost leagăn și a văzut nașterea asociației noastre, este planificată o mare sărbătoare la sediul UNESCO. Cu această ocazie, pe lângă amintirea începuturilor noastre, vom acorda o recunoaștere specială colegilor care au participat la peste 10 ediții ale Jocurilor Olimpice în cariera lor.
AI. Inteligența artificială este un subiect delicat, deoarece opiniile pe acest subiect diferă. Cu siguranță tehnologia ajută, dar în acest caz ajutorul se poate transforma în pagube grave dacă nu este controlat și gestionat corect. Sunt cei cărora le este frică de faptul că algoritmii ar putea înlocui jurnaliştii şi dintr-un anumit punct de vedere nu greşesc, pentru că sunt multe îndoieli.
PLÂNGEREA. The New York Times a denunțat „mașina” care își folosește conținutul fără consimțământ. A putut dovedi că AI a răspuns cu aceleași cuvinte ca într-una dintre coloanele sale. Dar cum raportăm faptul că ne-au luat anii de muncă și l-au introdus în baza de date fără a ne cere permisiunea și fără să recunoască măcar remunerația. Este ușor să faci bani așa, folosind munca altora fără să cheltuiești un cent și atunci cine deține „mașina” devine miliardar. Un astfel de comportament este foarte apropiat de o infracțiune.
VIITORUL. Nu suntem împotriva inovațiilor tehnologice, dar acestea trebuie reglementate cu un cod de etică pentru a preveni ca lumea jurnalistică să devină o junglă. „Mașinilor” nu le pasă de libertatea de gândire; într-adevăr sunt perfecte pentru a-l îmblânzi. Și cine deține cheile acestor „mașini”? Ca de obicei, cine are mai mulți bani și putere. Așa că să încercăm să lansăm un dialog constructiv pentru a evita greșelile și situațiile dificile, pentru că lumea sportului este încă sănătoasă și merită să o menținem așa.
CC, NOUA PROBLEMĂ. În același timp, există o nouă tendință: CC (Content Creator). Creatorul de Conținut este o figură cu care unii ar dori să înlocuiască jurnaliștii și acest lucru nu este acceptabil, deoarece există riscul contaminării reportajelor evenimentelor. Creatorul de conținut lucrează pentru a promova federații, cluburi sau personalități, este o meserie de relații publice și nu suntem împotriva celor care lucrează, ci vrem doar să evităm confuzia de roluri. În zonele mixte ale stadioanelor trebuie creat un alt spațiu pentru ei, nu pentru a le ghetoiza, ci pentru a le permite colegilor să lucreze în cele mai bune condiții, evitând confuziile și pierderile inutile de timp.
Gianni Merlo – președinte AIPS