“Generaţia de aur”, premiată la Gala Aşilor Tenisului Românesc.

Art3-Poza2-Asii tenisului

„Generaţia de aur” a tenisului românesc, reprezentată de Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Virginia Ruzici, Florenţa Mihai şi Mariana Simionescu, alături de antrenorii Ştefan Georgescu şi Aurel Segărceanu, a primit plachete omagiale şi diplome de excelenţă.

„Trebuie să ne tratăm cum se cuvine valorile, pentru că cine nu-şi respectă trecutul nu înţelege prezentul şi nu poate să-şi facă planuri de viitor”, spunea preşedintele George Cosac la începutul anului, în platforma-program a candidaturii la FR Tenis. Iar după ce a câştigat alegerile, Cosac şi-a respectat această promisiune, organizând o gală pentru fostele glorii ale sportului alb, la iniţiativa fostului preşedinte al FRT din anii ’72-’82, generalul Nicolae Stan. Întâlnirea de suflet, de la care au lipsit motivat Ion Ţiriac şi Mariana Simionescu, a prilejuit depănarea de amintiri şi întâmplări, în aceeaşi măsură emoţionante şi amuzante din acea perioadă de glorie a tenisului românesc. Gala a debutat cu un mic montaj video, care a ilustrat câteva dintre momentele de referinţă ale tenisului românesc: finala Cupei Davis de la Bucureşti (1972), ca şi victorii importante reuşite de Ilie Năstase, Ion Ţiriac, Virginia Ruzici şi Florenţa Mihai. “Cu rachetele de atunci nu poţi acum decât să aprinzi focul”, a spus Năstase. „Ilie, poate câştigi finala acum!”, i-a spus, în glumă, preşedintele Asociaţiei Presei Sportive, Dumitru Graur, în timpul vizionării imaginilor din finala Cupei Davis 1972, România – SUA.

Ilie Năstase: „Riscăm să devenim prizonierii trecutului

“M-am uitat foarte atent la imagini”, a spus Năstase în timpul vizionării montajului video, „cam lung filmul, iar de-l urmărim prea mult, riscăm să devenim prizonierii trecutului. Nu mă mai uit la ce am făcut înainte, mă interesează ce fac acum”, susţinea primul tenisman român inclus în Hall of Fame, care a adăugat că “momente importante ca acestea sunt necesare”. „Aş fi preferat să dau un turneu de Grand Slam pentru Cupa Davis. Din păcate, nu s-a întâmplat, şi îmi pare rău”. „N-a mai luat Ţiriac diplomă de asta la şcoală!”, a glumit Năstase în momentul în care i s-au acordat lui Ţiriac diploma şi placheta de excelenţă pentru întreaga activitate dedicată sportului de performanţă. Premiul a fost oferit de George Cosac şi i-a fost înmânat lui Ilie Năstase, deoarece Ţiriac nu a putut fi prezent la gală, fiind plecat în SUA.

La serviciu, reprezentantele sexului frumos

Fostul preşedinte al FR Tenis, generalul Nicolae Stan, a premiat-o pe Virginia Ruzici. „Le mulţumesc lui Ion Ţiriac şi lui Ilie Năstase că m-au luat sub aripa lor când eram foarte tânără. Ei au fost modele pentru mine”, a declarat Virginia Ruzici. Secretarul de stat al MTS, Carmen Tocală, i-a înmânat diploma şi placheta de excelenţă Florenţei Mihai. „Este un moment foarte emoţionant pentru mine, mulţumesc că nu aţi uitat valorile sportului românesc. Alegerea mea a fost de a rămâne în România şi a încerca să cresc tinere talente, care îmi doresc să obţină rezultate mai bune decât mine”, a spus Florenţa Mihai. „A fost o festivitate extraordinară, cum ne-am dori să fie la multe sporturi, ce a marcat momente cu rezultate de excepţie din tenisul românesc. Din păcate, părinţii sunt sponsorii şi susţinătorii principali ai copiilor la tenis în această perioadă”, a spus secretarul de stat în MTS, Carmen Tocală.

„Părinţii” campionilor tenisului românesc

„Este tatăl biologic al lui Florin Segărceanu, dar profesional are mult mai mulţi copii”, a spus Cristian Ţopescu despre fostul antrenor Aurel Segărceanu, un alt premiant al galei, care a povestit cum dormeau câte şapte în cameră în unele deplasări sau cum racorda rachete toată noaptea. Lăcrămioara Moroianu (Project Manager Premier Palace Hotel&Spa), care i-a înmânat premiul lui Aurel Segărceanu, a spus: „Nu întâmplător a fost găzduită la noi o asemenea gală. Şi nu ne aflăm la prima acţiune de acest fel, anul acesta organizând o gală a sportului-rege, cu Asociaţia Presei Sportive, unde au fost premiaţi Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi şi Nicolae Rainea”. Echipa de Cupa Davis a României a reprezentat o putere în tenisul mondial, cele trei finale cu SUA, jucate în ’69, ’71 şi ’72, fiind o dovadă clară în acest sens. Printre cei cărora le datorăm aceste performanţe se numără şi Ştefan Georgescu, cel care a fost căpitanul nejucător al echipei noastre în ultimele două finale. El a fost premiat de către Mihai Gabriel Liviu Ispas, secretar general în Ministerul Educaţiei. Florenţa Mihai şi Virginia Ruzici au salutat prezenţa la gală a prinţului Dimitrie Sturdza, fost jucător de tenis, menţionând că familia acestuia a susţinut dintotdeauna tenisul românesc. Prinţul Dimitrie Sturdza a povestit cum i-a ajutat pe Ilie Năstase şi Ion Ţiriac să ajungă la turnee în străinătate, organizatorii spunând despre cei doi „că sunt puţini nebuni, dar extrem de talentaţi”. Printre personalităţile prezente la gală s-au mai aflat vicepreşedinţii FRT, Dinu Pescariu, Răzvan Itu, directorul general al FRT, Mihai Pleşiţă, Alexandru Lăzărescu, Agop Kîrmiziyan, Mircea Pascu, Doru Neagu şi alţii. Corneliu Vadim Tudor (membru în Comisia de sport din Parlamentul European): „Acest moment de la gală, la care mulţi au lăcrimat, evocă tinereţea noastră. Ei sunt exemple vii, modele demne de urmat pentru tânăra generaţie. Aceşti oameni sunt nişte eroi. Valorile nu mai sunt preţuite în ziua de azi”. La final, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, i-a înmânat un premiu de excelenţă generalului Nicolae Stan. „Mă bucur enorm şi sunt foarte fericit pentru această gală. Le mulţumesc tuturor celor care au ajutat la organizarea galei şi celor care au participat la ea”, a declarat fostul preşedinte al FRT, generalul Nicolae Stan.

Articolul complet il puteti citi in Revista Sport in Romania Nr. 2 – noiembrie 2013.