Federația Română de Fotbal a transmis miercuri, 15 ianuarie, o scrisoare Asociației Presei Sportive, semnată de secretarul general Radu Vișan, prin care este semnalată o situaţie pe care FRF trebuie să o gestioneze de mult timp. Semnatarul scrisorii atrage atenția asupra pericolului de preluare și de propagare a informației de la o publicație la alta fără nicio minimă verificare. În același timp, sunt apreciate demersurile civice ale Asociației Presei Sportive în privința instaurării unui climat decent și onest între societate și media. Redăm mai jos conținutul integral al scrisorii.
Stimate Domnule Dumitru Graur,
Am onoarea să vă transmit salutul meu şi al Federaţiei Române de Fotbal, împreună cu urări de succes pentru activitatea dumneavoastră!
Urmăresc, de mult timp și cu interes, demersurile civice ale organizaţiei dumneavoastră în privința instaurării unui climat decent și onest între societate şi media. Acesta este motivul pentru care mă și adresez Asociației Presei Sportive din România, dar şi altor organizaţii similare care îmbrăţişează aceeași cauză. Mi-am propus să semnalez observatorilor publici ai media şi organizaţiilor profesionale o situaţie pe care FRF trebuie să o gestioneze de mult timp, dar care a ajuns la cote ce depăşesc relația noastră cu media. Este vorba despre derapajele deontologice repetate ale Gazetei Sporturilor care au dus la un modus operandi al publicației respective. Funcţiunea jurnalistică primordială, aceea de a informa corect publicul, a fost de mult abandonată de Gazeta Sporturilor. Din păcate, fenomenul de propagare a fake news-urilor produse de Gazeta Sporturilor este foarte dezvoltat, întrucât reputaţia istorică a GSP încă validează credibilitatea actualei echipe de jurnalişti de acolo.
În esenţă, acesta este scopul nostru, de a vă semnala că, cel puțin în zona presei sportive, s-a instalat acest pericol al preluării și propagării informației de la o publicație la alta fără nicio minimă verificare. Este adevărat, nu este o carenţă doar a presei din României. Recent am văzut acel caz devenit “de manual” în care o informație greşit procesată la Bruxelles a fost propagată în întreaga lume prin faptul că a fost creditată de publicaţii prestigioase britanice, precum The Guardian și The Independent. Este vorba de aşa-zisa decizie a guvernului finlandez de a reduce săptămâna de lucru la 4 zile, cu 6 ore pe zi. Ceea ce era complet fals, doar că nimeni de pe mapamond nu și-a pus problema să verifice o informație publicată de The Guardian sau The Independent.
Nu doresc să ridic problema FRF la nivelul celei a guvernului Finlandei, dar îndrăznesc să spun că dezinformările răspândite de Gazeta Sporturilor au un impact mai contondent în comunitatea sportivă din România. V-am mai semnalat în trecut astfel de exemple, care însă nu au încetat.
Anul acesta, Gazeta Sporturilor a inventat pur si simplu o descindere a “mascaților” de la DIICOT la sediul FRF, în baza unei precizări de o cu totul altă natură a autorităţilor statului. Pe această poveste, ilustrată cu un colaj foto spectaculos cu “mascați” în faţa sediului FRF, Gazeta Sporturilor a însăilat apoi un scenariu al deturnării banilor destinați EURO 2020 sau a sumelor primite de la UEFA și FIFA pentru proiecte fotbalistice. Nu e foarte greu pentru FRF să demonteze aceste neadevăruri, dar efectul produs prin propagarea ştirilor false în întreaga media este de multe ori ireversibil pentru reputaţia Federaţiei Române de Fotbal. O bună parte din public, undeva, rămâne cu impresia unei federaţii care se ocupă și astăzi de matrapazlâcuri, la fel ca vechea administraţie a lui Mircea Sandu.
Nu e cazul să vă detaliez întregul dosar cu dezinformările şi calomniile colectate de la Gazeta Sporturilor, dar nu greşesc dacă afirm că se întrunesc toate elementele necesare recunoaşterii unei campanii de presă articulate pentru defăimarea FRF.
Îmi este greu să vă solicit ceva anume pentru a ne ajuta să ieşim din această relație tensionată cu Gazeta Sporturilor. Cred însă că puterea şi credibilitatea organizaţiei dvs. de a semnala opiniei publice, societății româneşti în ansamblu, derapajele din zona media ar ajuta publicul să înțeleagă mai bine comportamentul Gazetei Sporturilor şi să devină mai circumspect la producţiile editoriale ale acestei publicaţii.
În speranța că veți percepe demersul nostru ca pe unul onest, în interesul publicului, și nu ca pe o vendetă, vă transmit mulțumirile noastre anticipate pentru timpul și atenția acordate.
Cu aleasă consideraţie,
Radu Vişan
Secretar General FRF