Numai FIFA, în condiţia sa tragi-comică, putea să ajungă la o serie de întorsături ale mult cântatei sale reforme, după ce a căzut în mijlocul unei lupte între consilierii pe probleme de transparenţă. Transparency International (TI) a încetat să lucreze cu Federaţia Mondială, după ce şi-a exprimat dezacordul cu privire la abordarea expertului Mark Pieth. Preşedintele FIFA, Sepp Blatter şi directorul său executiv au fost nevoiţi, în cadrul Congresului din iunie, să recunoască durerosul adevăr – evident de mulţi ani pentru cei din afară – anume că este necesară o reformă politică şi structurală. Simultan, Transparency International şi Pieth – profesor în legea penală şi consultant ocazional al ONU – au început o cursă a recomandărilor. Transparency International a câştigat înainte de „revelaţia” lui Blatter cu privire la reforme din octombrie, când s-a desfăşurat Comitetul Executiv.
La acea vreme, Blatter a spus că Transparency International a fost invitată să vină cu propuneri substanţiale. Sylvia Schenk, Consilierul Senior al TI pe probleme de sport, a participat la conferinţa de presă, fiind lăudată şi acceptând sugestia lui Blatter ca TI să joace un rol major în unul dintre comitetele responsabile cu reforma. După numai câteva ore, aceasta a fost atenţionată cu privire la pierderea credibilităţii TI în cazul în care intră în „cercul magic” al FIFA.
Pieth a fost numit de către Blatter în aceeaşi manieră ca şi TI. Ceea ce nu s-a spus, însă, a fost faptul că TI acţiona independent, în timp ce Pieth este plătit pentru aceasta. Acest aspect apare pe lista obiecţiilor TI – faptul că Pieth nu poate fi independent de organizaţia care-l plăteşte. Schenk susţine că fondurile necesare unui for independent trebuie asigurate de un grup mare de sponsori ţi televiziuni… uitând faptul că acestea sunt organizaţiile care finanţează oricum FIFA. Într-un interviu, aceasta a spus că „toţi membrii Comisiei trebuie să fie independenţi. Nu poţi spune asta atât timp cât ai contract cu FIFA”. Cealaltă obiecţie a TI a fost că Pieth este preocupat exclusiv de viitor şi încearcă să facă uitate problemele grave din trecut ale FIFA.
Pieth s-a declarat „plictisit” de comentariile doamnei Schenk. Acesta susţine că este ceva obişnuit ca o companie să plătească auditori externi pentru a-şi evalua afacerea. Cu toate acestea, a refuzat să spună ce sume de bani a încasat. „Nu putem cere firmelor de audit să lucreze gratis pentru a dovedi că sunt independente. Această idee este de-a dreptul penibilă”.
Cel mai prost an din istoria FIFA a fost încununat de acordarea deciziei de organizare a Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022 simultan. Zvonurile legate de voturi măsluite în cadrul acelui proces, precum şi la alegerile prezidenţiale au dus la suspendarea sau plecarea unor figuri importante ale FIFA, iar Blatter a fost obligat să accepte reformele majore.
Este incredibil, însă, că FIFA are nevoie să cheltuiască bani timp de şase luni pentru a plăti oameni din afară pentru a compune un cod de conduită întâlnit în aproape toate marile companii multinaţionale.
Propunerile lui Pieth
* Număr limitat de mandate pentru Preşedintele FIFA şi membrii Comitetului Executiv (CEx)
* Membri independenţi în CEx, reprezentaţi de un director
* Procedura de votare pentru desemnarea organizării Cupelor Mondiale trebuie modificată, deoarece reprezintă „decizii sensibile din punct de vedere politic şi un amestec de probleme de corupţie şi conflicte de interese”
* O verificare atentă a plăţilor către Federaţiile afiliate la FIFA şi persoanele aflate în anturajul acestora
* Plăţile către partenerii şi furnizorii de servicii ar trebui analizate, pentru a evita cazurile de corupţie
* Traseul banilor dedicaţi proiectelor precum „GOAL” ar trebui controlat de la început şi până la sfârşit, pentru a nu ajunge în buzunarele oficialilor
* Trebuie stabilite reguli clare cu privire la poziţia FIFA vizavi de cadouri şi contribuţii politice şi caritabile
* Ar trebui înfiinţat „un canal discret dedicat dezvăluirii actelor de corupţie”
* FIFA ar trebui să adopte normele corporatiste anti-corupţie şi împotriva conflictelor de interese
* Oficialii FIFA ar trebui aleşi în funcţie de silinţa pe care şi-o dau în numele Federaţiei