Federatia Turca de Fotbal a interzis suporterii oaspetilor la derby-uri

“Fotbalul nu este doar fotbal”, spune Simon Kuper, celebrul jurnalist şi autor britanic. Este uneori psihologic, uneori emoţional, alteori politic… nu doar fizic. Da, se joacă pe teren, antrenorii îşi expun tactica de joc, jucătorii înscriu goluri, iar arbitrii încearcă să păstreze jocul curat. Dar mai există un factor la fel de important în acest sport: fanii.  Marile meciuri, precum derby-urile, sunt cunoscute foarte bine pentru atmosfera creată în jurul lor. Fanii sunt cei care crează, în proporţie de 100%, această atmosferă. Da, sunt foarte greu de controlat, pot chiar să oprească disputarea meciului, pot începe o bătaie ca urmare a deciziei arbitrului şi multe altele… Dar nimeni nu îşi poate imagina o atmosferă frumoasă fără prezenţa ambelor galerii la meci. 
Federaţia Turcă de Fotbal a luat decizia de a interzice prezenţa fanilor oaspeţilor la toate meciurile considerate derby-uri, după îndelungi consultări cu reprezentanţii a 4 dintre cele mai mari cluburi din Turcia: Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray şi Trabzonspor. Motivul pentru care s-a ajuns la această decizie a fost acela de „a preveni acţiunile huliganice”. Meciul de miercurea trecută, dintre Beşiktaş şi Fenerbahçe, s-a disputat după noile reguli, fanii lui Fenerbahçe nefiind prezenţi pe stadion. 
După anunţarea acestei măsuri, majoritatea suporterilor turci a început să se plângă de decizia Federaţiei. Tribün Dergi, o revistă de fotbal foarte cunoscută în Turcia, a început o campanie pe contul de twitter, intitulată „Nu-mi atinge adversarul”. Nu doar fanii, ci şi jucătorii au reacţionat la această situaţie. Ümit Bozkurt, fost fundaş central al lui Beşiktaş, a declarat: „Fotbalul uneşte, nu separă şi nu interzice lucruri. Este o decizie groaznică”. 
Ce se va întâmpla după aceste reacţii ale fanilor rămâne un mister. Se poate schimba decizia luată? Puţin probabil. Grupurile de suporteri au început deja organizarea unui protest de amploare. Federaţia Turcă de Fotbal era deja într-o situaţie delicată, ca urmare a cazului meciurilor trucate, iar actuala decizie nu face altceva decât să mărească numărul criticilor.