FC Baia Mare: Generatia Mateianu (volumul I)

Semnalăm cu plăcere o nouă apariţie editorială a colegului Ion P. Pop, şeful filialei APS de la Baia Mare. Rod al unei munci asidue timp de cîteva decenii, volumul I al trilogiei consacrate momentului de vîrf al echipei-fanion a sportului băimărean este o apariţie robustă, bazată pe o impecabilă arhivă de date şi fotografii ale perioadei respective, ca şi pe mărturiile celor mai importanţi jucători ai echipei între anii 1976 şi 1981. Desigur, o mare parte a cărţii este dedicată lui Viorel Mateianu (1938-1997), creatorul echipei care a făcut vogă în fotbalul românesc, antrenor care este socotit astăzi drept cel care a deschis calea spre jocul perfect studiat, antrenat şi aplicat în teren conform unor scheme tehnice prestabilite.

Aflat ani de zile în apropirea lui Mateianu şi a echipei sale, Ion P. Pop descrie cu lux de amănunte, într-un prim volum, aventura băimăreană de la sfîrşitul anilor 70, pe care a trăit-o alături de cei prezenţi azi în carte. La timpul respectiv, într-un fotbal dominat de formaţiile bucureştene (susţinute generos de puterea politică a vremii), sau de geniul tehnic al lui piteşteanului Dobrin, FC Baia Mare şi Viorel Mateianu au adus noutate şi prospeţime tactică, argumente care le-au dat de multe ori cîştig de cauză în compania celor „mari”. Impresionante sînt de asemenea biografiile amănunţit descrise, ca şi mărturiile foştilor jucători băimăreni, de la Condruc sau Sabău, pînă la Ariciu, Bălan, Koller, Pamfil, Dragomirescu, Terheş, Rozsnyai şi toţi ceilalţi 14 „care au speriat estul” (mai curînd … sudul, după noi!), aşa cum îi descrie Pop.
Interesant şi desigur complet neobişnuit pentru fotbalul românesc, a cărei memorie s-a dovedit mereu extrem de scurtă, la Baia Mare se desfăşoară anual, începînd din 1999, o reuniune intitulată simplu „Întîlnirile generaţiei Mateianu”, al cărei iniţiator, Zoltan Illeş, este şi director al şcolii de fotbal care poartă numele marelui dispărut. La această reuniune „de familie”, care în acest an a avut cea de-a XIII-a ediţie, participă în mod regulat majoritatea foştilor jucători ai lui Viorel Mateianu (unii veniţi de peste mări şi ţări!), fosta sa soţie, Michaela, ca şi alţi apropiaţi ai acelei formaţii. Anul acesta a fost momentul lansării volumului documentar semnat de colegul nostru, căruia îi adresăm încă o dată felicitările noastre pentru tenacitate şi continuitate în meseria de gazetar sportiv, ca şi pentru ataşamentul său faţă de culorile sportului din Baia Mare.

Alte cărţi publicate de Ion P. Pop: „Patru secunde ale unei victorii” (cu H. Naum, 1985), „Atunci am învins Fiorentina” (1995), „Minaur – diamant de Maramureş” (1997), „FC Baia Mare–foto, informaţii” (2000, 2001, 2003), „Un deceniu de presă sportivă” (2010).