Levente Polgar (37 ani), un atlet cu dizabilităţi, a fost admis să participe la 6633 Arctic Ultra, cel mai dur maraton din lume, care se va desfăşura la Polul Nord pe durata a 8 zile, având un traseu în lungime de 566 de kilometri!
Marius Huţu
”Atletul fără o mână”, ”România campionului cu pantofii rupţi”, ”Maratonistul cu o singură mână”, ”Zugravul fără o mână selectat din Aiud să alerge cel mai dur ultramaraton din lume”, au fost doar câteva din titlurile date în ultima perioadă în mass-media din România despre un personaj, munte de ambiţie, pe numele lui Levente Polgar. Atletul în vârstă de 37 de ani, care şi-a pierdut un braţ încă de la o vârstă foarte fragedă, a devenit un om foarte popular în sportul românesc, după ce a fost admis să participe la 6633 Arctic Ultra, considerată cea mai dură competiţie din lume. Întărim ideea, sportivul din Aiud este o persoană cu dizabilităţi, care a fost totuși acceptată de organizatori în această cursă, a cărei primă ediţie s-a desfăşurat în 2007.
Un om cu o ambiţie de fier, Levente Polgar şi-a pregătit paşii pentru o astfel de provocare la fel ca un mare sportiv de performaţă. A alergat chiar sute de mii de kilometri, inclusiv de două ori ultramaratonul de pe Mont Blanc, iar atunci când a simţit că este pregătit de marea provocare a vieţii, nu a ezitat niciun moment. Ineditul participării la ultramaratonul de la Polul Nord este dat de faptul că Levi, aşa cum îl alintă prietenii, a fost prima persoană din lume cu dizabilităţi admisă la acest concurs. ”Această idee s-a născut în urmă cu 4-5 ani, discutam cu nişte colegi pentru a participa la un maraton mai extrem, hard. Ca variante erau fie Polul Nord, fie Polul Sud. Maratonul l-am lăsat pe tânjeală apoi, aşa cum se spune în limbajul nostru sportiv, l-am uitat, dar dintr-o dată mi-am spus că vreau să merg, după ce Tibi Uşeriu, Vlad Tănase şi Andrei Roşu, trei temerari români, au fost acolo şi l-au terminat. Nu ştiam contextul competiţiei, am mai lăsat încă un an să treacă. Tibi a fost încă o dată acolo şi l-a câştigat categoric. Atunci am zis să vedem demersurile care trebuie făcute pentru a ajunge la Arctic Ultra. Eu am şi o problemă, n-ai o mână, acolo e dificil să-ţi gestionezi mentenanţa. Organizatorii aveau rezerve, eu am fost fair-play cu ei de la bun început, nu le-am ascuns nicio informaţie. Mi-au dat acceptul, dar ultimul cuvânt l-a avut medicul competiţiei, care a cântărit decisiv. Şi-a dat şi el acceptul şi iată-mă lansat în provocare”, a povestit Levente Polgar.
3.100 de lire sterline, numai taxa de participare
Pentru a lua startul într-o astfel de competiţie, maratonistul a trebuit să achite o taxă de participare de 3.100 de lire sterline. Suma a strâns-o din ceea ce a câştigat, cu ajutorul unor sponsori şi a prietrenilor, dar şi prin susţinerea Universităţii ”1 Decembrie” din Alba Iulia, care a organizat un târg special pentru sportiv. ”Taxa respectivă a fost însă o mică parte a cheltuielilor, ce urmează este mai important. Adică echipamentele de concurs, ce ai pe tine înmulţit cu trei. Deci ai trei straturi de haine, totul se înmulţeşte cu trei. În total, echipamentul va avea 50 de kilograme, cu sania, mâncarea, gestiunile pe care le ai”, a relatat Levente Polgar, care continuă să adune fonduri pentru a avea absolut tot ce este necesar la start.
Detaliile celui mai dur maraton din lume
Concursul se va desfăşura la temperaturi cuprinse între -30 şi -50 de grade Celsius, iar alături de Levente Polgar va fi prezentă şi Florentina Iofcea, o româncă stabilită în Canada care şi-a declarat intenţia să-l susţină pe maratonistul din Aiud cu taxa pentru sanie, în valoare de 1.100 de lire sterline. ”Este una din cele mai scumpe competiţii de alergare şi de anduranţă de pe Planetă. Începe pe 9 martie şi se desfăşoară pe parcursul a 8 zile, nu sunt timpi morţi, este o competiţie cu start şi finiş. Sunt puncte de monitorizare, dar nu îţi va oferi nimeni mâncare. Tu îţi topeşti gheaţa cu butelii de gaze micuţe, gen camping. Cursa este în lungime de 556 de kilometri, iar eu merg acolo având totul gândit, pregătit, calculat, nu mă duc să fac pe eroul”, a dezvăluit detaliile concursului Levente Polgar, care a fost primit zilele trecute şi de ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca. ”Am avut o discuţie cu ultramaratonistul Polgar Levente Ioan, singura persoană cu dizabilităţi din lume care a fost acceptată la competiţia 6633 Arctic Ultra. Trebuie să încurajăm şi să sprijinim fiecare sportiv, mai ales pe cei care încearcă să depăşească limitele umane. Cu respect, îi urez mult succes!”, a susţinut ministrul.
A rămas fără o mână la 6 ani, şi-a găsit drumul acum 8 ani
Levente Polgar a rămas fără o mână la 6 ani, după un accident de tren. De atunci, viaţa lui s-a transformat, totul a devenit o luptă. Acum 8 ani, el şi-a găsit drumul către împlinire, după ce s-a apucat de alergat. Şi de atunci nu s-a mai oprit. De la o greutate de peste 100 de kilograme şi două pachete de ţigări fumate pe zi, Polgar este acum unul dintre cei mai buni ultramaratonişti ai României.
Munceşte în construcţii de dimineaţa până seara
Levente munceşte în construcţii de dimineaţa până seara, iar banii câştigaţi îi foloseşte pentru a se înscrie în concursuri sportive naţionale şi internaţionale. Levi a intrat în circuitul competiţional în 2009, iar de atunci a parcurs peste 200.000 de kilometri. S-a antrenat suficient de bine pentru a alerga acum un drum „Bucureşti – Timişoara” la Polul Nord, în condiţii foarte austere. Indiferent de rezultatul final, Levente Polgar este deja un erou. Şi un exemplu pentru toţi că absolut nimic nu este imposibil.
“Fac orice pentru sport, alerg în orice mediu neconvenţional, indiferent de relief sau de climă. Vreau să arăt lumii întregi că se poate! Că putem fi mai buni, că putem schimba lumea. Doamna Gabriela Szabo a fost mereu o sursă de inspiraţie pentru mine şi sunt de părere că sportul se poate practica la orice vârstă, atât timp cât ne întreţinem vie pasiunea pentru mişcare.”
Levente Polgar