Naţionala feminină a României va juca în perioada 1-17 decembrie la Campionatul Mondial din Germania
Marius Huțu
Tradiţional în ultimii ani, handbalul feminin pune punct final calendarului internaţional în sportul românesc prin prezenţa la turneele finale, Campionate Europene sau Campionate Mondiale. România participă pentru al 11-lea an consecutiv, în luna decembrie, la o mare competiţie, iar de cele mai multe ori naţionala oferă un plus de interes, de adrenalină, având în vedere că oricând poată să ”ţâşnească” spre fazele superioare. Aşa cum s-a întâmplat la Mondialul din 2015, când tricolorele au ajuns până pe podiumul mondial, aşa cum sperăm să fie şi la Campionatul Mondial care stă să înceapă în Germania (1-17 decembrie).
Neagu ne alimentează speranţele
Bineînţeles, şansele unei reuşite sunt alimentate în primul rând de prezenţa Cristinei Neagu în lotul naţionalei. Când o ai la dispoziţie pe cea mai bună handbalistă a lumii, este firesc că ai măcar dreptul să visezi la tot ce poate fi mai frumos. Sigur, cea mai valoroasă jucătoare a lumii nu îţi garantează şi succesul într-un sport de echipă, iar în acest sens ce exemple mai bune pot fi date de Argentina lui Messi şi Portugalia lui Cristiano Ronaldo la fotbal, care de ani buni trag să câştige un titlu mondial şi nu reuşesc. Dar România are potenţial, iar asta este o notă pozitivă pentru o echipă înaintea unui turneu final.
La Mondiale, fără presiunea rezultatelor
Campionatul Mondial din Germania nu se joacă având presiunea calificării la Jocurilor Olimpice, este abia primul din cele două programate într-un ciclu olimpic, nu se joacă nici cu presiunea publicului, care în cea mai mare parte a înţeles că naţionala României este într-o reconstrucţie. Într-o grupă cu două forţe mondiale, Franţa şi Spania, dar şi cu alte adversare care nu pot fi subestimate, Angola (vezi experienţa cu această naţională la Jocurile Olimpice) şi Slovenia, tricolorele şi-au propus ca prim obiectiv calificarea în optimi. Dacă se poate pe o poziţie cât mai înaltă în grupă, cu atât mai bine, întrucât astfel cresc şi şansele de accedere în sferturi, important este ca în primul tur KO să fie evitată Norvegia.
Reconstrucţia a început de la Euro 2016
Ambros Martin a început reconstrucţia echipei încă de la Campionatul European din 2016, unde România a intrat în ciclul olimpic încurajator, cu o clasare pe locul 5. Din acea echipă au dispărut totuşi două jucătoare exponenţiale, Paula Ungureanu şi Oana Manea, ambele încă în plină putere la CSM Bucureşti. A revenit, în schimb, Valentina Ardean-Elisei, care alături de Cristina Neagu dau tonul naţionalei de azi. Încet, dar singur, selecţionerul a reuşit să integreze o generaţie destul de valoroasă, cea născută în 1994-1995, dar şi primele elemente ale generaţiei 1996-1997, campioană mondială de junioare în urmă cu 3 ani şi jumătate. Rezultatele nu vin însă peste noapte, ci echipa are nevoie de jocuri în picioare, să crească şi să se călească în competiţii adevărate precum Mondialul din Germania.
Pe parcursul anului, naţionala a avut până acum patru acţiuni, două amicale şi două oficiale. În meciurile cu miză, tricolorele şi-au făcut treaba, iar de la un meci la altul au arătat tot mai bine. Dincolo de prestaţiile în creştere, am văzut entuziasm, am văzut implicare. La fel de adevărat, nu trebuie să omitem faptul că adversarii au fost mai degrabă din grupa a doua valorică a handbalului mondial, Austria şi Portugalia. Adversarii mai dificili i-a întâlnit doar în jocurile de pregătire, Ungaria şi Spania, iar în acest caz rezultatele nu au mai fost la fel de încurajatoare. Dar nici descurajatoare, în ciuda rezultatului cu Ungaria (21-31), dacă ţinem cont că acesta a venit pe finalul unui sezon în care gândurile jucătoarelor erau amestecate, cu vacanţă şi oboseală.
O echipă tip a fost deja creionată
Toate cele şapte jocuri susţinute de România în 2017, până la Trofeul Carpaţi de la sfârşitul acestei luni (întrecere după care se trage linie şi se stabileşte lotul pentru Campionatul Mondial), l-au ajutat pe Ambros Martin să-şi facă o idee şi să-şi creioneze un tip de echipă cu care ar putea merge de acum încolo până la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020: Dedu – Ardean, Neagu, Zamfirescu (Buceschi, Laslo), Geiger (A. Ilie), Udriştioiu, Pintea, plus eventual Gabriela Perianu, care face ambele faze ale jocului, atac-apărare.
O mare pierdere pentru Mondial, Gabriela Perianu
Plecând de la această formulă, selecţionerul poate construi, să aducă noi jucătoare sau să renunţe la altele. Pentru Mondialul din Germania are totuşi o dilemă. Cum se va mişca fără Gabriela Perianu, jucătoare pe care a mizat în toate acţiunile din acest an. Interul stânga care joacă la Siofok în Ungaria s-a accidentat grav luna trecută şi este cea mai mare absenţă din tabăra naţionalei pentru turneul final. Aşadar, dublă lovitură pentru selecţioner, care trebuie să se reoriezeteze în primul rând către o altă jucătoare care se poate achita la fel de bine de sarcini în defensivă. În cele din urmă, Ambros Martin va reveni, probabil, la cuplul consacrat anul trecut în Suedia, Crina Pintea – Gabriella Szucs. Pe atac, soluţie mai este şi cu Cristina Zamfir, una din cele mai în formă jucătoare din Liga Naţională.
Fără Perianu, dar cu Neagu şi toate celelalte fete suntem conectaţi deja la Campionatul Mondial din Germania, unde vom avea cu siguranţă multe emoţii pozitive. ”Sport în România” va fi prezentă la turneul final şi va reveni cu detalii ample în numerele care vor urma.
Lotul lărgit pentru Campionatul Mondial
Portari: Denisa Dedu (Siofok), Yulia Dumanska (SCM Craiova), Elena Voicu (Dunărea), Paula Vişan (HC Zalău)
Extreme stânga: Valentina Ardean Elisei (SCM Craiova), Andreea Chiricuţă (Corona), Elena Florica (HCM Rm. Vâlcea), Ana Maria Popa (HCM Roman)
Interi stânga: Bianca Bazaliu (CSM Bucureşti), Cristina Florianu (SCM Craiova), Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Gabriella Szucs (Dunărea Brăila), Sorina Tîrcă (Corona Braşov), Bianca Tiron (Corona)
Centri: Eliza Buceschi (Corona), Cristina Laslo (Buducnost), Dana Pricopi (SCM Craiova), Maria Zamfirescu (Debrecen)
Interi dreapta: Ana Maria Dragut (HC Zalău), Melinda Geiger (Brest), Alina Ilie (Unirea Slobozia), Laura Popa (Corona)
Extreme dreapta: Ana Maria Berbece (U Cluj), Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti)
Pivoţi: Raluca Băcăoanu (HCM Rm. Vâlcea), Crina Pintea (Issy Paris), Cynthia Tomescu (Corona), Timeea Tătar (Corona)